Hledáte osvěžení v letních vedrech? V Praze můžete zamířit do džungle nedaleko Václaváku

K nepříjemné vlně veder vám přinášíme o poznání příjemnější vlnu gastronomických novinek. Tentokrát se nese v osvěžujícím duchu.

Monkey Bar zahradaNewsletter

Foto: Monkey Bar

Nový Monkey Bar láká kromě koktejlů na posezení v zahradě

Kam se schovat před právě probíhající vlnou veder? Ideálně v podnicích s příjemnými zahrádkami – jeden takový, vlastně spíš úplná džungle, před nedávnem otevřel v Praze kousek od Václavského náměstí. V Brně se můžete osvěžit pivem z nového pivovaru a v Hradci skvělým suši, které v současnosti láká už jen tím, že je na rozdíl od spousty jiných skvělých jídel studené. A to je to, co momentálně potřebujeme ze všeho nejvíc.

Monkey Bar

Jedním z čerstvých přírůstků na pražské barové scéně je součást hotelu Falkensteiner nedaleko Václaváku, rozhodně od něj ale nečekejte hotelový podnik bez osobnosti. Koncept totiž vzešel ze spolupráce s legendárním ginem Monkey 47 – odtud název baru – a už při prvním pohledu na koktejlové menu je jasné, že mixologii tady neberou na lehkou váhu.

Za stávající nabídkou stojí Benedikt Houda, který se inspiroval asijskými ingrediencemi. Třeba takový drink Mango Sticky Rice tady dostanete v misce na sake, Cilantro Margarita se zase skvěle hodí do vln veder, která se teď valí Českem. Opičí bar ale není jen bar – zajít si sem můžete také na snídani, oběd nebo večeři, která je pojatá formou tapas.

„Ke koktejlům jsme raději zvolili více drobných jídel, i když máme i bohaté tropické saláty s tuňákem či kuřecím masem a mangem. Hravým doplňkem je popcorn ochucený našimi domácími bylinnými oleji,“ popisuje šéfkuchař Nenad Jovanović.

Monkey Bar

Foto: Monkey Bar

V Monkey Baru se s koktejlovým menu skutečně vyřádili

Pivovar Poupě

Věděli jste, že Brno mělo vlastní městský pivovar? Na začátku 19. století v něm zlatavý mok vařil sládek František Ondřej Poupě, jenže pivovar zanikl a celý areál se proměnil. Na Poupětův odkaz dnes navazuje Marek Tichý, který se rozhodl po 150 letech v centru jihomoravské metropole rozpálit varny a spustil provoz pivovaru s restaurací Poupě.

„Sládek Poupě byl vizionář a je dodnes uznávanou osobností v oboru. Obnovení pivovaru s jeho jménem je výjimečná příležitost, při které navazujeme na jeho práci. Je to do určité míry i závazek, dát našemu pivu jeho jméno,“ říká Tichý, který před více než 20 lety koupil a oživil i Dalešický pivovar. V Poupěti budou vařit svrchně kvašená piva a další speciály. Tichý chce totiž experimentovat a vytvořit jakousi pivní laboratoř.

Poupě

Foto: Pivovar Poupě

Součástí pivovaru Poupě je také restaurace s venkovním posezením

Sushi bar Chich Food’s

Kvalitního suši je v České republice jako šafránu. O to víc působí jako zjevení nový suši bar v Hradci Králové, který otevřeli manželé Thu a Dũng Hằngovi. Ti v Hradci již dva roky provozují vietnamskou restauraci Chich food a nyní se rozhodli, že úroveň asijské kuchyně univerzitního města povýší o úroveň výš.

„S manželem jsme oba podnikavci, takže když nám u nás chyběla typická vietnamská restaurace, otevřeli jsme si vlastní. A podobný scénář se opakoval i v případě suši – výběr tady byl malý a zákazníci se nás na tento pokrm často ptali,“ popisuje Thu Hằng. Manžel tak odjel na školení do Německa a do Prahy a výsledkem je suši bar, z jehož prezentace syrových ryb oči přecházejí. Všechny druhy zdejšího suši lze ochutnat na akcích all you can eat. Vězte, že i když tenhle koncept nemá zrovna dobrou pověst, v hradeckém podání stojí vážně za to.

Chich sushi

Foto: Chich Food’s

Nový suši bar pozvedá gastronomii v Hradci Králové

***

Letní bublinový tip

Dnes se raději nebudeme koukat, jak vysoko se vyšplhá rtuť teploměru. Místo toho půjdeme někam, kde je příjemný chládek a kde podávají něco studeného. Zmrzlinu. Koktejly. Orosený půllitr piva. Víno, které je ideální pít krásně vychlazené. Jedno takové čerstvě představili v pražské vinárně Lot of Wine, jejíž portfolio tvoří především vína z organického vinařství Domaine de Bonaguil. Je jím šumivé Bulles de Bonaguil, které vzniklo tradiční šampaňskou metodou, ale trochu netradičním spojením odrůd Chardonnay a Gamay.

„Používáme Gamay místo Pinot Noir, které vínu dává skoro nerozeznatelnou chuť od šampaňského, přestože jsme v jihozápadní Francii místo Champagne,“ popisují majitelé vinařství. Sud plný ledu, láhev vína a posezení za tlustými zdmi starého domu u Týnského chrámu jsou zárukou, že vedra přežijeme.

Domaine de Bonaguil šumivé víno

Foto: Domaine de Bonaguil

Šumivé víno Bulles de Bonaguil vzniklo tradiční šampaňskou metodou

Sára Goldbergerová

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.