Tomáš Čupr opět vydá dluhopisy. Pro Rohlik.cz chce získat 1,7 miliardy korun a další miliardy jsou na cestě

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

cupr-rohlik

Foto: Rohlik.cz

Zakladatel Rohlik.cz Tomáš Čupr

0Zobrazit komentáře

Jak zakončil rok 2020, tak chce odstartovat i ten nový. Tomáš Čupr a jeho online supermarket Rohlik.cz za sebou mají rok velkého růstu, který podpořila i pandemie a s ní související opatření či uzavření kamenných obchodů. Nakupovat potraviny na internetu začali i ti zákazníci, kteří do té doby o něčem podobném ani nepřemýšleli. Letos má pozice Rohlíku dál posilovat, a to i díky nové emisi dluhopisů.

Poprvé vydával dluhopisy Tomáš Čupr prostřednictvím svého vehiklu Rohlik.cz Finance a.s. v roce 2019. Investoři nakonec rozebrali cenné papíry v celkovém objemu téměř 1,2 miliardy korun, a jelikož šlo o značný úspěch, chce to nyní osmatřicetiletý podnikatel zkusit znovu. Kapitál potřebuje Čupr nejen na posilování značky v Česku, ale také v zahraničí.

„Od prvního oslovení investorů Rohlík výrazně zvýšil své tržby a upevnil svou pozici lídra na maloobchodním trhu online prodeje a rozvozu potravin v Česku a Maďarsku,“ popisuje Tomáš Čupr, který se loni přesunul do pozice skupinového CEO a řídí tak expanzi Rohlíku po Evropě.

„Pandemická situace urychluje akceleraci našich růstových plánů a po úspěšném vstupu na maďarský trh expandoval loni Rohlik.cz i do Rakouska. V letošním roce bychom rádi vstoupili i na německý trh. Věřím, že investoři již naši společnost znají a využijí této možnosti podílet se na našem úspěšném příběhu,“ doplňuje.

Dluhopisy doplní velká investice

O finálních výsledcích za rok 2020 prozatím Rohlik.cz hovořit nechce (fiskální rok mu navíc končí až později), nicméně jeho cílem bylo překonat v tržbách jen v Česku 8 miliard korun. Do toho je navíc třeba připočítat i rychle se rozvíjející Maďarsko a první tržby přicházejí také z Rakouska. S ohledem na pozitivní výsledky každopádně firma dle svého vyjádření využije možnosti předčasně splatit stávající emisi Rohlik Fin. 6,60/23.

Pro investory v rámci toho chystá prémii ve výši jednoho ročního kupónu a začátkem února jim hned nabídne dluhopisy nové. Plánovaný objem nové emise, kterou Čupr opět realizuje ve spolupráci s J&T Bankou a zastavuje ji akciemi Rohlíku, je minimálně 1,7 miliardy korun, tedy zhruba o půl miliardy víc než u předchozího bondu. Výtěžek z nové emise přitom bude využit především ke splacení té stávající.

„Její struktura byla pro rychle expandující firmu limitující. Nová emise je součástí strategie flexibilního financování společnosti, která lépe odpovídá aktuální situaci na trhu. V současné chvíli společnost také připravuje organizační restrukturalizaci a významné kapitálové posílení, které jí umožní rozvoj do dalších evropských měst i v nadcházejícím období,“ vysvětluje poslední kroky Rohlik.cz.

O nové investici zatím Tomáš Čupr podrobněji mluvit nechce. Podle informací CzechCrunche by se však mělo uzavření velkého investičního kola finalizovat v následujících týdnech s tím, že by venture kapitáloví investoři měli do firmy výměnou za podíl v Rohlíku poslat několik miliard korun.

Magazín Forbes v lednovém vydání píše o investici přesahující 100 milionů eur (přes 2,6 miliardy korun), která má Rohlík ocenit zhruba na 600 milionů eur, což je téměř 16 miliard korun. Součástí by měla být i francouzská investiční společnost Partech Ventures, jak prozradil zápis ÚOHS.

Aktualizace 12. 1. 2021 13.00: V textu jsme opravili výši nově chystané emise dluhopisů, která má být minimálně ve výši 1,7 miliardy korun. Za chybu se omlouváme.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym