Tesla ohlásila rekordní první kvartál. Doručila 185 tisíc elektromobilů a předčila všechna očekávání

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

0x0-model3_01

Foto: Tesla

Tesla Model 3

0Zobrazit komentáře

„V prvním čtvrtletí jsme vyprodukovali přes 180 tisíc vozidel a doručili téměř 185 tisíc aut,“ oznámila Tesla a dokonale tím předčila veškerá očekávání. Kalifornské automobilce Elona Muska se podařilo úspěšně proplout úvodním kvartálem nového roku i přesto, že celý automobilový svět sužuje nedostatek čipů, kvůli němuž se snižuje produkce.

Pro Teslu znamená 185 tisíc doručených elektromobilů více než stoprocentní růst oproti prvnímu kvartálu v roce 2020, kdy svým zákazníkům dodala 88 tisíc vozidel. Je to zároveň zhruba o čtyři tisíce aut více, než doručila v posledním čtvrtletí loňského roku. Analytici na Wall Street přitom očekávali číslo v rozmezí od 162 tisíc do 172 tisíc.

Jelikož Tesla oznámila své výsledky v pátek, kdy byly zavřené americké burzy, očekává se, že by v pondělí měly její akcie povyskočit. Aktuálně stojí jedna akcie TSLA 661 dolarů, přičemž tržní kapitalizace překračuje 635 miliard dolarů. I nadále je tak Tesla suverénně nejhodnotnější automobilkou na světě, druhá Toyota se se svou hodnotou drží kolem 212 miliard dolarů.

0x0-model_y_05

Foto: Tesla

Tesla Model Y

„Jsme povzbuzeni silným přijetím Modelu Y v Číně a rychle postupujeme k plné výrobní kapacitě,“ uvedla Tesla, která začala svůj nejnovější elektromobil vyrábět v Číně před několika měsíci. Zároveň zmínila dobré přijetí nových Modelů X a S, jež představila v lednu, a rovněž startuje jejich produkci.

Právě nové interiéry a další vylepšení by měly Modely X a S jednak vrátit do výroby a jednak jich více dostat také k zákazníkům. V prvním kvartálu totiž Tesla nevyrobila ani jeden Model S či X a doručila jich jen 2 020, zatímco Modelů 3 a Y doručila 182 780. Celkově v Q1 dodala zhruba o 4,5 tisíce vozů více, než jich během stejného času vyrobila.

Elon Musk bude jistě chtít výrobu během roku dál navyšovat a pokračuje ve výstavbě nových továren, nicméně i při současném tempu produkce by měl za celý rok 2021 doručit kolem 800 tisíc vozů. Alespoň takové jsou předpoklady na Wall Street, přičemž není vyloučeno, že je Tesla dokáže podobně jako v uplynulém čtvrtletí ještě překonat. V roce 2020 jen těsně nedosáhla na metu 500 tisíc.

Produkční čísla Tesla tradičně zveřejňuje ještě před vyhlášením finančních výsledků, které prozradí koncem dubna. Naposledy hovořila v lednu o výsledcích za celý rok 2020, který pro ni byl vůbec poprvé ziskový. V černých číslech se však automobilka Elona Muska drží zatím hlavně díky prodeji zelených kreditů. Zajímavou investici pro ni nově představuje také bitcoin, do kterého investovala 1,5 miliardy dolarů, a nedávno začala v této kryptoměně přijímat platby.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym