Bill a Melinda Gatesovi rozdali už přes 1,2 bilionu korun. Nově se zaměří na globální oteplování i rovnost pohlaví

Peter BrejčákPeter Brejčák

bill-melinda-gates2

Foto: GatesNotes

Melinda a Bill Gatesovi prostřednictvím své nadace podporují dobročinnost po celém světě

0Zobrazit komentáře

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates se se svou manželkou začali věnovat filantropii ve vlastní nadaci před dvaceti lety. Za tuto dobu vložila Bill & Melinda Gates Foundation do programů podporujících světové zdravotnictví a vzdělávání ve Spojených státech celkově 53,8 miliardy dolarů, tedy více než 1,2 bilionu korun.

V rámci výroční zprávy publikované v pondělí se Bill a Melinda Gatesovi zaměřili na zhodnocení jednotlivých programů. „Pokud byste se nás zeptali před dvaceti lety, očekávali bychom, že práce naší nadace na globálním zdravotnictví bude nejrizikovější, zatímco vzdělávání ve Spojených státech pro nás bude sázka na jistotu. Ve skutečnosti se situace ukázala přesně opačná,“ píšou manželé ve zprávě.

Zároveň nadace ve výroční zprávě představila dva další problémy, kterým chce do budoucna věnovat víc pozornosti. Ke zdravotnictví a vzdělávání se tak připojí i globální oteplování a podpora rovnosti pohlaví.

Očkování 750 milionů dětí a 13 milionů ušetřených životů

Jedním z největších úspěchů nadace za poslední dvě dekády je vakcinace dětí zejména v chudších zemích proti nemocím, kterým se dá lehko předejít. Ve spolupráci s vládami a dalšími neziskovými organizacemi nadace Gatesových pomáhala nakupovat a distribuovat vakcíny, díky čemuž bylo očkováno na 750 milionů dětí, a program pomohl předejít třinácti milionům úmrtím.

Gatesovi však pořád vidí v programu mezery. Pomoc se totiž zatím nedostává všem ohroženým dětem, zejména v oblastech s těžkou přístupností. Do budoucna proto chtějí distribuci vakcín zlepšit a dosáhnout na všechny děti v nouzi.

bill-melinda-gates

Foto: Bill Gates/Facebook

Melinda a Bill Gatesovi

Jako méně úspěšný se naopak ukázal boj nadace proti HIV. Díky podpoře výzkumu boje proti viru se podařilo vyvinout účinný lék, který pomáhá snížit riziko nákazy. Ohrožení lidé však musí brát pilulku denně, což se v praxi ukázalo jako problém.

V mnohých lokalitách o podobnou prevenci nemají zájem. V jiných zemích pak nemají zájem o dostupnou léčbu kvůli stigmatu, který se s nemocí spojuje. Do budoucna proto nadace bude více zkoumat širší souvislosti v boji proti prevenci nákazy například pomocí finanční gramotnosti nebo pohlavního násilí.

„Máme mnohem lepší pochopení, jak důležitá je spravedlivá distribuce inovací.“

Žádoucí výsledky nepřinesla ani podpora vzdělávání dětí ve Spojených státech. Na podporu práce učitelů a nabízení asistence nadace věnovala stovky milionů dolarů. Ukázalo se však, že učitelé již většinou pracovali dostatečně efektivně a nadace nedokázala najít další přístupy, které by jejich práci zlepšily. Jako jeden z problémů se ukázalo, že programy na podporu vzdělávání nefungují plošně, a proto se nadace zaměří na lokální řešení.

Nadace ale ve své dvacetileté historii dosáhla také výrazných úspěchů a právě na ně chce do budoucna navázat. „Nyní máme mnohem lepší pochopení, jak důležitá je spravedlivá distribuce inovací. Pokud z nových pokroků těží jen lidé v určitých oblastech, ostatní pak zaostávají ještě více,“ píšou manželé.

bill

Foto: Netflix

Spoluzakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates

„Za posledních dvacet let jsme prohloubili náš závazek v podpoře progresu v globálním zdravotnictví a veřejném školství. Zároveň se však u nás projevil hluboký pocit naléhavosti v dalších dvou oblastech. Pro Billa jde o změny klimatu. Pro mě jde o genderovou rovnost,“ napsala Melinda Gatesová ve zprávě.

„Globální zdravotnictví bude navždy hlavním zaměřením naší nadace,“ doplnil Bill Gates, který je dnes se jměním pohybujícím se kolem 118 miliard dolarů druhým nejbohatším mužem světa, a jeho slova potvrzuje také minulý týden oznámena pomoc ve výši 100 milionů dolarů při hledání vakcíny proti koronaviru.

„Práce ve zdravotnictví bude v budoucnu ještě důležitější, protože kvůli klimatickým změnám bude více lidí náchylných k nemocem,“ pokračoval Gates s poukázáním na trpkou ironii ve faktu, že dopady změn klimatu nejvíc pocítí nejchudší lidé, kteří k těmto změnám přispívají nejméně.

S oblastí navíc souvisí i rovnost pohlaví, podle Melindy Gatesové ovlivní změny klimatu ženy více než muže. „Data jsou jednoznačná: Nezáleží, kde ve světě se narodíte, váš život bude těžší, pokud se narodíte jako dívka,“ napsala. Ke konci zároveň dodala: „Můj odkaz je jednoduchý: Rovnost nepočká.“

Melinda a Bill Gatesovi

V oblasti podpory rodové rovnosti již nadace udělala první kroky. Už v říjnu loňského roku Melinda Gatesová oznámila plán investovat jednu miliardu dolarů na podporu možností žen a jejich vlivu během následujících deseti let. První iniciativou je padesátimilionový fond (přibližně 1,14 miliardy korun) zaměřující se na technologické huby, pro začátek v Chicagu.

„Naše role jako filantropů není jen v přijímaní rizik souvisejících s podporou inovací, ale také v práci s našimi partnery v překonávání výzev při škálování a distribuci řešení. Věříme, že z vývoje by měli těžit všichni a všude. Proto jsme této práci věnovali poslední dvě dekády. A proto doufáme, že budeme pokračovat dalších několik dekád v budoucnu,“ dodali manželé na závěr.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym