Velká finanční injekce pro Elona Muska. SpaceX nabírá 850 milionů dolarů a sází na internetové satelity Starlink

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Elon Musk, šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX

0Zobrazit komentáře

Vesmírný byznys je odvětví, které přitahuje čím dál větší finanční obnosy, a důkazem je i nová investice do společnosti SpaceX. Jak potvrdil dokument pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC), firma pod vedením Elona Muska získala v novém investičním kole 850 milionů dolarů, tedy přes 18 miliard korun.

Nové kolo podle agentury Bloomberg vede slavný kalifornský fond Sequoia, který v minulosti stál za investicemi do největších značek v Silicon Valley, jako je například Apple, WhatsApp, Airbnb, YouTube nebo Zoom. Do SpaceX jako takového už Sequoia vložila celkem přes 600 milionů dolarů.

Jak dále píše Bloomberg, díky nové investici se ze SpaceX stává společnost o hodnotě 74 miliard dolarů (1,5 bilionu korun). Nadále se tak drží mezi nejhodnotnějšími privátně vlastněnými firmami světa, které nejsou veřejně obchodovatelné.

V současném, již uzavřeném kole stanovilo SpaceX cenu 420 dolarů za akcii. Server CNBC také upřesnil, že sekundárním prodejem existujících akcií Muskova firma vydělala dalších 750 milionů dolarů v kapitálu. Celkově tak má nyní k dispozici 1,6 miliardy dolarů (34 miliard korun) v nových financích.

Noční start rakety SpaceX Falcon 9 a mise Crew-1 s lidskou posádkou v lodi Dragon

Větší peníze přitekly do SpaceX v minulosti jen jednou, a to v srpnu loňského roku. Tehdy výrobce raket Falcon nabral rovnou dvě miliardy dolarů, přičemž jeho valuace tehdy činila 46 miliard dolarů. Za šest měsíců tedy vzrostla o 60 procent.

Zástupci SpaceX ani Sequoia se k investici oficiálně nevyjádřili. Jeden ze zdrojů CNBC ovšem řekl, že stejně jako předchozí kola se i to současné potýkalo s enormním zájmem investorů. Celkem mělo SpaceX dostat nabídku v hodnotě až šesti miliard dolarů.

Byznys, v němž SpaceX podniká, je kvůli výrobním i provozním nákladům velmi nákladný na kapitál, tudíž nejsou tyto velké investované částky příliš překvapující. Elon Musk a jeho tým mají nicméně rozjeté projekty na několika frontách, které tak logicky přitahují pozornost nejen veřejnosti, ale i investorů.

Přes tisíc Starlinků online

Zatímco SpaceX standardně pokračuje ve svých kontraktech pro NASA (například v doplňovacích misích na Mezinárodní vesmírnou stanici), čím dál tím větší pozornost se dostává programu Starlink. V jeho rámci chce SpaceX vypustit přes 12 tisíc družic, které by měly ve výsledku po celém světě zajistit internetové připojení z vesmíru.

SpaceX už na oběžnou dráhu vyslalo přes tisícovku svých satelitů, a jak firma oznámila na začátku února, jejich služby nyní aktivně využívá přes 10 tisíc zákazníků, zatím však pouze na severní polokouli. Spojení stabilně dosahuje rychlosti stahování okolo 100 Mbit za sekundu.

Jak dříve upozornil magazín The Verge, v dokumentech pro FCC společnost slibovala, že v budoucnu se dostane až na rychlost stahování přesahující jeden gigabit za sekundu. K tomu však bude potřebovat celou konstelaci 4 400 satelitů.

Sázka na Starlink bude v případě SpaceX ještě velká. Jak dále upozorňuje CNBC, Musk odhaduje, že celková investice do programu bude činit zhruba 10 miliard dolarů (212 miliard korun). Posléze by ale jen díky němu mohlo do firmy přitéct až 30 miliard dolarů (638 miliard korun) ročně.

Ultimátním cílem SpaceX však je vybudovat lidskou kolonii na Marsu a k tomu milníku se Musk přibližuje díky projektu rakety Starship. Na vlastním texaském kosmodromu u vesničky Boca Chica rychle testuje její prototypy, což také vyžaduje velkou finanční injekci. Starshipy s novými motory Raptor vysílá zatím do několikakilometrových výšek, ovšem v jednom případě se už téměř povedlo lodi zpět přistát na zemi.

starlink

Foto: SpaceX

Vizualizace internetových satelitů Starlink od SpaceX

Diskuze (0)

Novinka

Anonym