Avokádo bez výčitek. Britská designérka vytvořila ekologicky udržitelný plod z jablek a fazolí

Spojení vědy a designu nese ovoce. V případě Ariny Shokouhi přineslo falešné avokádo, které je zdravé, chutné a neničí životní prostředí.

ecovado-nahled

Foto: Ecovado

Britská designérka Arina Shokouhi navrhla ekologické avokádo

0Zobrazit komentáře

Avokádo neboli hruškovec přelahodný je skutečně lahodná záležitost. Zároveň ale také velmi neekologická a plná etických zádrhelů. Britská designérka a čerstvá absolventka londýnské školy Central Saint Martins Arina Shokouhi proto navrhla ecovado. Vypadá jako avokádo, chutná jako avokádo, ale jinak nemá s oblíbenou pochoutkou mileniálů pranic společného. Je totiž vyrobené z britských lokálních surovin a zabalené ve voskové vrstvě.

S avokády se před lety roztrhl pytel. Ve větších metropolích by člověk nenarazil na kavárnu, ve které by ve snídaňové nabídce chyběl avokádový toast. Ovoce, kterému se v Mexiku přezdívá máslo chudých, se v západním světě stalo symbolem hojnosti a zdravého životního stylu. Obsahuje totiž spoustu prospěšných látek – zdravé tuky, vitaminy K, C, B6, A, ale také hořčík, draslík a mangan.

Jenže avokádo má kromě plejády zdravotních benefitů celou řadu stinných stránek. Přirozeně roste v Mexiku, ze kterého pochází přibližně 45 procent importovaných plodů. S tím jde ruku v ruce problematika velké uhlíkové stopy, kterou vytvoří převoz ovoce ze Severní Ameriky do všech koutů světa. Negativním aspektem je také vytváření monokultur avokádových plantáží. Jakmile se totiž nějaká plodina začne spotřebovávat ve velkém, farmáři jí dávají přednost.

„Avokáda jsou jednou z nejméně udržitelných plodin, protože jsou velmi měkká a během převozu často dochází k jejich poškození. Monokulturní pěstování, kterým se farmáři snaží uspokojit celosvětovou poptávku, pak vede k odlesňování té nejrozmanitější přírody,“ vysvětluje Arina Shokouhi.

ecovado-clanek

Foto: Ecovado

Ecovado je vyrobené z fazolí, jablek, lískových ořechů a řepkového oleje

Pěstitelé totiž chtějí mít k dispozici více půdy pro avokádové stromy. To vede k úbytku biodiverzity, k degradaci půdy a také k ohromné spotřebě vody – denně jí farmáři na avokádových plantážích spotřebují 9,5 miliard litrů. V některých případech přitom své plantáže zavlažují z nelegálních studen, v oblastech je pak nedostatek vody nejen v krajině, ale i v domácnostech.

A jako by toho nebylo málo, avokádo nadto přitáhlo pozornost mexické mafie. Hodnota trhu s avokády se v loňském roce vyšplhala na 13 miliard dolarů. Výnosnost plodiny je pro mafii stejně zajímavá, jako je tomu v případě kokainu. A každý správný podnikatel ví, že diverzifikace portfolia je základ. Kartely se tak stále častěji zaměřují na okrádání a vydírání pěstitelů, protože avokádový byznys je velmi lukrativní.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Arina Shokouhi si ale uvědomovala, že i přes známé negativní stránky se lidé nechtějí avokád na svém jídelníčku vzdát a zkonzumují téměř 5 miliard kilogramů tohoto ovoce ročně. Přišla tak s řešením, díky kterému by mohli milovníci hruškovce přelahodného zůstat v klidu a které by zároveň nepřispívalo k ničení životního prostředí. S Jackem Wallmanem, vědcem z Centra potravinářských inovací v Nottinghamu, tak vytvořila ecovado.

Wallman britské designérce pomohl identifikovat molekulární složení avokáda a navrhl suroviny, kterými by se mu dalo co nejvíce přiblížit. Shokouhi přitom chtěla využít pouze lokální ingredience přírodního původu, aby byl výsledek ekologicky udržitelný a zároveň zdraví prospěšný. Jako ideální kombinace pro vytvoření falešného avokáda se ukázaly fazole, lískové ořechy, jablko a řepkový olej.

ecovado-clanek-2

Foto: Ecovado

Slupka je z vosku, díky čemuž je zcela rozložitelná

„Chuť avokáda je celkem jemná a lidé ho nejčastěji popisují jako krémové. Fazole ale obsahují spoustu hořkých komponent a mají typickou fazolovou chuť. Jejich množství v receptuře jsem tak snížili,“ říká designérka. Avokádo chutná také po oříšcích, proto se Shokouhi rozhodla použít rozmixované lískové ořechy, které výslednému produktu dodávají také krémový charakter a zdravý tuk.

Ideálně by se jevil také olivový olej, ale designérka zvolila lokální alternativu v podobě oleje z řepky. Ten má zároveň podobné složení mastných kyselin jako zelené maso plodu. Evocado má dokonce pecku – nahradily ji vlašský a lískový ořech nebo jedlý kaštan. A díky obalu z vosku lze na první pohled jen stěží poznat, že se nejedná o skutečné avokádo. Má totiž stejnou strukturu i barvu jako avokádová slupka a stejně jako ona je zcela rozložitelný a kompostovatelný.

