Blíží se otřesy na trhu s kávou? Zákon proti odlesňování může nejvíc dopadnout na pěstitele té nejlepší
Některá území pro pěstování kávy jsou jasně daná, s jinými to tak snadné není. Proto může nový zákon EU zkomplikovat život hlavně malým farmářům.
Odběratelé kávy od malých pěstitelů mohou mít problémy s chystanými požadavky EU
Kávoví profíci se shodují na tom, že vůbec nejlepší káva pochází z Etiopie. Tamní farmáři ale pracují většinou jen s malou plochou půdy, na které nevypěstují ani tunu kávových zrn ročně. Na rozdíl od kávového giganta Brazílie je tak velmi těžké přesně určit území, ze kterého jednotlivá zrna pochází. Právě drobní pěstitelé tak mohou narazit na novou legislativu EU, která zakazuje obchodování se surovinami vypěstovanými na prokazatelně odlesněné půdě. A i když je boj proti kácení lesů důležitá a bohulibá činnost, zejména v případě malých pěstitelů kávy může být poněkud dvojsečná.
Odlesňování je palčivý problém, který jde ruku v ruce s rostoucí spotřebou palmového oleje, sóji, ale i s chovem dobytka či pěstováním kávy. V posledních třech dekádách bylo odlesněno 420 milionů hektarů lesů, což je plocha větší než rozloha Evropské unie. Proto loni Evropský parlament přijal nový právní předpis, na jehož základě nebudou mít výrobky pocházející z odlesněné půdy v EU místo.
Předpis vešel v platnost loni červnu a ve zkratce se dá říct, že každý farmář, který dodává například kávu, kakaové boby, sóju, palmový olej, dřevo nebo maso do EU, bude muset od roku 2025 prokázat, že pro produkci nevyužívá půdu, na které se do roku 2020 nacházel les. Pro odběratele takových komodit to znamená, že budou muset tento fakt dokládat v případě každého jednoho farmáře, se kterým spolupracují – ať už napřímo, či zprostředkovaně.
Situace se ale komplikuje především v případě malých producentů. Proces kontroly má totiž vypadat tak, že evropští odběratelé budou od každého jednotlivého pěstitele potřebovat velmi přesné GPS souřadnice jejich farmy, aby je mohli v rámci celního řízení vyplnit. Jenže například v případě malých pěstitelů kávy se farmy průběžně proměňují, takže jsou tyto údaje každou sezónu jiné. Velmi často také jedna větší farma pouze zpracovává kávu z jiných, menších farem, které nemají pro další práci se surovinou potřebné zázemí. Přesně trasovat původ lze tedy v takových případech jen velice těžko.
„My jako odběratel při celním řízení udáváme u každé kávy přesné geografické souřadnice farmy, ze které káva pochází, a prohlašujeme, že nebyl na tomto území vykácen původní les. Za své farmáře v klidu ručit můžeme, protože jejich farmy navštěvujeme, známe je a důvěřujeme jim. Jak to ale může čestně prohlásit někdo, kdo s nimi nemá tak blízký vztah, to netuším,“ přibližuje Jaroslav Tuček, zakladatel české pražírny výběrové kávy Doubleshot.
Zavádějící satelitní snímky
Kontrolní orgány mají pracovat se satelitními snímky daného území, na kterých poznají případnou skokovou změnu v lesním porostu. Jenže není už úplně jasné, jak se na takových snímcích pozná, že byly vykáceny například kávovníky, místo kterých farmáři následně plánují nasadit kávovníky nové – což je podle Tučka postup, k němuž pravidelně dochází, když se revitalizuje kávová plantáž. Z leteckých snímků však může takový jev na první pohled vypadat jako kácení lesa.
Nadto nebude vůbec jednoduché rozlišit, který pozemek patří komu. V některých případech totiž farmáři využívají například necelý hektar půdy a produkují na něm maximálně tunu kávových zrn. V Etiopii jde přitom o drtivou většinu kávové produkce: 90 procent etiopské kávy se sbírá ručně na malých plantážích, často umístěných uprostřed lesa, a jen 10 procent pochází z organizovaného zemědělství. Mapování takto malých farem bude tedy pravděpodobně velmi složité a nákladné.