Blíží se víkend ve znamení husích hodů. Kam vyrazit na tu nejlepší svatomartinskou hostinu?

Čerstvá porce kulinářských novinek v podobě newsletteru Deli je po dvou týdnech tady. Tentokrát je zaměřená na dlouho vyhlížený svátek.

deli-lokal-nahled

Foto: Lokál

Kam vyrazit na nejlepší svatomartinské hody?

0Zobrazit komentáře

Gastronomická linka pro tento měsíc je jasná. Blíží se svatomartinské hody, které se ponesou v duchu hus, zelí a vína. My vám přinášíme tipy na podniky, v jejichž případě na svatého Martina rozhodně nesáhnete vedle. Od Prahy přes jižní Čechy až po Moravu, od klasiky až po sofistikovanější degustační menu.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Svatý Martin je dlouhodobě spojen s husími hody, a těch si letos opět užijete dosyta. Velké hodování se chystá ve všech Lokálech, kde připravují od 10. do 12. listopadu husy z Farmy Tůmovi v Nestanicích. Celkem do všech devíti Lokálů poputuje 550 hus. Dozlatova upečenou čtvrtku doprovodí na talíři červené zelí s jablky, k tomu houskový či bramborový knedlík nebo lokše.

Svatomartinské menu se na vás těší i v malebném Hostinci na Výtoni v Praze, který se celoročně specializuje na grilované kachny. Tento víkend si tady ale nachystají degustační menu postavené na huse: dopřejete si krémovou husí polévku, grilovanou husu s lokšemi a mandlovou nádivkou a nakonec koláček s kdoulemi.

deli-lokal

Foto: Lokál

Velkou hostinu chystají ve všech Lokálech

Husy si v hlavním městě můžete užít také v karlínském Nejen Bistru a ve vinohradském Výčepu – v obou podnicích i v podobě rozsáhlého degustačního menu. Ve Výčepu bude spíše klasické, v Nejen Bistru si naopak s drůbeží trochu zaexperimentují a připraví třeba kachní rillettes, kachní prso po apicijsku nebo husí stehno s kedlubnou. A v Osseggu na Vinohradech můžete svatomartinské menu nebo klidně celou husu zapít svatomartinským svrchně kvašeným pivním speciálem.

Ve velkém proběhnou svatomartinské hody i v olomouckém Long Story Short v podobě Husího dvorku. Velkolepý husí víkend tu začne už v pátek a potrvá až do neděle, nakonec ve vnitřních prostorách Long Story Short Eatery & Bakery. Hosté se mohou těšit na husí paštiku, husí bramboračku, husí ramen, lokše s trhaným masem, ale i vdolky a valašský frgál.

V Brně můžete vyrazit do Kohouta na víně nebo na degustační menu do Atelieru, na kterém se blýskne třeba šunka z kachních prsou, drůbeží velouté či konfitované husí stehno s pyré z bílého zelí. A samozřejmě i v brněnském Lokálu U Caipla proběhnou již výše zmíněné husí hody.

Krásnou husí plejádu si letos nachystali také ve strakonickém podniku Sůl a Řepa pod taktovkou šéfkuchaře Pavla Drdela. Na menu si zde připravili galantinu z husích vnitřností a pro mnohé trochu netypicky husí krev na cibulce s focacciou, pečené husí stehno s krupicovými noky, krokety z trhané husy nebo jahelník s husími játry.

deli-nejen-bistro

Foto: Nejen Bistro

Na sofistikované menu můžete vyrazit do Nejen Bistra

Na husí zážitek můžete vyrazit i do táborské restaurace Mace, kde bude na hosty čekat čtyřchodové degustační menu, na opačné straně Česka pak do liberecké restaurace Nakraji. A kdybyste hledali ještě tip na jižní Moravě, můžete se vydat do Mikulova do Vinařství Šílová, kde budou husy ze sadu u Vinařství Marcinčák podávat dokonce deset dnů.

Kdyby vám však husy lezly ušima, podívejte se na další tipy v posledním vydání newsletteru Deli.