Robinhood těží ze zájmu méně zkušených investorů a debutuje na burze. První den ale neproběhl podle představ

Filip HouskaFilip Houska

Vladimir Tenev, spoluzakladatel aplikace Robinhood

0Zobrazit komentáře

Investiční aplikace Robinhood pro obchodování s akciemi, kryptoměnami nebo opcemi má za sebou velký den. Vstoupila totiž – stejně jako včera služba pro výuku cizích jazyků Duolingo – na americkou burzu Nasdaq. Úvodní obchodní den se jí ovšem nevydařil podle představ a zakončila jej s poklesem ve výši osmi procent oproti ceně při úpisu. Tržní hodnota firmy tak dosáhla hranice 29 miliard dolarů.

Americké společnosti Robinhood Markets, která za aplikací stojí, se v poslední době poměrně daří. Zčásti za to může pandemická situace, loňské posílení akciového trhu, ale i růst zájmu o investice obecně, což k poměrně jednoduché aplikaci přilákalo spoustu nováčků. Robinhood jim rozhodování, kterou platformu použít, vcelku ulehčuje, protože má přehledné rozhraní, obchody bez marže či registrace s nulovými vstupními poplatky.

Právě obchody bez marže ale mají z logiky věci svou daň. Primárním zdrojem příjmu pro Robinhood jsou platby za zprostředkování takzvaného order flow, což je kompenzace brokera, tedy Robinhoodu, za přístup k informacím o nakupovaných a prodávaných akciích od uživatelů v reálném čase, jež od něj kupuje tzv. tvůrce trhu.

Tou je zpravidla větší společnost, která dané obchody zprostředkovává. V případě Robinhoodu je to Citadel Securities, za což byla společnost kritizována nejen uživateli, ale i regulatorními orgány, které s ní stále vedou několik sporů.

I tak Robinhood loni utržil v meziročním srovnání o 245 procent více, respektive necelých 959 milionu dolarů (20,7 miliardy korun), překlopil se plusu se ziskem 7,5 milionu dolarů (161 milionů korun) a jeho základna uživatelů činí 18 milionů. Tyto výsledky pak pro Robinhood sloužila i jako motivace pro očekávaný vstup na burzu. Debut se ovšem nevydařil tak, jak by si firma pod vedením bulharsko-amerického podnikatele Vladimira Teneva představovala.

Z primárního úpisu akcií (IPO) prodal Robinhood 55 milionů akcií v ceně 38 dolarů za jeden kus, tedy za dolní hranici cenového rozpětí. Díky tomu získal 2,1 miliardy dolarů, respektive 45 miliard korun, přičemž tržní ohodnocení se zastavilo na 32 miliardách dolarů. Za první půlhodinu po startu obchodování se pak prodalo 49 milionů akcií v hodnotě 1,8 miliardy dolarů.

robinhood-t

Foto: CzechCrunch

Investiční aplikace Robinhood

Poté ale přišel pád o dvanáct procent. Společnost, která poměrně nezvykle oznámila, že 20 až 35 procent akcií vyhradí uživatelům aplikace, se sice dokázala takzvaně odrazit zpět na růstovou trajektorii, ani tak se jí ale nepodařilo dosáhnout alespoň startovací hranice – svůj první obchodní den zakončila s osmiprocentní ztrátou na akcii (34,8 dolaru) a hodnotou pohybující se na úrovni 29 miliard dolarů.

Pokud vše půjde v následujících měsících podle plánu, Robinhood by měl ve druhém čtvrtletí tohoto roku navýšit počet funkčních účtů na 22,5 milionu. Odhaduje také tržby ze stejné období v rozmezí od 546 do 574 milionů dolarů oproti 244 milionům dolarů v meziročním srovnání. Dále počítá s tím, že bude od dubna do června ve ztrátě, což by mohlo mít souvislost s pokutami od regulačních úřadů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym