Beskydy zaujaly v Londýně. Do pražírny Upraženo zamířily tři gastronomické Oscary

Firma z Beskyd letos oslavila tříleté výročí. Nadělila si k němu dárek v podobě tří ocenění na mezinárodní soutěži Great Taste Awards.

uprazeno

Foto: Upraženo

Tři kávy z pražírny Upraženo získaly ocenění na soutěži Great Taste Awards

0Zobrazit komentáře

Upraženo začalo jako e-shop s kávovými kapslemi, který nadšenci Mikuláš Dohnal a Jakub Najdek založili už při studiích na vysoké škole. V roce 2019 si však řekli, že když už se do světa kávy ponořili jako prodejci, mohli by do něj sami přispět pražením vlastních kávových zrn. Od prvotních experimentů se dostali k výsledkům, s nimiž si troufli jít s kůží na trh. A zdá se, že dobře udělali. Jejich nejprodávanější kávy totiž ocenily trénované chuťové pohárky poroty gastronomických Oscarů.

Do tajů pražení se nejprve vrhnul přímo Mikuláš Dohnal. Laťku měl jen v rámci České republiky nastavenou skutečně vysoko, skvělými pražírnami se to u nás totiž jen hemží. I díky tomu ale majitelé věděli, že nebudou kávová zrna pražit příliš tmavě a že se budou zaměřovat pouze na ta výběrová s dohledatelným původem. Chtěli, aby jim pod rukama vznikala taková káva, kterou sami rádi pijí.

Po roce pokusů, vzdělávání, vyvíjení a ochutnávání zahájili v beskydském Upraženu prodej vlastní kávy. A množství opečovaných zrn začalo s rostoucí poptávkou stoupat. Bylo tak potřeba, aby se do procesu pražení zapojil někdo, kdo se bude věnovat pouze tomuto řemeslu. Tým tak rozšířil Tomáš Kocáb, který dnes v Upraženu působí jako hlavní pražič.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

„Známe původ našich zrn, víme, v jakém družstvu se zpracovávala, jaké mají cuppingové skóre. Když zrna pražím, testuji je tak dlouho, dokud v jejich chuti neobjevím něco zajímavého, výrazného, co zaujme na první ochutnání,“ říká. Na pražičce s kapacitou na 15 kilo kávy Kocáb měsíčně zpracuje přibližně tunu zrn z Brazílie, Peru, Kolumbie, Etiopie, Rwandy nebo Tanzánie.

S těmi nejoblíbenějšími se letos rozhodli s kolegy vkročit do soutěže Great Taste Awards. „Do soutěže jsme poslali tři vzorky našich nejprodávanějších káv. A k naší velké radosti se zadařilo všem. Káva Brazil získala od odborné poroty jednu hvězdičku, kávy Peru a Ethiopie pak po dvou hvězdičkách,“ shrnuje marketingová manažerka beskydské kávové firmy Adéla Ladman.

uprazeno-1

Foto: Upraženo

V Upraženu praží výběrovou kávu s jasným původem

Kromě úspěchu na prestižní soutěži se pražírně daří také obratově. V loňském roce vyrostla oproti roku 2020 o 100 procent, letos je v porovnání se stejným obdobím roku 2021 obrat o 40 procent vyšší. „Dnes se věnujeme především pražení vlastní kávy a kapsle jsou pro nás spíše doplněk,“ říká o vývoji Ladman. A dodává, že během letošních Vánoc se přiblíží ke dvěma tunám upražené kávy měsíčně.

Ocenění Great Taste se udělují v Londýně od roku 1994. Získat je mohou malí i velcí výrobci potravin a nápojů, jejichž produkty zaujmou porotu tvořenou šéfkuchaři, restauratéry, ale také gastronomickými kritiky a redaktory natolik, že se je rozhodnou ocenit plejádou hvězd. V letošním ročníku vynikla mezi 14 205 pochutinami z celého světa i celá řada produktů z Česka, například kampotský pepř od Pepper Field nebo uzené ryby od Trnečka Smoked Fish.

Avokádo bez výčitek. Britská designérka vytvořila ekologicky udržitelný plod z jablek a fazolí

Spojení vědy a designu nese ovoce. V případě Ariny Shokouhi přineslo falešné avokádo, které je zdravé, chutné a neničí životní prostředí.

ecovado-nahled

Foto: Ecovado

Britská designérka Arina Shokouhi navrhla ekologické avokádo

0Zobrazit komentáře

Avokádo neboli hruškovec přelahodný je skutečně lahodná záležitost. Zároveň ale také velmi neekologická a plná etických zádrhelů. Britská designérka a čerstvá absolventka londýnské školy Central Saint Martins Arina Shokouhi proto navrhla ecovado. Vypadá jako avokádo, chutná jako avokádo, ale jinak nemá s oblíbenou pochoutkou mileniálů pranic společného. Je totiž vyrobené z britských lokálních surovin a zabalené ve voskové vrstvě.

