Pomoc na dálku. Funkce videohovorů v aplikaci Záchranka již reálně pomáhá při záchraně lidských životů

zachranka-1

Foto: Záchranka

Mobilní aplikace Záchranka

0Zobrazit komentáře

Česká aplikace Záchranka patří mezi ty nejužitečnější nástroje, které můžete mít ve svém telefonu nainstalované. A to i přesto, že u ní platí pravidlo: čím méně se používá, tím lépe. Díky nové funkci videohovorů, která z ní dělá celosvětový unikát, se stává ještě užitečnější a může pomoci i při nejnáročnějších situacích, v nichž mnohdy rozhodují vteřiny.

Účastníci kurzu první pomoci jsou školeni v užívaní zdravotnického materiálu a pomůcek, rozpoznávání zranění a poskytování první pomoci. Zároveň si však mohou vyzkoušet některé z modelových situací, a to i tu, která je noční můrou i pro profesionály s mnohaletou praxí.

Takzvané třídění raněných nastává v momentě, kdy se ocitnete na místě, kde je více zraněných osob a je nutné rozhodnout, komu bude poskytnuta pomoc jako prvnímu, kdo ještě vydrží a u koho již nemá oživování žádný význam. Běhat mezi raněnými musí být pro každého extrémně stresovou záležitostí, ovšem pokud má v telefonu aplikaci Záchranka, nemusí být ono třídění přímo v jeho režii.

filip-malenak

Foto: Záchranka

Filip Maleňák, tvůrce aplikace Záchranka

Díky novince v podobě videohovorů totiž dispečeři získávají okamžitý obrázek o tom, v jaké situaci se volající ocitl, díky čemuž je celý proces záchrany daleko efektivnější. Stejně tak získávají daleko lepší přehled o situaci i sami záchranáři mířící na místo nehody. Na základě toho mohou alespoň zčásti dopředu naplánovat postup operace, což může přidat cenné vteřiny, jež často rozhodují o životě a smrti.

Neznamená to však, že jsou videohovory spouštěny při každém hovoru vytáčeném skrze Záchranku. Její uživatelé, kterých je zhruba 1,3 milionu, novinku ve své aplikaci ani nepostřehnou. Důvod je prostý. O tom, zda bude videohovor aktivován, totiž nerozhoduje volající, ale dispečer na druhé straně linky, který bude k tomuto řešení přistupovat spíše v opravdu krizových situacích.

Jednou z nich je například ona zmíněná hromadná nehoda. Na základě videa jsou dispečeři schopni pomoci nejen s tříděním a následným oživováním, ale mohou se také efektivněji rozhodnout, zda na místo vyšlou vrtulník, lékaře nebo sanitku se záchranáři.

Dalším případem, kdy videohovor může pomoci, je telefonická asistovaná první pomoc. Dříve neměl dispečer šanci poznat, zda volající postupuje podle jeho pokynů skutečně správně, ovšem díky videu může proces oživování kontrolovat a upozorňovat na případné chyby, kterých se volající během stresové situace dopustí velmi snadno.

4714942f13de81c853de60610dc45a18

Foto: Záchranka

Videohovor může pomoci v momentech, kdy jde o vteřiny

Ve třetím případě budou hovory spouštěny téměř vždy, a to v momentě, kdy je volajícím osoba se sluchovým postižením. V takové situaci dokáže videohovor odbourat komunikační bariéru. Neslyšící může velmi rychle ukázat situaci, ve které se ocitl, a dispečink jej začne navádět pomocí chatu, který se otevírá během videohovoru.

Aplikace Záchranka doteď detailně odpovídala na základní důležité otázky – kde se volající nachází, co se mu stalo a o koho se jedná. Stále jsme ale hledali způsob, jak bychom operátory dostali na místo ještě před příjezdem zdravotnické záchranné služby, aby si mohli sami udělat obrázek o tom, jak to na místě nehody vypadá,“ říká její tvůrce Filip Maleňák.

„Po více než ročním vývoji, na kterém se podíleli odborníci z přednemocniční neodkladné péče a který byl hrazen z financí generálního partnera aplikace Záchranka, Nadace Vodafone, a také z dotačního příspěvku Ministerstva zdravotnictví ČR, se dílo podařilo uvést do provozu,“ dodává.

Desítky případů

Pokud se operátor skutečně rozhodne videohovor spustit, je na telefon volajícího odeslána SMS zpráva, po jejímž otevření se opět odešle poloha volajícího a aktivuje se videopřenos. Podmínkou ovšem je, aby byl telefon volajícího vybaven kamerou a byl připojen k síti 4G, 5G či Wi-Fi. Pořízený obraz se nikde neukládá a zároveň neruší již probíhající hovor.

1itgym_9

Přečtěte si takéOmluvenky tu píší online a programování je jádrem výuky. Na pražském 1. IT Gymnáziu ukazují vzdělávání budoucnostiOmluvenky tu píší online a programování je jádrem výuky. Na pražském 1. IT Gymnáziu ukazují vzdělávání budoucnosti

Novinku Záchranka testovala od června do září a během zkušebního provozu zaznamenala několik desítek případů, kdy se operátoři rozhodli videohovoru využít. Nyní je spuštěn jeho ostrý provoz a videopřenosy mohou využívat všechny dispečinky ZZS. Jelikož se jedná o novou technologii, bude chvíli trvat, než se s ní jednotliví operátoři sžijí naplno.

První případy se již objevili. Novinku využili například dispečeři operující v Karlovarském kraji a videohovor pomáhal i na jihu Moravy. Zde konkrétně u hromadné dopravní nehody na D1, během které se střetly čtyři nákladní vozy, jedna dodávka a osobní automobil.

letecka-zachranna-sluzba

Foto: Zzskhk

Vrtulník letecké záchranné služby Královehradeckého kraje

Celkem si střet vyžádal tři vážně raněné a dispečeři na základě videohovoru usoudili, že takto kritická situace vyžaduje i nasazení vrtulníku. „Naši operátoři vyslali na 210. kilometr dálnice D1 k řetězové dopravní nehodě celkem pět prostředků, včetně letecké záchranné služby. Jednalo se tedy o mimořádnou událost prvního stupně,“ uvedla pro Vyškovský deník mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Podle nevládní organizace European Emergency Number Association, jejímž cílem je zlepšovat bezpečí osob, se jedná o naprostý unikát v celé Evropě. Některé služby již videohovory testují, ovšem Záchranka je prvním řešením, kterému se je podařilo dostat do ostrého provozu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym