Antonínovo pekařství otevřelo na náměstí Míru. Z lásky na první pohled tu vznikají i buchtičky s krémem
Dlouho připravovaná pobočka Antonínova pekařství otevřela na prvního máje. Kromě známého sortimentu nabídne spoustu novinek.
Na Rašínově nábřeží v Praze najdete nově Centraal Fried Chicken, které slibuje skvělé kuře, po němž si na to fastfoodové ani nevzpomenete. Na skvělou gruzínskou kuchyni lze zajít zase do Matoky, která otevřela na náměstí Míru. A odtud už je to jen kousek do nově otevřené pobočky Antonínova pekařství.
Antonínovo pekařství
Snad to ani nemohlo být jinak než na prvního máje. Květen svedl dohromady Antonína a Ludmilu. On je provozovatel známého pražského pekařství, ona světice, které je zasvěcena bazilika na náměstí Míru. Trvalo to dlouho, lásky čas je ale ideální dobou na otevření nového podniku.
Láska to skutečně byla, na první pohled. Antonín Kokeš, který v Praze provozuje Antonínova pekařství, pokukoval po prostoru na rohu Francouzské a náměstí Míru už nějaký ten čas. Dokonce ještě před tím, než vůbec první pekařství otevřel, si říkal, že zrovna na tomhle místě by vypadalo krásně. A měl pravdu.
Dům, jehož majitelem je řád Školských sester svatého Františka, který tu provozuje koleje přiléhající k vedlejšímu Arcibiskupskému gymnáziu, byl historicky zasvěcený právě ubytování. Bydlely tu učitelky a studentky tehdy katolického dívčího gymnázia. Dnes jsou tu studenti různých pražských středních škol. V přízemí domu byla kavárna Republika. Pamětníci dnes ale vzpomínají spíš na školní jídelnu, která tu vznikla v době komunismu.
Majitel značky Albi a také dnes už sedmi pražských pekařství se chtěl vrátit právě do doby slavného podniku. S rekonstrukcí domu začal už v roce 2023. „Ze všech stran jsme slyšeli, že prostor by byl ideální pro poštu, pár překážek a čistý provoz,“ popisuje pro CzechCrunch Kokeš.
Další zdržení přineslo to, že se postupně začala vykreslovat historická hodnota prostoru. Pod bílou vrstvou se objevily nástěnné malby od Valentina Skály, a tak bylo třeba povolat také akademické malíře. Dílo pravděpodobně znázorňuje cestu kávy a koření z Orientu a vzniklo zřejmě pro původní kavárnu na konci devatenáctého století.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsSpolu s novým, unikátním prostorem dostalo Antonínovo pekařství také spoustu novinek. „Poprvé v našem sortimentu najdete listové těsto. Máme nový pomazánkový a polévkový bar, kde najdete hity jako camping salát, vlašák nebo salát z uzené makrely, a poprvé uvádíme buchtičky s vanilkovým krémem,“ vyjmenovává Kokeš.
V pekařství jsou také nové stroje a nejmodernější systém na přípravu kávy s napěňovačem mléka. Na mlýnku se podává zrnková italská káva Dersut. A nakonec pekařství dostalo i novou vizuální identitu od Studia Kosatko.
Otevřeno je každý den od sedmi do 19:30, pokud bude zájem velký, je ale ve hře prodloužení otevírací doby. Už nyní patří k podniku také zahrádka. Specialitou je pak původní výdejní okénko, které zůstalo zachováno, a výklenky, v nichž se dá sedět a dívat se rovnou na kostel. Právě podle něj nese nová kavárna jméno: Ludmila.
A kam ještě v květnu vyrazit?
Po pražském maratonu? Na těstoviny! V neděli 4. května se výjimečně otevře karlínské Sugo se speciálním menu na pomaratonskou Pasta (after)party.
Nové menu v Kampa Parku. Nabídka jedné z prvních pražských fine diningových restaurací se na letmý pohled moc nemění, na ten pořádný už ale ano. Třeba teď na jaře.
Vše o dim sum. Akce pro všechny milovníky asijských knedlíčků běží v restauraci Sia od 24. dubna až do 5. května.
Střecha Radost. Na 1. května připadá zahajovací večer letního provozu terasy na vršku Domu Radost. O pohoštění se postará Ze Mě projekt a první sud od Zichovce jde na majitele!
Další tipy na zajímavé události, ale i podniky na vás čekají v aktuálním vydání newsletteru Deli, které najdete zde. Na stejném odkazu nebo v boxu výše se můžete přihlásit i k jeho odběru.



















