Blíží se víkend ve znamení husích hodů. Kam vyrazit na tu nejlepší svatomartinskou hostinu?
Čerstvá porce kulinářských novinek v podobě newsletteru Deli je po dvou týdnech tady. Tentokrát je zaměřená na dlouho vyhlížený svátek.
Gastronomická linka pro tento měsíc je jasná. Blíží se svatomartinské hody, které se ponesou v duchu hus, zelí a vína. My vám přinášíme tipy na podniky, v jejichž případě na svatého Martina rozhodně nesáhnete vedle. Od Prahy přes jižní Čechy až po Moravu, od klasiky až po sofistikovanější degustační menu.
Svatý Martin je dlouhodobě spojen s husími hody, a těch si letos opět užijete dosyta. Velké hodování se chystá ve všech Lokálech, kde připravují od 10. do 12. listopadu husy z Farmy Tůmovi v Nestanicích. Celkem do všech devíti Lokálů poputuje 550 hus. Dozlatova upečenou čtvrtku doprovodí na talíři červené zelí s jablky, k tomu houskový či bramborový knedlík nebo lokše.
Svatomartinské menu se na vás těší i v malebném Hostinci na Výtoni v Praze, který se celoročně specializuje na grilované kachny. Tento víkend si tady ale nachystají degustační menu postavené na huse: dopřejete si krémovou husí polévku, grilovanou husu s lokšemi a mandlovou nádivkou a nakonec koláček s kdoulemi.
Husy si v hlavním městě můžete užít také v karlínském Nejen Bistru a ve vinohradském Výčepu – v obou podnicích i v podobě rozsáhlého degustačního menu. Ve Výčepu bude spíše klasické, v Nejen Bistru si naopak s drůbeží trochu zaexperimentují a připraví třeba kachní rillettes, kachní prso po apicijsku nebo husí stehno s kedlubnou. A v Osseggu na Vinohradech můžete svatomartinské menu nebo klidně celou husu zapít svatomartinským svrchně kvašeným pivním speciálem.
Ve velkém proběhnou svatomartinské hody i v olomouckém Long Story Short v podobě Husího dvorku. Velkolepý husí víkend tu začne už v pátek a potrvá až do neděle, nakonec ve vnitřních prostorách Long Story Short Eatery & Bakery. Hosté se mohou těšit na husí paštiku, husí bramboračku, husí ramen, lokše s trhaným masem, ale i vdolky a valašský frgál.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsV Brně můžete vyrazit do Kohouta na víně nebo na degustační menu do Atelieru, na kterém se blýskne třeba šunka z kachních prsou, drůbeží velouté či konfitované husí stehno s pyré z bílého zelí. A samozřejmě i v brněnském Lokálu U Caipla proběhnou již výše zmíněné husí hody.
Krásnou husí plejádu si letos nachystali také ve strakonickém podniku Sůl a Řepa pod taktovkou šéfkuchaře Pavla Drdela. Na menu si zde připravili galantinu z husích vnitřností a pro mnohé trochu netypicky husí krev na cibulce s focacciou, pečené husí stehno s krupicovými noky, krokety z trhané husy nebo jahelník s husími játry.
Na husí zážitek můžete vyrazit i do táborské restaurace Mace, kde bude na hosty čekat čtyřchodové degustační menu, na opačné straně Česka pak do liberecké restaurace Nakraji. A kdybyste hledali ještě tip na jižní Moravě, můžete se vydat do Mikulova do Vinařství Šílová, kde budou husy ze sadu u Vinařství Marcinčák podávat dokonce deset dnů.
Kdyby vám však husy lezly ušima, podívejte se na další tipy v posledním vydání newsletteru Deli.