Bill a Melinda Gatesovi se oficiálně rozvedli. Konec manželství zasáhne i jejich miliardovou nadaci

Filip HouskaFilip Houska

bill-melinda-gatesovi

Foto: GatesNotes

Bill Gates se svou bývalou ženou Melindou

0Zobrazit komentáře

Rozvod jednoho z nejbohatších mužů planety Billa Gatese a jeho ženy Melindy není tajemstvím. Už v květnu po sedmadvaceti letech manželství veřejně oznámili, že si každý půjde vlastní cestou, přičemž se čekalo jen na oficiální potvrzení soudem. To se uskutečnilo dnes a zároveň přineslo mnoho otázek. Například o kolik peněz Bill Gates přijde nebo jak to nadále bude s jejich obří filantropickou nadací.

Při rozvodech velmi bohatých a vlivných párů je rozdělení nastřádaných financí vždy zajímavou a sledovanou mediální událostí. Stačí si vzpomenout na bývalé manželství zakladatele Amazonu Jeffa Bezose a jeho někdejší ženy MacKenzie. Ta se po rozvodu stala třetí nejbohatší ženou světa a odnesla si desítky miliard dolarů, které postupně daruje na dobročinné účely. Jak to bude u Gatesových, je nejasné.

Vzhledem k tomu, že rozvodové řízení proběhlo v americkém státě Washington, který je státem „společného jmění manželů“, za normální situace by veškerý majetek nashromážděný během manželství měl být rozdělen rovným dílem. Dělba majetku Gatesových ovšem probíhá pod záštitou takzvané smlouvy o rozluce a její detaily známé nejsou.

bill-gates-1

Foto: GatesNotes

Bill Gates, jeden z nejbohatších mužů planety

O kolik peněz Bill Gates, jehož jmění se podle magazínu Forbes odhaduje na závratných 131 miliard dolarů (2,8 bilionu korun), přijde v souvislosti s ukončeným manželstvím, je tak zatím skryto pod rouškou tajemství. Jak píše deník The New York Times, neví se ani to, kdo získá rodinné sídlo na břehu Washingtonova jezera na předměstí Seattlu.

Nějaké informace se ovšem na povrch přece jen dostaly – ani Bill, ani Melinda nepožádali o změnu příjmení. Nutno však podotknout, že Melinda, jejíž jmění se odhaduje na 3,2 miliardy dolarů (68,6 miliardy korun), od oznámení rozchodu využívá i své rodné příjmení Frenchová. Relativně novou zprávou je i možnost, že spolu nebudou nadále spolupracovat ve své nadaci, do které za poslední roky vkládali velká úsilí.

V rámci ní se rozdělují finance například do univerzitních stipendií nebo projektů zaměřených na zdravotní péči, a to především v zemích třetího světa. Nedávno o ní bylo slyšet hlavně díky snaze pomoci v boji proti pandemii koronaviru, když darovala částku 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na vývoj účinné vakcíny proti nemoci COVID-19. Dohromady má mít aktiva v hodnotě okolo 65 miliard dolarů (1,4 bilionu korun).

Právě možnost, že by jedna ze stran z této nadace kvůli rozvodu odstoupila, se řešila ještě před ukončením manželství. Bill i Melinda ovšem veřejnost ujišťovali, že ji budou i nadále řídit. Nedávno se ovšem Gatesovi dohodli, že pokud po dvou letech někdo z nich bude další spolupráci považovat za nemožnou, Melinda z organizace odejde a od Billa dostane peníze na vlastní charitativní projekty.

S přispěním ČTK.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym