Do jídelny s chutí. Nová školní jídelna ve Vyžlovce servíruje pasivní standard naplněný minimalismem
Zatímco někteří vzpomínají na své jídelny s láskou, jiní mají při pomyšlení na školní stravování osypky. Děti navštěvující základní školu v obci Vyžlovka na východ od Prahy budou nejspíš patřit k prvnímu táboru. Dostaly totiž zcela novou, moderní jídelnu, ve které musí skvěle chutnat i brokolice a růžičková kapusta.
Návrh nové jídelny má na svědomí Nikola Tomková, která k budově školy vybudované v 19. století přidala zcela nový přízemní objekt orientovaný do školního dvora. Díky tomu novostavba narušuje současnou dispozici školy se zahradou jen minimálně a stává se důstojnou součástí celého areálu.
Žákům se během oběda nabízí možnost si nejen popovídat s kamarády, ale po dopoledni stráveném mezi čtyřmi stěnami mohou skrze prosklené části jídelny nahlédnout do zeleně školního dvora.
Jídelna – koncipovaná coby pasivní dřevostavba – přináší přírodní materiály i do svého interiéru. Jedná se především právě o dřevo, ze kterého je tvořen nejen celý plášť fasády jídelny, ale dotváří i celkovou tvář vnitřních prostor.
Vzhledem k tomu, že se uvnitř jídelny budou pohybovat především děti, řídila se výstavba přísnými bezpečnostními kritérii. Ta například nedovolovala použít v interiéru žádnou stavební chemii. Interiér by tak měl být při použití trámů, prken, palubek a desek z masivu zcela přírodní a zdravotně nezávadný.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsDřevo bylo v interiéru použito i na obložení podhledů a stěn, pod kterými jsou ukryty rozvody. Využití těchto stavebních prvků navíc umožňuje v budoucnu stavbu dekonstruovat a jednotlivý materiál využít pro stavbu jiného objektu či pro zcela jiné účely. Po jídelně tedy zbude jen betonová deska s podlahou.
Nová jídelna tak má minimální dopad na životní prostředí a je navíc hezká na pohled. Dřevěné obklady a betonovou podlahu doplňují stoly ze světlého dřeva a židle v pastelových barvách, kterým jsou kontrastem některé černé detaily.
Při návrhu se myslelo i na co možná největší univerzálnost, díky čemuž se může jídelna velmi rychle proměnit na prostor vycházející vstříc i volnočasovým aktivitám, jako jsou workshopy či přednášky. Vedle hlavního jídelního prostoru našly v objektu zázemí také kuchyně se sklady a sociálním zařízením.