Vzhůru ke hvězdám. SpaceX vyneslo poprvé do vesmíru astronauty a zapsalo se do historie

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex2

Foto: Elon Musk/Twitter

Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon

0Zobrazit komentáře

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska se dnes nesmazatelným písmem zapsala do historie amerického vesmírného programu. V lodi Crew Dragon poprvé úspěšně vynesla na oběžnou dráhu dva astronauty NASA, kteří už v tuto chvíli míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Ještě hodinu před startem nebylo jasné, zda start nebude muset být odložen kvůli počasí – mraky i bouřky se ale rozplynuly včas. Ze stejného důvodu už byl jednou let přeložen, původně měla mise začít už ve středu.

Všech čtrnáct povětrnostních podmínek bylo splněno a 21:22:45 SELČ se raketa Falcon 9 s oběma astronauty na palubě odlepila z floridské přistávací rampy a za burácení motorů a fanoušků pomalu začala svou cestu do vesmíru. Jeden z astronautů Dough Hurley start okomentoval slovy „Pojďme zapálit tuhle svíčku“ („Let’s light this candle“).

spacex1_2

Foto: SpaceX / Twitter

Astronauti Dough Hurley a Bob Behnken před dnešním letem

Je to tak vůbec poprvé, co se od konce programu Space Shuttle v roce 2011 vznesla z americké půdy lidská posádka. Poprvé v historii má za sebu také SpaceX úspěšný start s astronauty a v případě, že všechno i nadále půjde jak má, NASA při dopravě na ISS získá nezávislost na ruských Sojuzech.

Už téměř dvě hodiny před startem se na odpalovací rampě LC-39A, z níž startoval už například Neil Armstrong, zavřel za astronauty průlez lodi Crew Dragon. Všechny předletové kontroly dopadly dobře, komunikace se základnou fungovala a zpravidla všechny kroky, které ke startu vedly, prováděli astronauti s několikaminutovým předstihem.

Po startu už diváci viděli start, který se na první pohled nemusel lišit od těch, které Falcon 9 zažil na více než osmdesáti misích předtím. Už necelé tři minuty po startu se první stupeň rakety oddělil od lodi a zamířil zpět na mořskou plošinu v Atlantiku, na níž úspěšně přistál.

spacexnasa3

Foto: SpaceX/YouTube

Start rakety Falcon 9 s lodí Crew Dragon

Mezitím druhý stupeň rakety nasměroval loď Dragon přímo k Mezinárodní vesmírné stanici. Pokud všechno půjde podle plánu, dvojice astronautů k ní dorazí v neděli v 16:29:25 SELČ. Zůstat na ní následně může až 120 dní. Do té doby je v plánu ještě série kontrolních zážehů.

Brány nové vesmírné éry jsou otevřeny

Když naposledy v roce 2011 z Floridy odlétaly astronauti, jejich vehiklem byl už postarší raketoplán Atlantis, na sobě měli ikonické, ale nepraktické oranžové skafandry a potýkali se s hardwarem, který zčásti pamatoval osmdesátá léta.

Dnešní mise tak bez nadsázky byla a ještě bude v mnoha ohledech výletem do budoucnosti. Astronauti Dough Hurley a Bob Behnken na sobě mají futuristické a lehké skafandry, nastoupili do lodi, kterou mohou ovládat pomocí dotykových obrazovek. Ale nebudou muset – Dragon dokáže fungovat zcela autonomně.

V řeči jiného data – lidská posádka se dnes vznesla do vesmíru ve zcela nové lodi poprvé od roku 1981, kdy na svůj první let vyrazila v raketoplánu Columbia.


Otevírá se nová éra. Nejen po technické stránce, ale i po byznysové. Vše zatím vypadá, že dnešní let povede k letu další lidské posádky na stejné lodi už v srpnu tohoto roku. Následovat budou najen lety profesionálních astronautů, ale i vesmírných turistů, které Elon Musk slibuje.

K dnešnímu startu vedla v posledních měsících řada testů a zkušebních letů. Tím posledním bylo lednové nouzové odpojení lodi Crew Dragon od rakety Falcon 9 za letu. Celý postup programu pozdržela havárie v dubnu 2019, při níž předchozí verze Crew Dragonu explodovala v důsledku úniku chemikálií.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym