Noví Bulánci táhnou do boje s více než 7 miliony korun v kapse. Autoři kultovní české hry zakončili veleúspěšnou kampaň

Filip HouskaFilip Houska

bulanci-1x

Foto: SleepTeam

Tvůrci legendárních Bulánků uvedou novou, modernější verzi

0Zobrazit komentáře

Před měsícem zahájili tvůrci legendární české hry Bulánci novou kapitolu, když se po dvaceti letech rozhodli pro herní renesanci svých krvelačných střílejících polštářů a nalákali fanoušky na Bulánky 2.0. A aby se do vývoje nové verze s lepší grafikou mohli pustit, 17. května oznámili, že potřebují crowdfundingově získat alespoň 500 tisíc korun. Dnes je 17. června – a noví Bulánci zakončili kampaň se skóre 7,3 milionu korun.

Modernizovaná verze kultovních Bulánků, kteří byli jednoho času součástí snad všech školních počítačů, na platformě Startovač nasbírala od lidí přesně 7 308 770 korun, čímž se s naprostým přehledem stala nejúspěšnějším projektem tohoto portálu a jedním z nejlepších na českém crowdfundingovém trhu. I pro samotné autory jde o velké překvapení, když se podivovali i nad pěti miliony, které vybrali za deset dní od spuštění kampaně.

Pro fanoušky to znamená, že se v dohledné době dočkají takzvaných Bulánků 2.0, kteří mají několik specifik. Ačkoliv má být zachován stejný chytlavý tón celé hry v podobě střílení ostatních barevných polštářů, přichází pokročilejší 3D grafika, nové herní módy včetně dobývání, vesmírná mapa, nový arzenál i speciální fotbalová minihra s Bulánky v hlavní roli. Co je ale možná nejdůležitější, je crossplatformní multiplayer.

Bulánky 2.0 bude možné hráč napříč všemi relevantními zařízeními. Váš kamarád se tak do hry připojí z Windows nebo macOS, zatímco vy do bitvy vstoupíte přes váš telefon a třetí kolega třeba z PlayStationu, Xboxu nebo Nintenda Switch. Bulánci tak opouští výsadní postavení klasických počítačů s operačním systémem od Microsoftu a míří všude, kde mohou dělat radost. I na vývoj pro různé systémy tvůrci miliony potřebovali.

bulanci-2x

Foto: SleepTeam

Bulánci 2.0 nabídnou propracovanější rozhraní

Oproti původní verze ale modernizovaná novinka již nebude zdarma. Jak pro CzechCrunch tvůrci před několika týdny zmínili, vzhledem k tomu, že s novými Bulánky míří i do zahraničí a chtějí z nich udělat „kvalitní titul hodný dnešní doby“, nasazují mu cenovku. Zájemci si mohli přednostní klíče ke hře kupovat na Startovači za 400 korun. Nejspíš stejná cena pak bude i v případě klasického nákupu, jakmile bude hra oficiálně uvedena na trh.

„Těšíme se obrovské oblibě, ovšem ne všechna naše oznámení jsou přijímána kladně. Například zpráva o omezení krve se nesetkala s velkým pochopením. Bohužel nemáme moc na výběr. Bulánci 2.0 už nejsou jen bezplatnou hrou – snažíme se zaujmout publikum napříč všemi platformami a kontinenty. Nemluvě o tom, že cílíme i na mladší publikum,“ zmiňuje za bulánčí tým Kamila Hurníková.

Legenda české herní scény

Od příchodu původních Bulánků uplyne letos v listopadu už dvacet let. Psal se totiž rok 2001, kdy české studio SleepTeam (mimo jiné tvůrci kultovní adventury Polda) s Bulánky vyrukovalo. Vzhledem k tomu, že začínali na velikosti pouhých 3 MB a byli zdarma, velmi rychle se rozšířili. Do karet jim hrálo i to, že šlo o samostatného klienta, kterého nebylo třeba instalovat. Tím pádem šli Bulánci spustit i na školních počítačích.

I když nešlo o graficky precizní hru, SleepTeam stavěl hlavně na zábavě. Proto se Bulánci nejlépe hráli na jedné obrazovce ve více lidech, přičemž k ovládání stačilo jen pár kláves. Jednoduchá byla ostatně i síťová konfigurace, stačilo znát jen IP adresu protivníka a multiplayer na dálku mohl začít. V roce 2005 pak tvůrci zveřejnili i editor map pro fanoušky, což byl další podnět pro ještě zábavnější hraní. Do dnešního dne se pak Bulánci měli stáhnout až 16milionkrát.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym