Investoval do Slevomatu, Rohlíku či Twista. Teď Enern otevírá nový fond se dvěma miliardami pro startupy v raných fázích

Peter BrejčákPeter Brejčák

zleva_tomas-pacinda-a-tomas-obrtac_2-min

Foto: Kaya

Dva ze čtyř partnerů fondu Kaya Tomaš Pačinda a Tomáš Obrtáč

0Zobrazit komentáře

Slevomat, Skrz, Dáme jídlo, Rohlík, ale i Twisto nebo Footshop a další dvě desítky technologických startupů. Tuzemská investiční skupina Enern má na kontě několik úspěšných a rostoucích sázek do mladých firem a teď po deseti letech na trhu začíná psát novou kapitolu svého fungování. Nově své venture kapitálové aktivity oddělí pod samostatnou značku Kaya VC, s čímž se pojí také změna partnerů, strategie i nové finanční prostředky v objemu dvou miliard korun.

Důvodem je rozrůstající se záběr Enernu, kdy skupina v průběhu let začala nabízet financování i ve formě tzv. venture debtu přes Orbit Capital a také investovat do nemovitostí v rámci fondu Enern Real Estate. Celkově má přitom tuzemská skupina v péči aktiva o hodnotě 500 milionů eur, tedy přibližně 13 miliard korun, z čehož osm miliard korun aktuálně tvoří hodnota technologických startupů.

Do budoucna chce Enern rozvíjet i další aktivity, které zatím nechce prozradit, ale právě z toho důvodu zakládá samostatný fond Kaya VC. To ho posune do pozice investiční platformy, která sdružuje a nabízí širší paletu investičních příležitostí.

„Investování do mladých firem a pomoc při rozvoji startupového ekosystému zahrnuje různé ingredience – peníze jsou pouze jednou z nich. My jako tým kromě kapitálu akcelerujeme mladé firmy více než desetiletými zkušenostmi, networkem ostřílených zakladatelů a venture partnerů,“ říká Tomáš Obrtáč, nový partner fondu.

kaya-vc-team-photo-min

Foto: Kaya VC

Tým Kaya VC: Martin Rajčan, Tomáš Obrtáč (Partners), Jakub Stračina, Ana Wolsztain (Associates), Tomáš Pačinda, Pavel Mucha (Partners)

„Enern, pod jehož jménem jsme posledních deset let investovali, má dnes širší investiční záběr. Cítili jsme, že nový brand nám lépe pomůže vyjádřit naši startupovou identitu a hodnoty, proto Kaya,“ pokračuje Obrtáč, jenž v Enernu působí od roku 2013.

Doteď se přitom Enern, do jehož portfolia patří také tuzemské firmy jako Footshop, Supernova, Topíte.cz nebo nejnovější investice v podobě mladého startupu Accomango, v oblasti venture kapitálu věnoval spíš investicím pozdějších fázích vývoje, tzv. late-seed, kdy mají firmy již relativně vyladěný produkt a připravují se na první velké peníze v kole Series A.

Sázka na úplné zárodky

V nově otevřeném fondu Kaya, kde má na investice k dispozici téměř dvě miliardy korun a je v procesu dalšího navýšení, se zaměří i na investice v počátečních fázích startupů, tedy v tzv. pre-seedu, čímž pokryje celý životní cyklus technologických firem.

„Trh se vyvíjí a my s ním. Kaya se nově otevře také pre-seedovým a seedovým investicím. Vždy pro nás byl na prvním místě úspěch zakladatele, a to spolu s jeho ambicí a schopností měnit nebo vytvářet celé nové trhy,“ říká další ze čtyř rovnocenných partnerů Pavel Mucha, který je zároveň zakládajícím partnerem celého Enernu.

Čtveřici partnerů doplní Tomáš Pačinda a nově také Martin Rajčan, jenž žije a působí v Londýně. Jako angel investor od roku 2010 investoval do více než třicítky mladých technologických firem, v některých případech se na investicích podílel s Enernem. Vedle investování sbíral zkušenosti také v samotné operativě, v roce 2018 pomohl dovést německý startup Prior Data k exitu, a to z pozice CFO a člena představenstva.

„Zakladatelé startupů ze střední a východní Evropy jsou často globálně orientovaní, vybavení silnými technologickými dovednostmi a obdivuhodnou touhou prorazit. Díky těmto kvalitám se s nimi skvěle pracuje a chceme je podporovat všemi možnými způsoby. S naším celoevropským týmem partnerů, venture partnerů a scoutů se nacházíme ve výjimečné pozici, ze které můžeme podporovat startupy napříč celým kontinentem,“ popisuje Rajčan.

V následujících měsících Kaya podle svého vyjádření představí také tým poradců, takzvaných venture partnerů. Jedním z nich by měl být také zakladatel Rohlíku a ostatně jeden z nejúspěšnějších tuzemských startupistů Tomáš Čupr, který na pozici partnera Enernu působí už několik let.

barbora-chalupova

Přečtěte si takéTočí o sňatcích homosexuálů. Společnost je odvážnější než poslanci, říkáOdhalovala sexuální predátory, teď sleduje sňatky homosexuálů. Společnost je odvážnější než poslanci, říká Chalupová

Svými investicemi se Kaya neplánuje zaměřovat na předem vymezený segment, naopak je fond v investičních příležitostech otevřený všem tržním sektorům. Byť mají jednotliví partneři své oblíbené oblasti (Tomáš Obrtáč modernizaci zemědělství a budoucnost produkce potravin, Pavel Mucha nové služby pro spotřebitele, Tomáš Pačinda fintech a Martin Rajčan energetiku), fond je otevřený širšímu spektru aktivit, nevyjímaje proptech, zdravotnictví, nová média nebo takzvaný enterprise software.

Netradiční je na tuzemské poměry vedle nevymezení oblasti zájmu také rozhodovací proces fondu o jeho menších investicích, kdy se partneři mohou rozhodovat zcela samostatně. V případě větších investic pak pro jejich dokončení bude stačit souhlas již dvou partnerů, protože Kaya věří, že velmi rané fáze startupů vyžadují otevřenost, rychlost, a především přesvědčení, ne konsenzus.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym