Z půlky hřiště sází jeden koš za druhým. Toyota pustila na olympijskou palubovku precizního robotického basketbalistu

toyota-robot1

Foto: FIBA

Toyota představila basketbalového robota CUE, který hází zcela bezchybné trojky

0Zobrazit komentáře

Olympijské hry jsou v plném proudu i s účastí českých basketbalistů, kteří se po úspěšném prvním utkání s Íránem mohli důkladně připravovat na boje s Francií a USA. Hru posledních dvou zmíněných týmů navíc měli možnost studovat během jejich vzájemného zápasu, všechny přítomné hvězdy NBA však během něj zastínil nečekaný hráč, od kterého mohl tým okolo Tomáše Satoranského okoukat technicky dokonalou střelbu.

Jednalo se o robota od Toyoty, který sázel jeden koš za druhým. Robotický basketbalista se představil o poločase, jenž bývá pro pobavení diváků tradičně vyplněn pestrým programem. Mimo choreografií roztleskávaček často nechybí ani nejrůznější výzvy pro diváky. Jednou z nich je například házení na koš z půlky hřiště. A diváci si v nich mohou vystřílet i třeba auto.

Pokud by se těchto soutěží účastnila čtvrtá generace robota CUE od Toyoty, musel by mít doma pořádně velkou garáž. Tento dlouhoruký chlapák s dlaněmi jak lopaty je totiž naprogramován přesně pro účely bezchybného střílení trojek, tedy košů z dálky, a je mu v podstatě jedno, kde se na hřišti nachází. Vzdálenost pro něj hraje pouze roli jedné z proměnných, které musí vzít v potaz při kalkulaci trajektorie svého dokonalého hodu.

Mimo vzdálenosti CUE, kterého vyvinuli pracovníci Toyoty ve volném čase, pracuje také s úhlem a silou hodu. Kalibrace jeho robotických kolen a paží, které zakončují dlaně podobné těm lidským, je prováděna s pomocí senzorů. Díky výšce 209 centimetrů a hmotnosti 94 kilogramů se navíc nejedná o žádné tintítko – mezi ostatními hráči by se tak rozhodně neztratil. Realita je ovšem taková, že by jej trenér ve skutečném zápase rychle stáhl na lavičku.

Robot totiž neumí driblovat a jeho pohyby jsou velmi pomalé. CUE nicméně využívá strojové učení a umělou inteligenci, takže se zdokonaluje s každým hodem. Ještě předtím, než se představil v Tokiu, provedl více než 200 tisíc hodů, aby byla demonstrace skutečně perfektní. Kde se robot naučil pózu svěšené ruky, v níž zůstává dlouho po provedení hodu, je ovšem záhadou.

Olympijské hry jsou pro Toyotu skvělou příležitostí, jak celému světu ukázat svůj technologický pokrok. Robot CUE je tak jen jedním z mnoha výstřelků, kterými se Toyota na hrách prezentuje. Unikátností letošní olympiáda nabízí celou řadu, samotná Toyota k nim přispěla například roboty, kteří se stali maskoty celých her, či autonomními vozítky, jež se starají o přepravu sportovců po olympijské vesnici.

Olympiáda je však jen malou ukázkou toho, co všechno čeká návštěvníky připravovaného veledíla, které Toyota buduje pod horou Fudži. Tzv. Woven City se má stát výkladní skříní schopností japonské společnosti, jejíž tradice sahá do první poloviny minulého století. Nejenže by se mělo jednat o ráj autonomie, ale také zde najde svůj domov celá řada robotů. Možná si tak v budoucnu na tamní palubovce bude možné zahrát proti celému týmu CUE. Otázkou však zůstává, zda by takový mač lidského hráče bavil.

toyota-robot2

Foto: FIBA

Humanoidní robot-basketbalista CUE

Diskuze (0)

Novinka

Anonym