Facebook má na krku další vyšetřování. Evropská unie a Velká Británie řeší jeho postavení na inzertním trhu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Mark Zuckerberg, zakladatel a šéf Facebooku a také společnosti Meta

0Zobrazit komentáře

Když v roce 2014 nastoupila do funkce eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, součástí její agendy se poměrně rychle staly velké technologické firmy a jejich výsadní postavení na různých trzích. Potom, co si několikrát došlápla například na Google či Apple, teď zahajuje vyšetřování Facebooku.

Evropská komise to v pátek oznámila v tiskové zprávě. Klíčovou otázkou vyšetřování bude, zda Facebook neporušuje evropské právo tím, že používá data sesbíraná o zadavatelích reklamy na trzích, kde proti nim následně působí. Kvůli stejné věci bude největší sociální síť světa vyšetřována také ve Velké Británii.

„Na Facebooku inzeruje celkem téměř sedm milionů firem. Podrobně se podíváme na to, zda údaje o nich neposkytují sociální síti neoprávněnou konkurenční výhodu v oblasti online inzerce. Na této části trhu Facebook konkuruje společnostem, od nichž shromažďuje údaje,“ uvedla Vestagerová s tím, že data by neměla být používána k narušování pravidel hospodářské soutěže.

Přesněji řečeno, Evropská komise svou argumentaci opírá o Facebook Marketplace, tedy právě místo, kde lidé mohou prodávat své zboží pomocí inzerátů. Konkurencí k takové platformě může být například portál eBay. Jestliže ale eBay inzeruje na Facebooku, Evropská komise tvrdí, že sociální síť může jeho data používat proto, aby zvýhodnila svou konkurenční službu Facebook Marketplace.

Margrethe Vestagerová, eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Evropské komise

V širší otázce se tedy Evropská unie bude ptát, zda data, která Facebook sbírá o firmách, mohou být použita proti nim. Oficiální zahájení vyšetřování navazuje na předběžné závěry, které naznačují, že by tomu tak být mohlo. Marketplace je přitom pro Facebook zásadním místem, které ještě vzrostlo na důležitosti během pandemie. V dubnu během hovoru s akcionáři uvedl šéf Facebooku Mark Zuckerberg, že na měsíční bázi navštíví tuto nákupní platformu více než miliarda lidí.

Jak uvádí agentura Bloomberg, Facebook oznámil, že bude plně spolupracovat. Evropská unie už společnost Marka Zuckerberga jednou pokutovala kvůli neposkytnutí správných informací v případě spojení Facebooku a WhatsAppu. Kromě EU budou Marketplace sledovat i britské úřady. Ty navíc řeší i sběr dat ze služby Facebook Dating – toto vyšetřování spustily už loni. Zaměří se také na informace, které Facebook sbírá díky přihlašování přes facebookový účet do služeb třetích stran.

Velká čtyřka pod drobnohledem

Na konkurenční výhody Facebooku, Googlu, Amazonu i Applu, tedy takzvané velké technologické čtyřky, se čím dál tím více orientují úřady ve Spojených státech i Evropě. Je to ostatně jen pár týdnů, co byl ze zneužívání svého monopolu obviněn Apple. Ve sporu s Evropskou komisí mu hrozí pokuta až 27 miliard dolarů.

Reálnou sílu EU i národních orgánů však zatím asi nejvíce pociťuje Google. Nedávno totiž přišla zpráva také od německých úřadů: ty se rozhodly stíhat největší vyhledávač světa kvůli službě Google News Showcase. Ta má podporovat žurnalistiku, ovšem regulátorům se nelíbí, že spolupracuje jen s vybranými vydavatelstvími. Podobný přístup aplikuje Google také v Česku.

Pokutování firem za porušování pravidel hospodářské soutěže patří k nejsilnějším pravomocem Evropské komise. V krajním případě může udělit pokuty až do výše 10 % celosvětových tržeb dané firmy. Facebook měl za loňský rok tržby 85,96 miliardy dolarů, pokuta v jeho případě by tedy mohla činit až 8,6 miliardy dolarů, přes 180 miliard korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym