Ženy pomáhají ženám. Exmanželky nejbohatších mužů darují přes 40 milionů dolarů na zvyšování rovnosti pohlaví

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

scott-gates

Foto: GatesNotes/Charlie Rose

MacKenzie Scottová a Melinda Gatesová

0Zobrazit komentáře

Se dvěma z nejbohatších byznysmenů na světě, Billem Gatesem a Jeffem Bezosem, jsou úzce spojeny také ženy, respektive Melinda Gatesová a MacKenzie Scottová. Ty se nyní rozhodly ve společném filantropickém úsilí podpořit rovnost pohlaví ve světě technologií, vyššího vzdělání, menšinových komunit a pečovatelství částkou 48 miliony dolarů (asi 1,2 miliardy korun).

Iniciativu pojmenovanou Equality Can’t Wait Challenge pořádá Pivotal Ventures, filantropická a investiční firma Melindy French Gatesové, podporovaná MacKenzie Scottovou a jejím manželem, učitelem přírodních věd Danem Jewettem. Vedle nich se na iniciativě podílí také rodinná nadace miliardářky Lynn Schusterman. Cílem je penězi do roku 2030 podpořit zvýšení vlivu žen ve Spojených státech.

S tím mají pomoci čtyři organizace, které byly vybrány mezi více než 550 zájemci a zaměřují se na čtyři témata zmíněná výše. Každá z nich má v průběhu následující dekády na svou činnost dostat deset milionů dolarů. Dvě další organizace, které se dostaly jen do finále, si navíc rozdělí dalších osm milionů dolarů. Zaměřují se na problémy spojené s domácím násilím a podněcování politického vlivu u mladých žen.

„Obrovská odezva na naši výzvu dokazuje, že není nouze o transformativní nápady, jak urychlit pokrok žen a dívek,“ řekla Gatesová. „Můžeme prolomit historické vzorce a prosadit rovnost pohlaví,“ dodala. Jak zmiňuje CNBC, rovnost mužů a žen je jedním z hlavních filantropických zájmů manželky zakladatele Microsoftu. Už v roce 2019 ohlásila, že prostřednictvím Pivotal Ventures k tomuto cíli v USA proinvestuje miliardu dolarů.

Melinda Gatesová

„Chci, aby mělo více žen možnost rozhodovat, kontrolovat zdroje a utvářet politiku a perspektivy. Věřím, že do potenciálu žen stojí za to investovat,“ napsala v článku pro magazín Time. Nadace Billa a Melindy Gatesových také letos v červnu oznámila, že v průběhu následujících pěti let do rovnosti pohlaví globálně investuje 2,1 miliardy dolarů (53,3 miliardy korun).

Název iniciativy Equality Can’t Wait Challenge naráží na současný stav společnosti, kdy je v návaznosti na hnutí jako MeToo nebo Black Lives Matter veřejná diskuze o nerovnostech velice živá. Zvýšená filantropická činnost má pomoci, aby tato časem diskuze jen nevyšuměla do prázdna, ale provázely ji skutečné dalekosáhlé změny.

Podle magazínu Forbes se dnes osobní jmění Melindy French Gatesové odhaduje na 3,3 miliardy dolarů. Toto číslo se ale nejspíš výrazně změní po tom, co bude finalizován její rozvod s Billem Gatesem, aktuálně čtvrtým nejbohatším člověkem na planetě. Prozatím se pár miliardářů dohodl, že budou i nadále spolupracovat v rámci Nadace Billa a Melindy Gatesových, která představuje největší existující filantropické těleso.

Také MacKenzie Scottová organizacím, jež se soustředí na zvyšování rovnosti pohlaví i ras, darovala už dříve. „Jsou to silné týmy, které pracují v první linii a přímo v komunitách, aby ženám pomohly budovat vliv v jejich životech a kariéře,“ řekla o šesti projektech zafinancovaných v rámci Equality Can’t Wait. Vedle nich v minulosti finančně podpořila například vzdělání nebo umění.

mackenzie-scott-bezos

Reprofoto: Charlie Rose

Bývalá manželka Jeffa Bezose MacKenzie Scottová

Scottová jen krátce po ohlášení rozvodu s Jeffem Bezosem podepsala The Giving Pledge, slib, podle nějž se do konce života vzdá většiny ze svého bohatství. Kampaň, kterou založili Gatesovi spolu s Warrenem Buffettem, má pár stovek signatářů s celkovým majetkem v hodnotě vyšších stovek miliard dolarů. Nejedná se však o jakkoliv závazný slib, takže z velké částí může působit spíše jako marketingová záležitost pro zvýšení statusu bohatých.

MacKenzie Scottová, která se významným způsobem podílela na úspěchu Amazonu, ale svůj symbolický podpis rychle začala provázet jednáním. Zatímco její bývalý manžel Jeff Bezos bývá kritizován za hromadění bohatství s minimální filantropickou činností, Scottová v posledních dvou letech na dobročinné účely darovala už před 8,5 miliardy dolarů (zhruba 216 miliard korun). Naposledy to bylo 2,7 miliardy minulý měsíc. Aktuálně se její jmění, vycházející hlavně z akcií Amazonu, odhaduje na 56 miliard dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym