Gastronomická krasojízda v Praze. V únoru ji navštíví dva michelinští šéfkuchaři z Řecka a Anglie
Dva týdny uběhly jako voda a je tady čerstvá porce novinek z české gastronomické scény v podobě pravidelného newsletteru Deli.
Druhá polovina února je bohatá především na vytříbené kulinářské zážitky. Do Prahy totiž zavítají hned dva šéfkuchaři ověnčení michelinskými hvězdami, jeden z Velké Británie a druhý z Řecka. Na jihu Moravy se bude konat komorní degustační večeře mezi řádky vína – a aby toho nebylo málo, v Dejvicích se otevřely dveře dlouho vyhlíženého podniku. Takže i když je venku šedivo a pošmourno, jedlých radostí je naštěstí spousta.
Restaurace Zem a Kitchen W8
S otevřením hotelu Andaz přivítala Praha restauraci Zem, která je jeho důležitou součástí. Šéfkuchař Richard Bielik zde se svým týmem skládá avantgardní menu, které hravě spojuje českou tradiční kuchyni s asijskými vlivy. Již tento pátek a sobotu večer, 17. a 18. února, otěže ve zdejší kuchyni ale převezme michelinský šéfkuchař Mark Kempson, s nímž se Bielik zná osobně. Pracovali spolu totiž v Kempsonově restauraci Kitchen W8, která má michelinskou hvězdu od roku 2011.
Hosté tak budou moci v centru Prahy ochutnat prvotřídní britskou kulinařinu spárovanou s víny. „Mark připravil menu, které nese silný otisk moderní britské kuchyně. Je striktně sezónní a budou v něm mořské plody i zvěřina. Vína pak Jakub Havlovic, náš someliér, vybral veskrze česká – můžete se těšit například na 7 Řádků, Korába nebo Krásnou Horu. Tedy vína naturální, ale žádná divočina,“ doplňuje Lenka Fabian z pražského hotelu Andaz.
Mark Kempson ale není jediný kulinářský profík, který najde na pár dnů zázemí v jedné z pražských kuchyní. Milovníci nápaditých hodů budou moci ochutnat také desetichodové menu od řeckého kuchaře Thanose Feskose, který šéfuje kuchyni v athénské restauraci Delta. Ta v roce 2021 získala michelinské hvězdy hned dvě.
Pokud vás zajímá, kde si řecký šéfkuchař zavaří, podívejte se na celý newsletter Deli.