Blíží se svatomartinské hody. Kam vyrazit na tu nejlepší, dozlatova vypečenou husu?
Svatomartinské slavnosti, svátek všech milovníků dobrého jídla, jsou tady. V novém Deli newsletteru se tak dočtete, kam se vydat na ty nejlepší.
Křupavá kůžička, maso, které se rozpadá, poctivá porce červeného zelí, načechrané knedlíky, husí paštika, kaldoun, ale třeba i husí klobása nebo jatýrka na česneku. Svatomartinské hody mohou mít mnoho podob, my vám přinášíme tipy na ty, které jsou zaručenou sázkou na jistotu.
Lokály
Martin brzy přijede na svém koni a jako každý rok i letos přiveze spoustu dozlatova vypečených hus! Kam vyrazit na tu nejlepší? Sázkou na jistotu jsou svatomartinské hody, které probíhají ve všech Lokálech – podávají v nich totiž nemražené husy z volného chovu z české Farmy Tůmovi v Nestanicích. Celkem do všech devíti Lokálů letos poputuje okolo 500 hus. Dozlatova upečenou čtvrtku doprovodí na talíři červené zelí s jablky a podle Lokálu obojí doplní houskový či bramborový knedlík nebo lokše. Svatomartinský víkend v Lokálech odstartuje v sobotu 9. listopadu a husu si zde vychutnáte až do 11. listopadu.
Nejen Bistro, Výčep Korunní a Holka
Trojice podniků, která patří pod gastronomickou skupinu Kolektiv, se na husí hody také pečlivě chystá. V Nejen Bistru se můžete těšit na degustační menu, které začne drůbeží paštikou s uzenými mandlemi, pokračovat bude husím kaldounem a konfitovaným husím stehnem, a když vám zbude místo, dát si můžete i pošírované ovoce ve víně s perníkem. Ve Výčepu Korunní chystají také pěknou přehlídku: husí kaldoun, husí jatýrka na česneku s bramborovým pleckem, husí vinnou klobásu, konfitované husí stehno se šlapaným červeným a bílým zelím a valašský tvarohový frgál se švestkovými povidly a mákem. Do Holky pak můžete vyrazit 9. listopadu na husí mejdan, který propukne v 11 hodin a pojede až do tmy.
Červený Jelen
Svatomartinské menu si nachystal i šéfkuchař Marek Fichtner z Červeného Jelena. Hodování zde propukne už 8. listopadu a potrvá do vyprodání zásob. A půjde o pořádnou krasojízdu. Na menu se objeví kaldoun s nudlemi a pivním rohlíkem, husí paštika s arónií, rakytníkem a portským vínem a semínkovými krekry, a když přijdete ve více lidech, můžete si předem rezervovat celou pečenou husu s vídeňským knedlíkem, bramborovými noky se strouhankou z briošky, červeným zelím s pomerančem a badyánem a kořenovou zeleninou konfitovanou v kachním sádle. V nabídce bude i konfitované husí stehno a na závěr buchtičky s husím sádlem a povidly s rumovou omáčkou.
Atelier Bistro
V brněnském Atelieru jsou svatomartinské hody mnohaletou tradicí. V útulném prostoru skrytém ve vnitrobloku domu na rohu Kobližné ulice a náměstí Svobody si tentokrát nachystali drůbeží minestrone, kachní taco v lokši z fialových brambor s rakytníkovou majonézou, pressované husí stehno s kmínovým demiglace a dýňovými nočky a madlenku se švestkovým pyré. Chutě podzimu v celé své kráse.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsHogo Fogo Bistro
V ostravském Hogo Fogo Bistru se už na svatého Martina také důkladně připravují. Od 11. do 16. listopadu sem můžete vyrazit na poctivou porci pomalu taženého husího stehna se dvěma druhy zelí, netypickou bramborovou roládou plněnou cibulovou marmeládou, chybět nebudou ale ani tradiční lokše. K tomu navrch skvělé mladé víno a slovenský tažený štrůdl.
Long Story Short
V Olomouci se bude vůně pečené husy linout z oblíbeného podniku Long Story Short. Ten letos nabízí i možnost objednávky více než čtyřkilové svatomartinské husy na pekáči až do domu. K tomu všemu přidají červené a kedlubnové zelí, bramborové šišky, houskový knedlík a ležák domácí chleba pro vymazání pekáče. Lépe se na domácí hodování už připravit nemůžete. Ale pokud si raději necháte podstrojovat venku, můžete vyrazit na svatomartinské hody, které v podniku startují 8. listopadu.
Mace
Husí debužírování v sofistikované podobě chystají v táborské restauraci Mace. Šéfkuchař Martin Svatka pro hosty připraví od 8. do 11. listopadu paštiku z husích jater s rybízovým želé a omáčkou z griotky, husí kaldoun, čtvrtku pečené husy na jablkách s červeným zelím s povidly a žemlovým knedlíkem a schwarzwald s bílou čokoládou. Chybět nebudou svatomartinská vína z vinařství Baláž a Šoman.
Alcron
Od 8. do 10. listopadu můžete na husu vyrazit také do pražské restaurace Alcron. Místní tým pod vedením šéfkuchaře Richarda Bielika si pro hosty připravil tří- nebo čtyřchodové menu tvořené paštikou z husích jater s bílou čokoládou, višněmi a lískovými ořechy, husím kaldounem nebo husím konfitem s bramborovými lokšemi, konfitovaným husím stehnem a prsem se švestkami a zmrzlinou z nivy a tvarohovými knedlíky se švestkami a hnědým máslem.
Atelier Red & Wine
Pražská restaurace Atelier Red & Wine (neplést s tou brněnskou), která se ukrývá pod Petřínskými sady, má na přípravu husy poněkud odlišnou recepturu. Vyhlášená je totiž tím, že svatomartinské husy peče na bublinách, tedy na šumivém víně – na jednu husu padne vždy jedna lahev. Maso je tak výjimečně křehké a chutné. V menu bude z husy ještě husí paštika, trhané rillettes, kaldoun a foie gras.
Další gastronomické novinky najdete v čerstvém vydání newsletteru Deli.