S avokády se před lety roztrhl pytel. Ve větších metropolích by člověk nenarazil na kavárnu, ve které by ve snídaňové nabídce chyběl avokádový toast. Ovoce, kterému se v Mexiku přezdívá máslo chudých, se v západním světě stalo symbolem hojnosti a zdravého životního stylu. Obsahuje totiž spoustu prospěšných látek – zdravé tuky, vitaminy K, C, B6, A, ale také hořčík, draslík a mangan.

Jenže avokádo má kromě plejády zdravotních benefitů celou řadu stinných stránek. Přirozeně roste v Mexiku, ze kterého pochází přibližně 45 procent importovaných plodů. S tím jde ruku v ruce problematika velké uhlíkové stopy, kterou vytvoří převoz ovoce ze Severní Ameriky do všech koutů světa. Negativním aspektem je také vytváření monokultur avokádových plantáží. Jakmile se totiž nějaká plodina začne spotřebovávat ve velkém, farmáři jí dávají přednost.

„Avokáda jsou jednou z nejméně udržitelných plodin, protože jsou velmi měkká a během převozu často dochází k jejich poškození. Monokulturní pěstování, kterým se farmáři snaží uspokojit celosvětovou poptávku, pak vede k odlesňování té nejrozmanitější přírody,“ vysvětluje Arina Shokouhi.

ecovado-clanek

Foto: Ecovado

Ecovado je vyrobené z fazolí, jablek, lískových ořechů a řepkového oleje

Pěstitelé totiž chtějí mít k dispozici více půdy pro avokádové stromy. To vede k úbytku biodiverzity, k degradaci půdy a také k ohromné spotřebě vody – denně jí farmáři na avokádových plantážích spotřebují 9,5 miliard litrů. V některých případech přitom své plantáže zavlažují z nelegálních studen, v oblastech je pak nedostatek vody nejen v krajině, ale i v domácnostech.

A jako by toho nebylo málo, avokádo nadto přitáhlo pozornost mexické mafie. Hodnota trhu s avokády se v loňském roce vyšplhala na 13 miliard dolarů. Výnosnost plodiny je pro mafii stejně zajímavá, jako je tomu v případě kokainu. A každý správný podnikatel ví, že diverzifikace portfolia je základ. Kartely se tak stále častěji zaměřují na okrádání a vydírání pěstitelů, protože avokádový byznys je velmi lukrativní.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Arina Shokouhi si ale uvědomovala, že i přes známé negativní stránky se lidé nechtějí avokád na svém jídelníčku vzdát a zkonzumují téměř 5 miliard kilogramů tohoto ovoce ročně. Přišla tak s řešením, díky kterému by mohli milovníci hruškovce přelahodného zůstat v klidu a které by zároveň nepřispívalo k ničení životního prostředí. S Jackem Wallmanem, vědcem z Centra potravinářských inovací v Nottinghamu, tak vytvořila ecovado.

Wallman britské designérce pomohl identifikovat molekulární složení avokáda a navrhl suroviny, kterými by se mu dalo co nejvíce přiblížit. Shokouhi přitom chtěla využít pouze lokální ingredience přírodního původu, aby byl výsledek ekologicky udržitelný a zároveň zdraví prospěšný. Jako ideální kombinace pro vytvoření falešného avokáda se ukázaly fazole, lískové ořechy, jablko a řepkový olej.

ecovado-clanek-2

Foto: Ecovado

Slupka je z vosku, díky čemuž je zcela rozložitelná

„Chuť avokáda je celkem jemná a lidé ho nejčastěji popisují jako krémové. Fazole ale obsahují spoustu hořkých komponent a mají typickou fazolovou chuť. Jejich množství v receptuře jsem tak snížili,“ říká designérka. Avokádo chutná také po oříšcích, proto se Shokouhi rozhodla použít rozmixované lískové ořechy, které výslednému produktu dodávají také krémový charakter a zdravý tuk.

Ideálně by se jevil také olivový olej, ale designérka zvolila lokální alternativu v podobě oleje z řepky. Ten má zároveň podobné složení mastných kyselin jako zelené maso plodu. Evocado má dokonce pecku – nahradily ji vlašský a lískový ořech nebo jedlý kaštan. A díky obalu z vosku lze na první pohled jen stěží poznat, že se nejedná o skutečné avokádo. Má totiž stejnou strukturu i barvu jako avokádová slupka a stejně jako ona je zcela rozložitelný a kompostovatelný.

Sama Shokouhi říká, že se z avokáda stala novodobá kulturní ikona spojovaná s trendy kavárnami a příspěvky na Instagramu. A i když se ecovado zatím nevyrábí, mohlo by se v budoucnu stát průkopníkem na poli potravinářských inovací. Za několik let třeba budeme ve svých oblíbených podnicích potkávat ecovadový toast.

ecovado-clanek-3

Foto: Ecovado

Designérce se podařilo dosáhnout podobné chuti i krémové konzistence