Sama Shokouhi říká, že se z avokáda stala novodobá kulturní ikona spojovaná s trendy kavárnami a příspěvky na Instagramu. A i když se ecovado zatím nevyrábí, mohlo by se v budoucnu stát průkopníkem na poli potravinářských inovací. Za několik let třeba budeme ve svých oblíbených podnicích potkávat ecovadový toast.

ecovado-clanek-3

Foto: Ecovado

Designérce se podařilo dosáhnout podobné chuti i krémové konzistence

CzechCrunch Jobs

CzechCrunch Weekly

V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.

Vykutálená káva. Švýcarská společnost představila kompostovatelné kapsle obalené řasou

Společnost CoffeeB vyvinula kapslový systém, který je úplně bez kapslí. Věří, že její kuličky představují budoucnost rostoucího odvětví na trhu kávy.

coffee-b-nahled

Foto: CoffeeB

Společnost CoffeeB představila ekologické kávové kuličky

0Zobrazit komentáře

Kávové kapsle zažívají v posledních letech ohromný rozmach. V loňském roce se hodnota tohoto segmentu vyšplhala na necelých deset miliard dolarů a poslední průzkumy trhu počítají s tím, že do roku 2026 vzroste na 16,7 miliard dolarů. Jenže i přes to, že kapsle jsou příznivé pro uživatele, jelikož si díky nim mohou rychle a pohodlně dopřát kofeinové oblažení, nemají tak pozitivní vliv na životní prostředí. To se nyní snaží změnit společnost CoffeeB, která představila svoje ekologické kávové kuličky.

Ačkoliv to na první přečtení možná zní zvláštně, jakákoliv snaha vyvinout udržitelnější produkt je v dnešní době důležitá. Recyklace klasických kávových kapslí totiž není tak prostá. Jen přibližně pět procent z nich je cele vyrobeno z recyklovatelných materiálů. Nejsnazší proces recyklace umožňují hliníkové kapsle, nejčastěji se však vyrábějí kombinací vícero materiálů, což možnost recyklace značně komplikuje.

Některé společnosti zavedly vlastní recyklační schémata, do nichž se mohou zákazníci zapojit, ale přesto velká část kapslí stále končí na skládkách. Za minutu se ve světě vyrobí 39 tisíc kapslí, z nichž 29 tisíc potká právě tento nepříliš udržitelný osud. Každý správný ochránce životního prostředí vám navíc řekne, že nejlepší odpad je žádný odpad.

coffeeb

Foto: CoffeeB

Kávu drží pohromadě kompostovatelný obal z mořské řasy

Této myšlence se v CoffeeB postavili čelem a vytvořili zdánlivě „nahatou“ kávovou kapsli v podobě malé hnědé kuličky. Jde o namletá kávová zrna stlačená do tvaru koule, která je obalená vrstvou z mořské řasy.

„Inovace již fungujících trendů a technologií je v současnosti v kávovém průmyslu akcelerovaná. Setkáváme se s nimi napříč startupy a crowdfundingovými kampaněmi. Každému inovativnímu a zlepšujícímu prvku držím palce, ještě když jako svůj hlavní přínos předkládá redukci odpadu,“ říká k novému produktu Jaroslav Slámečka, spoluzakladatel české pražírny CandyCane.

Společnost CoffeeB uvádí, že obal z mořské řasy je zcela bez chuti a zápachu, takže neovlivňuje smyslový zážitek z výsledného nápoje, zároveň zabraňuje přístupu kyslíku, díky čemuž zůstává káva čerstvá – skladovat se dá až tři měsíce.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Během procesu přípravy kávy se vrstva nerozpouští a společně s již extrahovanými kávovými zrny ji lze hodit na kompost, kde se nejsnáze a nejrychleji rozloží. Společnost uvádí, že tento proces trvá přibližně čtyři týdny, zároveň doporučuje kávovou sedlinu používat pro hnojení květin, jelikož se dá do kapsle snadno dostat.

„Věříme, že náš bezkapslový systém představuje budoucnost v tomto odvětví trhu kávy a že klasické hliníkové a plastové kapsle za nějaký čas úplně zmizí. Důvod je prostý: CoffeeB řeší problém s odpadem, který takové kapsle vytvářejí, káva přitom chutná úplně stejně. Přechod ale jistě nějakou dobu potrvá, jelikož takové radikální změny se nedějí přes noc,“ říká CEO CoffeeB Frank Wilde, který dříve působil jako výkonný ředitel ve společnost Nespresso.

coffeeb-2

Foto: CoffeeB

Kuličky jsou zatím kompatibilní jen s kávovary The Globe

Širší změnu navíc komplikuje fakt, že pokrokové kávové kuličky lze zatím používat jen v kávovarech The Globe, které společnost CoffeeB vyvinula. Bylo totiž potřeba vytvořit zcela novou technologii – kompatibilní s obalem z řasy. „Co se cesty k větší udržitelnosti týče, záleží na tom, kdy a zda vůbec firma nabídne technologie na plnění těchto kapslí pro komerční využití. Protože dopravovat kávu na místo plničky a pak zpět do distribuce neřeší otázku vzniku oxidu uhličitého při logistice,“ doplňuje Slámečka.

Kávové kuličky CoffeeB jsou zatím dostupné pouze ve Švýcarsku a Francii, ale společnost plánuje během příštího roku expanzi na německý trh. Firma si zároveň praží a následně mele vlastní kávová zrna, do řasového obalu je tak obléká okamžitě po jejich zpracování. Každá kulička obsahuje 5,3 až 5,9 gramů kávy od pěstitelů, kteří mají certifikace Rainforest Alliance nebo USDA Organic.

coffeeb-kava

Foto: CoffeeB

Káva z kapsle může posloužit dvakrát: pro výrobu nápoje a jako hnojivo