Zákon lásky zachycuje diskuze o stejnopohlavním manželství v Česku. Chceme, aby se o tématu mluvilo, říká režisérka

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

barbora-chalupova

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Režisérka Barbora Chalupová, která stojí i za dokumentem V síti

0Zobrazit komentáře

Celovečerní debut Barbory Chalupové V síti se stal nejnavštěvovanějším dokumentem tuzemské historie a celý národ se s hrůzou semkl u předkládaného problému. Její nový film má také ambice přispět do společenské diskuze, ale je v zásadě principiálně kontroverzní. Dokumentaristka se totiž v Zákonu lásky rozhodla sledovat cestu návrhu legislativy umožňující stejnopohlavní manželství v Česku – a nezáměrně pak také důvody, proč zatím nikam nedospěl.

Mezi hlavní cíle nového dokumentu, jehož je CzechCrunch partnerem, patří lidem vůbec přiblížit, o co vlastně podporovatelům sňatků pro homosexuální páry jde. Velká část lidí to považuje spíše za formalitu, která může ustoupit důležitějším záležitostem. Malou odezvu tohoto tématu ve společnosti ostatně odráží už fakt, že sama Chalupová se k němu dostala na základě vlastní nevědomosti.

„Zákon lásky začal vznikat na přelomu let 2017 a 2018, kdy mě na ulici oslovili dobrovolníci z iniciativy Jsme fér a chtěli po mně, abych podepsala petici na uzákonění manželství pro všechny,“ vysvětlovala režisérka v našem nedávném rozhovoru. Jelikož se jí daná problematika přímo netýká, její okamžitou reakcí byla otázka po rozdílu mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím, které v Česku už déle existuje.

„Vůbec jsem netušila, že registrované partnerství vůbec nic neznamená,“ přiznává Chalupová. Tento institucionalizovaný svazek dvou osob stejného pohlaví s sebou nese základní soubor práv a povinností, týkající se například určité úrovně zastupování, majetkových vztahů, dědictví nebo informací o zdravotním stavu. Má ale daleko k právům manželů.

zakon-lasky-barbora-chalupova-plakat

Foto: Silk Films

Dokument Zákon lásky se zaměřuje na stejnopohlavní manželství v Česku

Registrovaní partneři si například nemohou osvojit dítě, případně společně vychovávané dítě nemá s nebiologickým rodičem jasný právní vztah, nemohou si vzít stejné příjmení ani mít oficiální svědky na svatbě. Chalupová se proto o téma stejnopohlavních sňatků začala zajímat aktivně a rozhodla se natočit časosběrný dokument, k němuž nyní vyšel oficiální trailer (ke zhlédnutí níže).

Snímek měl původně sledovat cestu kampaně za stejnopohlavní manželství do poslanecké sněmovny, senátu a nakonec k prezidentovi. Do prvního čtení se návrh dokonce dostal koncem roku 2018, tedy nepříliš dlouho po tom, co Chalupová začala sbírat materiál. Zde se však zasekl a ani letos v dubnu se neposunul o moc dále.

Tragikomedie o sňatcích homosexuálů v Česku

Tvůrci se Zákon lásky přesto rozhodli nějak dokončit a vydat s tím, že místo pozitivního časosběrného dokumentu je z něj spíše tragikomedie. Přesně to zobrazuje zveřejněný trailer, ukazující ostré spory iniciativy Jsme fér s ochránci tradičních a křesťanských hodnot v jedné z nejateističtějších zemí na světě. Novinka měla nedávno premiéru na dokumentárním lidskoprávním festivalu Jeden svět, kde překvapila i některé homosexuální diváky.

„Řekli mi, že měli pocit, že je nic nepřekvapí, protože diskuzi pečlivě sledují. Dívat se ale soustředěně hodinu a půl na celou situaci, na nikam nevedoucí debaty ve Sněmovně, na rétoriku odpůrců a tak dále je velice zasáhlo,“ popisuje pro CzechCrunch Chalupová, již jsme letos zařadili do výběru inovativních českých osobností Innovators 20.

Vzhledem k často vyostřeným momentům, jež se v Zákonu otázky objevují, očekává i negativní reakce z „druhé strany“, prozatím ale vnímá spíše pozitivní stránku celé věci. „Zájem je, myslím, veliký. Ohlasy na trailer a plakát jsou z většiny velice pozitivní, což mě těší,“ říká režisérka snímku, který nedávno na HitHitu vybral přes 700 tisíc korun. Také nedávné průzkumy Medianu ukazují, že asi dvě třetiny Čechů uzákonění stejnopohlavního manželství podporují.

I když je Zákon lásky autorským dokumentem, zároveň se nesnaží pouze lobbovat za jednu stranu, jako spíše postihnout všechny důležité aspekty svého vytyčeného tématu. Na rozdíl od V síti, kde Chalupová spolu s režisérem Vítem Klusákem situace do určité míry aranžovala pro jasnější sdělení, u aktuálního projektu se natáčelo čistě observačně, bez režijních zásahů nebo zpětných rekonstrukcí událostí.

„Díky tomu jsou scény živé a autentické, z čehož vychází většina překvapivých momentů filmu,“ vysvětluje režisérka Zákonu lásky. „Ve střižně jsme pak materiál několik měsíců pečlivě řadili a zkracovali tak, aby v promluvách řečníků bylo co nejméně střihů a vynikla tak případná absurdnost celé situace.“ Kromě jisté úrovně bizarního humoru tak snímek zachycuje i všechny účastníky debaty.

Dokument Zákon lásky chce přispět do společenské diskuze

Dnes je skoro jisté, že v tomto volebním období už tato debata k ničemu nedojde. Letos v dubnu sice návrh na příslušnou změnu legislativy konečně prošel do druhého čtení, postoupil ale do výborů a jeho opětovného projednávání ve sněmovně se nejspíš do konce volebního období už nedočkáme. Znamená to, že po vytvoření nového složení Sněmovny se stejnopohlavní manželství vrátí zase na úplný začátek.

Ačkoliv tvůrci Zákonu lásky původně předpokládali, že tento proces v kamerách zachytí až do jeho zdárného konce, jakýsi nedostatek zájmu českých politiků jim plány značně zkomplikoval. Nedávným příkladem tohoto fenoménu budiž situace v Maďarsku, jehož vláda schválila zákon zakazující šíření osvěty o LGBT mezi mladými. Zatímco naprostá většina zemí EU to otevřeně zkritizovala, Česko se nijak nevyjádřilo.

„Vnímám to jako zrcadlo statusu LGBT v naší zemi. Nejsme zatím schopni tato témata veřejně otevírat, a tak raději mlčíme,“ poznamenává Chalupová. Frustrace z takového stavu ji a její tým motivovala k tomu, aby dokument dokončili a vydali v současné podobě. „Jednak jsme měli dostatek natočeného materiálu a jednak jsme debatu už nechtěli dál pouze dokumentovat, ale stát se její součástí,“ říká režisérka. „Naší hlavní ambicí je, aby se o tématu mluvilo,“ dodává.

Místo původního zachycení významné změny je tak novou misí Zákonu lásky podílet se na ní. Chystané projekce samotného dokumentu po celé republice proto mají doplňovat diskuze s tvůrci i některými aktéry, spolupráce se známými osobnostmi na sociálních sítích, publikace dodatečných vystřižených scén z filmu a podobně. Samozřejmě je zde také kampaň Jsme fér, která celý projekt nepřímo odstartovala.

Zákon lásky se 5. srpna vydá do českých kin, takže půjde velkou diskuzi zhlédnout také na velkém plátně. Naneštěstí to bude stále v době aktivních protipandemických restrikcí. „Uvidíme, kolik lidí nakonec do kina přijde, protože dle statistik je teď návštěvnost celkově hodně nízká,“ komentuje Chalupová. V poslední době nicméně poměrně stabilně stoupá a vydat se do kina zhlédnout významnou společenskou událost ostatně patří k jeho charakteru.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym