Gastronomická Sofiina volba. Inspirujte se podniky, které letos zaujaly naše chuťové pohárky

deli

Foto: Sensa

Hovězí ze Sensa Fine Food bistro

0Zobrazit komentáře

Vítejte v našem digitálním Deli. Prohlédněte si vitrínu plnou delikates, ve které se najde pro každého něco. Uvidíte, že je z čeho vybírat, protože vody českého gastronomického rybníčku jsou plné inspirativních lidí, díky nimž se dějí věci. A my se s nimi potkáváme a vyzvídáme, co nám síly stačí, abychom vám to všechno mohli zprostředkovat. Je tady díl našeho nového gastronomického newsletteru, ve kterém zhodnocujeme podniky, které nám za uplynulý rok zůstaly v srdcích.

Chcete mít zajímavá doporučení, kam za nápaditou českou gastronomií vyrazit, hned po ruce? Přihlaste se k odběru newsletteru Deli na této adrese a nechte se zásobovat chutnými tipy.

***

Sensa Fine Food bistro

Závěr roku přinesl nový přírůstek na pražské Senovážné náměstí a my se radujeme, jelikož se tahle lokalita co do zdařilých gastronomických počinů krásně zahušťuje. Sensa změní vaše vnímání toho, co si pod označením „bistro“ běžně představujete. Za jejím vznikem totiž stojí opravdoví profesionálové, kteří vykouzlili menu postavené na mezinárodní kuchyni a kvalitních surovinách, zároveň nabídku přizpůsobili veganům i lidem s alergiemi – příště už tak nemusíte zdlouhavě hledat „vegan friendly“ místo, tady totiž zaručeně uspokojí masožravce i býložravce.

sensa-1

Foto: Sensa Fine Food bistro

Indonéský salát ze Sensy

Café Sofa

Podniky z hip tokijských čtvrtí inspirovaná kavárna je úkaz na Evropské třídě v Praze 6, který v uplynulém roce způsobil poprask především mezi milovníky japonské gastronomie a mezi veterány, kteří s láskou vzpomínají na vinohradskou kavárnu Momoichi. Nám přesto přijde, že jde stále tak trochu o „hidden gem“. Doporučujeme sledovat kalendář plánovaných událostí na následující půlrok, protože tady můžete sníst a vypít věci, o kterých se vám ani nesnilo.

sofa-1

Foto: Café Sofa

Delikatesy servírované v Café Sofa

***

(Gastro) Tip

Isai Ramen – Sára Goldbergová, autorka newsletteru Deli:
„Ramen je život. A kam v Praze na ten nejlepší? Na Petřiny, do obskurně vypadajícího obytného souboru Hvězda. Tady připravují, podle mého skromného názoru, ten nejautentičtější ramen široko daleko. Uspokojivý, skvěle vybalancovaný, napěchovaný umami, tukem, kolagenem, štěstím, přátelstvím a láskou. Za ten výlet na pražskou periferii rozhodně stojí. Kromě ramenu tady můžete ochutnat také hromadu skvělých japonských předkrmů a všechno to pak spláchnout rýžovým vínem saké.“

deli-girls

Foto: Archiv SG

Sára Goldbergerová a Aneta Pospíšilová, autorky newsletteru Deli

Kro bistro & bar – Aneta Pospíšilová, projektová manažerka CzechCrunche a autorka Deli:
Tohle nebude pro většinu foodies novinka a já sama sebe přistihla, že mé kroky sem vedou čím dál častěji. I když nejím maso, opravdu tady nestrádám, jelikož v každém sezónním menu najdu něco, co pak každému na potkání doporučuji (třeba vyladěné saláty nebo konfitovaný květák). Aktuálně si ujíždím na kombu s tempehem. Ovšem pozor, tempeh si tady dělají sami z hrachu a fazolí (žádná sója!), takže desetibodová škála je na něj krátká – já mu dávám 15 z 10. A protože doporučení není nikdy dost, dejte si tam k jídlu i drink. Nebo rovnou drinky.“

***

Pokud se vám newsletter Deli líbil a chcete, aby další zajímavé gastro novinky a tipy, které vám budeme servírovat co čtrnáct dnů, neunikly ani vašim známým, budeme rádi, když ho s nimi budete sdílet.

Pokračování nového newsletteru Deli si můžete přečíst zde.

CzechCrunch Jobs

CzechCrunch Weekly

V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.

Je libo kuřecí z laborky? Izraelská firma nabírá dosud největší investici v oblasti kultivovaného masa

Filip HouskaFilip Houska

future-meats-1

Foto: Future Meat

Kuřecí prso z laboratoře od izraelských Future Meat

0Zobrazit komentáře

Není příliš mnoho gastronomických sfér, ve kterých by létalo tolik peněz jako v oblasti alternativ k tradičnímu masu. Čím dál větší pozornost investorů získávají především kuřecí prsa, věrohodně vypadající steaky a jiné flákoty vyrobené v laboratořích. Zářným příkladem tohoto trendu je izraelský startup Future Meat. Ten nyní získal investici, která nemá v byznysu s kultivovaným masem obdoby.

Na účtu jeruzalémské firmy, jež se laboratorní výrobou masa z buněk živých zvířat zabývá třetím rokem, přistálo 347 milionů dolarů, tedy zhruba 7,8 miliardy korun. Díky této finanční injekci, na níž se mimo jiné podílel i konkurenční startup Tyson Foods, chce Future Meat ještě více rozjet výrobu a udusat si půdu pro plánovaný vstup na americký trh.

Aby ovšem mohl startup výrobu posílit a vyhlížet cestu za oceán, potřebuje vylepšit své výrobní zázemí, které se od února nachází v izraelském městě Rehovot. Právě tam vznikají zejména kuřecí, jehněčí a hovězí produkty, pro které prakticky nemuselo trpět žádné zvíře.  Místo toho, aby je firma porazila, tak jim firma odebere malou část buněk a z nich „maso“ pěstuje.

future-meat-1

Foto: Future Meat

Továrna na laboratorní maso v Izraeli

„Jsme neuvěřitelně nadšeni masivní podporou naší globální sítě strategických a finančních investorů. Toto financování upevňuje pozici firmy Future Meats coby vedoucího hráče v odvětví pěstovaného masa, a to pouhé tři roky po našem vstupu na trh,“ říká k úspěšnému investičnímu kolu profesor Yaakov Nahmias, který Future Meat v roce 2018 založil a zároveň firmu vede z pozice CEO.

Future Meat zdaleka není jediným startupem, který se kultivovaným masem zaobírá. Ve stejném odvětví podniká i další izraelská firma Aleph Farms, o níž se začalo mluvit hlavně s vytvořením autenticky vypadajícího prototypu rib-eye steaku. A stejně jako Future Meat i ona nabírá stovky milionů dolarů v investicích, což celý trh s alternativním masem výrazně posouvá kupředu.

Na rozdíl od jiných firem se stejným zaměřením ale může mít Future Meat jistou výhodu – nižší prodejní cenu za kus masa. Právě to, za kolik se bude produkt prodávat na pultech, je jedním z určujících faktorů, zda širší veřejnost na trend takzvaného nemasa nasedne. A protože jde stále o relativně mladý trh a výrobní technologie jsou nové, už jen náklady na produkci jsou vyšší než u klasického masa.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Future Meat se je ovšem v posledních měsících daří snižovat a nyní zvládne vyrobit zhruba 480 gramů kuřecích prsou za 7,7 dolaru (172 korun), což je o necelých osmnáct dolarů (400 korun) méně než před šesti měsíci.

Pro další tržní působení firmy je tento pokrok klíčový a do budoucna může urychlit i vstup na zmiňovaný americký trh, kam by se firma chtěla dostat během příštího roku (v závislosti na regulatorních podmínkách). Ovšem aby dorovnala běžnou cenu za 480 gramů kuřecích prsou v Americe, musí ještě přidat. Ta totiž podle amerického Úřadu pro statistiku práce osciluje kolem hranice 3,6 dolaru (80 korun).

redefinemeat2

Foto: Redefine Meat

Izraelský startup Redefine Meat vytváří steak z rostlin a 3D tiskárny

Veškeré tyto investice a krůčky ke snižování nákladů vedou k tomu, aby se kultivovaná masa rychleji dostala i do povědomí lidí, kteří alternativy k tradičním masovým pochoutkám zatím příliš neřeší. Vedle Izraelců, kteří mimo jiné maso vytiskli i na 3D tiskárně, se o to snaží také Američané, jmenovitě třeba společnost Eat Just, jež na své alternativní kuřecí získává také velké investice.

I Češi mají v oblasti výroby kultivovaného masa svého zástupce – tím je společnost Bene Meat Technologies, která s ním zatím experimentuje. Má však velké ambice a věří, že se o jejím steaku z laboratoře bude jednou mluvit po celém světě. Více k tomu řekl šéf Bene Meat Technologies v nedávném rozhovoru pro CzechCrunch.

A zatímco kultivované maso teprve na svůj rozjezd čeká, nemasa založená výhradně na rostlinných surovinách jsou už dávno mezi námi. O rozvoj výrobků šetrnějších k životnímu prostředí se starají především velké americké společnosti Impossible Foods a Beyond Meat, které spolupracují i s celosvětovými fastfoodovými řetězci. A co se české stopy týče, například Mana dělá rostlinný burger.

V Gastru