Beskydy zaujaly v Londýně. Do pražírny Upraženo zamířily tři gastronomické Oscary
Firma z Beskyd letos oslavila tříleté výročí. Nadělila si k němu dárek v podobě tří ocenění na mezinárodní soutěži Great Taste Awards.
Upraženo začalo jako e-shop s kávovými kapslemi, který nadšenci Mikuláš Dohnal a Jakub Najdek založili už při studiích na vysoké škole. V roce 2019 si však řekli, že když už se do světa kávy ponořili jako prodejci, mohli by do něj sami přispět pražením vlastních kávových zrn. Od prvotních experimentů se dostali k výsledkům, s nimiž si troufli jít s kůží na trh. A zdá se, že dobře udělali. Jejich nejprodávanější kávy totiž ocenily trénované chuťové pohárky poroty gastronomických Oscarů.
Do tajů pražení se nejprve vrhnul přímo Mikuláš Dohnal. Laťku měl jen v rámci České republiky nastavenou skutečně vysoko, skvělými pražírnami se to u nás totiž jen hemží. I díky tomu ale majitelé věděli, že nebudou kávová zrna pražit příliš tmavě a že se budou zaměřovat pouze na ta výběrová s dohledatelným původem. Chtěli, aby jim pod rukama vznikala taková káva, kterou sami rádi pijí.
Po roce pokusů, vzdělávání, vyvíjení a ochutnávání zahájili v beskydském Upraženu prodej vlastní kávy. A množství opečovaných zrn začalo s rostoucí poptávkou stoupat. Bylo tak potřeba, aby se do procesu pražení zapojil někdo, kdo se bude věnovat pouze tomuto řemeslu. Tým tak rozšířil Tomáš Kocáb, který dnes v Upraženu působí jako hlavní pražič.