Robinhood se překlopil do zisku a utržil přes 950 milionů dolarů. Teď investiční aplikaci čeká vstup na burzu

Filip HouskaFilip Houska

robinhood-t

Foto: CzechCrunch

Investiční aplikace Robinhood

0Zobrazit komentáře

Síla americké investiční aplikace Robinhood spočívá v tom, že umožňuje i méně zkušeným investorům proniknout do světa obchodování s akciemi, kryptoměnami, ETF a opcemi. A právě díky přílivu drobných investorů nyní Robinhood zaznamenal silné hospodářské výsledky, které mu nabíjí munici k ohlášenému vstupu na burzu. I tak ale musí hasit poměrně vážné problémy s regulátory.

Makléřská společnost Robinhood Markets, která za stejnojmennou investiční platformou stojí, oznámila, že loni navýšila své tržby o 245 procent na necelých 959 milionu dolarů (20,7 miliardy korun) a překlopila se do černých čísel. Její zisk se zastavil na hranici 7,5 milionu dolarů, zatímco předchozí rok společnost uzavřela se ztrátou 106,6 milionu dolarů.

Tato čísla vychází ze zvýšeného zájmu menších investorů, kteří si oblíbili nejen poměrně jednoduché rozhraní aplikace, ale také benefity jako obchody bez marže, registraci s nulovými vstupními poplatky a podobně. Robinhood uvádí, že spravuje zhruba 80 miliard dolarů a má okolo 18 milionů uživatelů, čemuž pomohlo i loňské pandemické období. Více než polovina z nich má navíc investiční účet poprvé.

Pro Robinhood znamenají uvedené výsledky i jistou motivaci se stát veřejně obchodovatelnou firmou. Včera společnost pod vedením bulharsko-amerického podnikatele Vladimira Teneva dokonce podala oficiální přihlášku ke vstupu na burzu, kde bude chtít od investorů získat až 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Současně se její valuace zvýšila na 55 miliard dolarů.

Primární veřejná nabídka akcií (IPO), u níž se ještě neví termín ani další podrobnosti k ocenění, dostane Robinhood do ojedinělé situace – z pozice makléřského podniku totiž bude svým klientům nabízet i vlastní akcie. Jak uvádí server FXstreet.cz, na své platformě nabídne 35 procent akcií třídy A, s nimiž jsou spojena větší hlasovací práva. Je to mnohem větší podíl, než firmy při vstupu na burzu drobným investorům zpravidla nabízejí.

Velká pokuta za klamání spotřebitelů

Robinhoodu se ale nevyhnuly problémy spojené s klamáním spotřebitelů, za což mu americký úřad pro regulaci finančního sektoru (FINRA) vyměřil pokutu ve výši 70 milionů dolarů (1,5 miliardy korun). Důvodem má být „systematické selhání v dohledu, jež poškodilo tisíce klientů“. Zmiňuje se údajné vystavování uživatelů příliš riskantním obchodním nástrojům, především opcím.

Robinhood tak bude muset zaplatit pokutu 57 milionů dolarů, přičemž 12,6 milionu dostanou poškození klienti jako náhradu škody. Nejde ovšem o jediný problém, který muselo vedení firmy v posledních měsících řešit. Kritika se na něj snesla také v důsledku pozastavení obchodování s některými akciemi v reakci na mánii, kterou vyvolali uživatelé fóra Reddit.

Právě ti se domlouvali na obchodování s vybranými akciemi, což vyústilo v to, že některé velké hedgeové fondy, jež spekulovaly na pokles cen, přicházely o peníze. Typickým příkladem je spekulativní obchodování s cennými papíry sítě kinosálů AMC či prodejce videoher GameStop.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym