Do Moravské galerie nově i za výběrovou kávou. Kam ještě vyrazit na umění a cappuccino?

Kdo rád brouzdá po galeriích, ten ví, že narazit v nich na dobrou kávu může být celkem výzva. Přinášíme tak přehled těch, kde se rozhodně nespálíte.

deli-nahled

Foto: Archiv MG

V Místodržitelském paláci otevřela první brněnskou pobočku kavárna Typika

0Zobrazit komentáře

Tak co, ještě jste se v tom vedru nerozpustili? V těchto dnech je ideální naservírovat si koupaliště v jakékoliv podobě. O těch nový newsletter Deli sice neinformuje, v ulicích Brna ale svěží vánek nabízí třeba nová kavárna v Moravské galerii. Naštěstí ale nejde o jedinou českou galerii, která se rozhodla spojit umění s výběrovou kávou. Podívejte se, na kterých místech vám tuhle kombinaci ještě umí naservírovat.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Typika, Moravská galerie

Před nedávnem otevřela kavárna Typika novou pobočku v pražských Holešovicích a nově se rozrostla také do Brna. Její velkou přidanou hodnotou je fakt, že otevřela na Moravském náměstí v atriu Místodržitelského paláce, což je jedna z nejvýznamnějších historických budov v samotném centru Brna. Palác totiž aktuálně prochází rozsáhlou rekonstrukcí, jejíž součástí je právě i větší otevření se vstříc široké veřejnosti.

„Po více než dvaceti letech získávání finanční podpory se nám podařilo začít s rekonstrukcí Místodržitelského paláce, jejíž první fázi jsme započali v minulém roce a nyní jsme ji dokončili. Rekonstrukcí prošel také bookshop, kde návštěvníci mohou mimo jiné nakoupit i produkty ze znovu fungující sklárny Květná,“ uvedl ředitel Moravské galerie v Brně Jan Press.

deli-typika

Foto: Archiv MG

Nová Typika láká na krásné venkovní posezení

V brněnské Typice lze zatím posedět jen venku a vyrazit sem můžete především na kávu z vlastní pražírny, nápoje a menší dobroty, na podzim by se ale měla kavárna rozšířit i o vnitřní prostory. Už nyní jde ale nepochybně o jedno z nejoblíbenějších brněnských zákoutí.

Nordbeans Lázně, Oblastní galerie Liberec

Skvělou kavárenskou oázu v galerijním prostoru vytvořila také parta z liberecké pražírny Nordbeans. V Oblastí galerii Liberec totiž loni otevřela místo, které je krásné na pohled, nadto ale potěší i náročné strávníky. Dopoledne sem totiž můžete vyrazit na poctivou snídani či brunch, odpoledne si pak na terase nově užijete i tapas se sklenkou vína.

Káva je pak více než lokální, jelikož pražírna je od kavárny vzdálená pouhých třicet minut chůze. Před nedávnem tady navíc zahájili pravidelné vinné večery, během kterých se mohou hosté za doprovodu sommeliérů seznámit s českými i zahraničními vinaři.

deli-lazne

Foto: Nordbeans Lázně

Kavárenskou scénu v Liberci potěšila galerie známá jako Lázně

Kolektor, Národní galerie Praha

Báječné, nejen kávové, zpestření si mohou dopřát i návštěvníci a návštěvnice pražské Národní galerie ve Veletržním paláci. Výjimečně vzdušný prostor, který se nachází v úrovni ulice, je totiž zasvěcený kavárenskému provozu. Kromě rozličných kávových nápojů si tady můžete užít i skvělé drinky, pivo z malých pivovarů, víno, ale také snídaňové menu, které tady podávají až do večera. A k tomu navrch spousta zákusků a koláčů.

Kolektor se navíc často stává dějištěm různých společenských akcí, ať už jde o pop-upy spřátelených podniků, performance všeho druhu, módní show, či DJ sety. Prostor tak žije i dlouho poté, co galerie zavírá své dveře, a to nejen během vernisáží.

deli-kolektor

Foto: Kolektor

Do Kolektoru můžete vyrazit i na skvělou snídani po celý den

Bistro Kunsthalle, Kunsthalle Praha

Kavárenskému povalečství se mohou pověnovat i ti, kdo vyrazí do pražské Kunsthalle. Její součástí je příjemná kavárna, kde lze odstartovat nebo zakončit výpravu za zdejšími výstavami – aktuálně třeba Exposures, která představuje přínos a dílo fotografky Lucie Moholy, a Co jsme měli říct a neřekli vizuální umělkyně Ester Geislerové.

V prostorách kavárny se také pravidelně pořádá Art Brunch, jehož součástí je kromě pestrého pohoštění také vstup na všechny aktuální výstavy v objektu. Můžete si tady tak naplánovat příjemně strávenou sobotu.

deli-art-brunch

Foto: Kunsthalle Praha

V pražské Kunsthalle pořádají brunche spojené s prohlídkou galerie

Pro novinky na české gastroscéně nemusíte ale čekat až na září. Na ty aktuální se můžete podívat v novém newsletteru Deli.

Vyhlášené croissanty jsou nově i v Karlíně. Naším snem je Barcelona, říkají majitelé Supernovy

Bratři Borští přinesli své vyhlášené croissanty a kávu do pražského Karlína. Prozatím mají dvě pobočky, jejich plány ale sahají až do Španělska.

supernova-clanek

Foto: Supernova Bakehouse

Podnik Supernova Bakehouse otevřel v Karlíně novou pobočku se svými croissanty

0Zobrazit komentáře

Populární holešovická pekárna spojená s kavárnou se v pondělí rozšířila o druhou pobočku. Podnik Supernova Bakehouse se po dvou letech existence objevil i v pražském Karlíně, kam přinesl své vyhlášené croissanty a výběrovou kávu. „Už v Holešovicích jsme měli stálou klientelu, která k nám dojížděla z Karlína několikrát do týdne, a tak jsme věděli, že je tu asi nepokrytá poptávka, kterou bychom mohli uspokojit,“ říká pro CzechCrunch Marek Borský, jeden ze dvou bratrů-majitelů.

Původní podnik v Holešovicích otevřeli teprve před dvěma lety, rychle si ale našli stálou klientelu. Marek a Michal Borští chtěli své domovské čtvrti předat něco, co v ní i přes dynamickou proměnu v posledních letech chybělo. Rozhodli se otevřít pekárnu spojenou s kavárnou, ve které nabízejí nejen croissanty, ale i skořicové rolky, ceremoniální mačču nebo kávu.

„O tom, že chceme mít více poboček Supernovy, jsme věděli ještě před vznikem naší holešovické provozovny. Aktivní v kontextu hledání prostor jsme však začali být až v říjnu minulého roku,“ říká Michal Borský. Teď se majitelé snaží najít balanc v množství výrobků, které do obou prodejen dodávají, aby jim nic nepřebývalo a zároveň neměli brzy vyprodáno. „Naším cílem je absolutní zero waste,“ říká mladší bratr Marek.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Majitelé se netají ani svým citem pro design, který je v holešovické Supernově očividný. Inspirací jim byly především asijské pekárny, které si zakládají na minimalistické prezentaci výrobků. V mateřském podniku bratrů Borských proto najdete nábytek na míru od designérky Kláry Janypkové, branding zase pochází z dílny Julie Dítětové, která se loni dostala do trojice nejlepších českých designérů na Czech Grand Design.

Řekl bych, že karlínská pobočka je o něco málo odvážnější co se týče designu, zároveň jsme zde zohlednili naše zkušenosti z Holešovic. Výsledkem je podnik, kde je pracovní workflow ideálně promyšlena tak, abychom mohli vše zvládat mnohem rychleji, než je tomu v Holešovicích,“ vysvětluje Marek Borský a dodává, že karlínský podnik je spíše espresso barem. O něm mluvili spolu s bratrem v loňském rozhovoru pro CzechCrunch, kde své plány na další pobočku odhalili.

A proč zrovna Karlín? Podle Borského se jedná o pulzující čtvrť, ve které je po espresso barech poptávka, a to i přesto, že jich je v oblasti plno. „Naopak jsme rádi, že jsme se dostali do společnosti tak skvělých podniků, jako je třeba Eska, jejíž tým nás mimochodem krásně přivítal a donesl nám dvě plné tašky pečiva jako uvítání od nových sousedů,“ říká Borský. Karlín podle něj dává smysl i svou logistickou dostupností – doručovat čerstvé pečivo z Holešovic právě sem není tak obtížné, jak by tomu mohlo být u jiných lokalit.

Podle všeho se ale nejedná o cílovou destinaci. Supernova Bakehouse má prozatím dvě pobočky, ambice majitelů jsou ale velké. „Jakýmsi snem je pro nás otevřít jednou pobočku v Barceloně, kterou absolutně zbožňujeme. Ideálně někde s výhledem na moře a u pláže,“ směje se Marek Borský.