Chilli, koriandr a rýžové nudle. Kam vyrazit, když hledáte autentické asijské bistro?
Asijské bistro je specifické. Nemělo by být formální a hosty by mělo vtáhnout do tajů pouličních jídel. Kde to v Česku umějí nejlépe?
Asijská kuchyně má v Česku mnoho podob. Někdo si vzpomene na čínskou restauraci zdobenou červení a zlatem, do které vyrážel už v dětství na rodinné hostiny, další na podnik, do něhož si chodí pro svou oblíbenou polévku phở, jiný na místo, kde si čas od času rád dopřeje suši. Zároveň platí, že deset lidí řekne deset různých míst, kde jim vybraná asijská specialita chutná nejvíce. My pro vás máme seznam podniků, v jejichž případě máme jistotu, že z nich budeme po každé návštěvě odcházet s blaženým výrazem.
Nhà hai hành, Praha
Tomáš Cibulka pracoval společně se svou ženou Phương Anh Trần v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a pak se rozhodli, že si otevřou nenápadné vietnamské bistro, kde vypiplaný design vystřídaly plastové židličky a stoly obložené slevovými letáky. A díky tomu, že Phương Anh Trần dobře zná všechny taje domácí vietnamské kuchyně, společně se jim podařilo jídla ve svém bistru vyladit k naprosté dokonalosti.
Nhà hai hành je místo, kde tak narazíte na zcela nové chutě, a to i přes to, že jste předtím navštívili bezpočet jiných vietnamských podniků. Vaří tady totiž jinak, autenticky a přitom jednoduše, bez zbytečných příkras. Nikdy tady před vás navíc nepoloží jen jeden talíř, ale více misek s různými přílohami. Většina chodů je načrnuta tak, aby se o ně strávníci mohli podělit. Menu se tady často mění, takže i když do Nhà hai hành chodíte často, vždy vás něčím překvapí.
Chi Xiao Mian, Praha
Po Vietnamu je v Česku stále velmi oblíbená i Čína. Jenže proč pořád dokola jíst kung pao a kuře ve sladkokyselé omáčce, které jsou navíc přizpůsobené evropským chutím, když můžete vyzkoušet něco, nad čím by ani v Číně neohrnuli nos? Jinou čínskou kuchyni se podařilo Pražanům představit v bistru na Jiřáku Chi Xiao Mian, kde se specializují na jídla z provincie Čchung-čching.
Podnik si tak zamilují především ti, kdo mají rádi vaječné nudle a potrpí si na skutečně pálivé pokrmy. S chilli se tady totiž vážně neupejpají, vyberou si ale i ti, kdo pálivému neholdují. Z předkrmů rozhodně stojí za vyzkoušení vejce s mletým masem připravované na páře nazvané jako Misty Egg, skvělé jsou také zdejší knedlíčky. Nudlové chody jsou neuvěřitelně hřejivé (i bez chilli), hutné a hrají chutěmi, které si mnozí s čínskou kuchyní kolikrát ani nespojí.
Bistro Srí Lanka, Plzeň
Indických a nepálských bister je v Česku spousta, ale možností ochutnat kuchyni Srí Lanky příliš nemáme. Plzeňští však mají štěstí, jelikož ulice jejich města zpestřuje Bistro Srí Lanka, které si zde otevřela Češka Jana společně se Srílančanem Rangem. Ten šéfuje kuchyni a vaří jídla, s nimiž byl v kontaktu celý život: různá kari, pittu z rýže a strouhaného kokosu nebo typické srílanské lamprais.
Bistro je malé, nenápadné, linou se z něj ale vůně, které napovídají, že si tady dobře pochutnáte. Otevřeno má ale jen přes poledne do tří hodin, takže se sem můžete vydat pouze na oběd.