Duolingo načíná novou éru. Aplikace pro výuku cizích jazyků vstoupila na burzu a její akcie vyrostly o 40 procent

Filip HouskaFilip Houska

duolingo-founders

Foto: Duolingo

Luis von Ahn a Severin Hacker, spoluzakladatelé výukové aplikace Duolingo

0Zobrazit komentáře

Duolingo načíná novou kapitolu. Oblíbená aplikace pro výuku cizích jazyků, kterou měsíčně využívá zhruba 40 milionů uživatelů, po téměř deseti letech existence vstoupila na americkou burzu Nasdaq a její akcie debutovaly růstem okolo 40 procent. Tržní hodnota společnosti dosáhla úrovně kolem 6,5 miliardy dolarů (140 miliard korun).

Za dlouhé roky, co je Duolingo nedílnou součástí telefonů, tabletů a ostatně i webových prohlížečů mnohých z nás, si služba pro výuku cizích jazyků vydobyla silné postavení. Ačkoliv platforem pro učení se cizí řeči je celá řada, Duolingo těží především ze široké databáze téměř stovky různých kurzů ve 40 jazycích (včetně češtiny), které jsou navíc přehledně a hravě udělány.

O oblibě této aplikace svědčí i finanční výsledky za loňský rok, kdy Duolingo utržilo téměř 162 milionů dolarů (3,48 miliardy korun) se 129procentním meziročním růstem a navýšilo základnu registrovaných uživatelů na 500 tisíc. V letošním prvním čtvrtletí pak více než zdvojnásobilo tržby, kdy zhruba tři čtvrtiny příjmů pocházely z předplatného a necelá pětina z reklamy.

duolingo-1

Foto: CzechCrunch

Výuková aplikace Duolingo

Po úspěšné štaci Duolingo včera načalo novou éru, a to zmíněným vstupem na burzu pod tickerem DUOL. Namísto čím dál oblíbenějšího přímého zalistování (DPO), kdy se nemusí najímat prostředníci typu investičních bank nebo makléřů a lze díky němu zajistit například větší likviditu, vsadila společnost pod vedením Louise von Ahna na primární úpis akcií (IPO).

V rámci něj prodala zhruba 5,1 milionu akcií, což vyneslo zhruba 521 milionů dolarů (11,2 miliardy korun). Téměř 1,4 milionu prodaných akcií ale patřilo akcionářům, tudíž výtěžek z jejich prodeje nepřipadne podniku. Co se týče ceny, akcie se začaly obchodovat za 141,4 dolaru (3 040 korun), což o zhruba 39 dolarů překročilo referenční cenu pro start obchodování. První obchodní den zakončily na hranici 139 dolarů.

V návaznosti na úspěšný vstup na Nasdaq, kde se obchodují i cenné papíry firem jako Apple, Tesla nebo kryptoměnové směnárny Coinbase, bude Duolingo do budoucna chtít nejen zvyšovat počet aktivních uživatelů na platformě, ale také přesvědčovat zákazníky, aby si spíše zaplatili prémiovou verzi s možností procvičování chyb nebo neomezených přezkoušení za zhruba 2 300 korun za rok.

Soustředit se bude také na postupné rozšiřování se napříč kontinenty, především pak v Asii, která je pro Duolingo nejrychleji rostoucím regionem. Aktuálně jsou však největším trhem Spojené státy, kde sídlí zhruba 20 procent všech uživatelů a které přináší 45 procent celkových tržeb.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym