Divočina na samotě. Česká gastroparta Ze Mě láká na akci plnou zvěřinových i vegetariánských lahůdek
Vítejte v našem digitálním Deli, ve kterém vám každých čtrnáct dní servírujeme porci novinek z české gastro scény. Druhá půlka ledna přináší čerstvý gastronomický závan, který ocení vegetariáni, milovníci tekutého chleba i ti, kdo jsou na nikdy nekončící honbě za nejlepším croissantem. A pokud patříte k výletníkům, kteří svoje výpravy spojují s něčím k snědku, po dočtení budete mít jasno také v plánech na konec měsíce.
Chcete mít zajímavá doporučení, kam za nápaditou českou gastronomií vyrazit, hned po ruce? Přihlaste se k odběru newsletteru Deli na této adrese a nechte se zásobovat chutnými tipy.
***
Ze Mě
Tahle skvělá parta nadšených „gastro umělců“ nelení a na 29. ledna chystá další akci. Tentokrát na samotě, v hájence Vávrovka poblíž Tábora. Těšit se můžete na večeři s párováním – degustační menu poskládané z nejlepších surovin o patnácti masových i vegetariánských chodech, vše vyladěné do nejmenšího detailu. A komu se nebude chtít domů, může v hájence i přespat a ráno se těšit na další zážitek v podobě snídaně. Kapacita je omezená a témeř naplněná, takže s rezervací doporučujeme neotálet.
Many Worlds
Na stařená piva se v našich končinách zaměřuje jen hrstka odvážlivců, k níž se v roce 2018 připojili Marek Mahut a Ján Hrnek, když začali stařit první várku piv v dubových sudech. Výsledek spontánního kvašení uvedli na trh začátkem ledna. Jejich piva jsou zcela organická a naturální (co byste také čekali od piva s názvem The Way To Eden), zároveň jsou ale díky dlouhému zrání v lahvích co do chuti celkem spořádaná. „Snažíme se dělat piva, která mají komplexní, ale přitom velmi příjemnou chuť bez extrémů,“ vysvětluje Marek. V Praze můžete nespoutaná piva ochutnat v Lya Beer Café, v Brně pak v JBM Draft House.
La Forme
K oblíbené dejvické pekárně spojené s kavárnou brzy přibude sesterský podnik – na poctivou dávku lepku pečeného s máslem si můžou začít brousit zuby vinohradští. Obyvatelům téhle pražské gastronomické mekky už teď doporučujeme zapracovat na budování silné vůle, protože odolat vůni, která se brzy poline Krkonošskou ulicí, bude vyžadovat výkon hodný zenového mnicha. Nová pobočka bude o poznání větší než ta v Jaselské, díky čemuž bude mít Vladislav se svým týmem mnohem víc prostoru k pilování pekařského umu. A navíc tu bude i zahrádka!
***
(Gastro) Tip
Zrna z amsterodamské mikro pražírny Friedhats – Aneta Pospíšilová, autorka Deli:
Naprosto skvělá kávová záležitost, která překvapí v mnoha směrech, pobaví obalem a zanechá originální kávový otisk, k němuž se budete rádi vracet. Takto bych stručně shrnula své první setkání s kávou z pražírny Friedhats. Pro tuhle funky záležitost přitom nemusíte chodit daleko, tedy alespoň ne až do Nizozemí. Honza Baňas, zakladatel e-shopu Kofio, kde kávu můžete zakoupit, moje nadšení jenom potvrdil: „Vím, že když se mi do rukou dostane káva Friedhats, v šálku dostanu přesně to, co pražírna uvádí na obalu. Někdy se stává, že pražiči to s popisem chuťových profilů trochu přepísknou, ale ve Friedhats je popis vždy sázkou na jistotu. Jeden ze zakladatelů je navíc baristický mistr světa se skvělým know-how, takže se už teď moc těším na nové pecky z Kolumbie, Etiopie a Rwandy.“
***
Pokud se vám newsletter Deli líbil a chcete, aby další zajímavé gastro novinky a tipy, které vám budeme servírovat co čtrnáct dnů, neunikly ani vašim známým, budeme rádi, když ho s nimi budete sdílet.
Pokračování nového newsletteru Deli si můžete přečíst zde.