Holešovice přivítaly novou řemeslnou pekárnu. Zajít si sem můžete na negroni infuzované croissantem
Je tady další porce gastronomických novinek, ze které budou mít radost milovníci lepku, ale také nadšenci do exotické i lokální kuchyně.
Sotva jsme se vzpamatovali z konce prázdnin, je tady polovina září. To jsou ale dobré zprávy nejen pro brněnské, jimž se konečně přiblížil dlouho očekávaný Nebál. Lidé z Baru o něm mluví už pěknou řádku měsíců, není tak pochyb, že se máme na co těšit. V Praze mají radost milovníci pekáren a na jihu Čech se rýsují řemeslné hody.
Supernova Bakehouse
Řemeslných pekáren není nikdy dost. A sehnat dobrý croissant v Praze 7 byla dlouho velká výzva. Nyní bude pro milovníky lepku o něco lépe, jelikož v ulici Na Zátorách otevřela nová pekárna, která se specializuje na výrobu pečiva z croissantového těsta. Za designově vypilovaným podnikem stojí bratři Marek a Michal Borští a Julie Dítětová. Za designem interiéru stojí Klára Janypková.
„Všichni jsme vyrůstali v Praze, proto byla lokace v Holešovicích jasná volba. Plánování projektu trvalo téměř rok a půl. Nejedná se totiž o běžnou pekárnu s kavárnou – funguje u nás i barový provoz spojený s různými pop-upy ve spolupráci s mladými českými designéry a výtvarníky. Plánujeme navíc dělat i bezlepkové pečivo,“ vysvětluje Dítětová.
Zdejší specialitou je pistáciový krém, kterým je plněný croissant či éclair, nabídka pečiva se ale stále mění. A jako bonus si tady můžete dát negroni infuzované croissantem či jiný signature koktejl.
Nebál
Brněnská Nová Zbrojovka se už tento pátek 16. září promění v říši divů plnou hudby, barev a chutí. Proběhne zde totiž akce, která nezapadá do žádné škatulky. Pořádá ji známá brněnská parta Lidi z Baru, která slibuje mejdan, jaký Brno ještě nezažilo. Dějištěm velkolepé události bude hala Industra, rozdělená do několika částí. V těch se budou odehrávat rozličná vystoupení, ale rozmístěných v nich bude také 17 občerstvení pod taktovkou nejen Lidí z Baru, ale i dalších brněnských podniků, jako jsou například bistro Franz, Nett’s BBQ, Kobliha Brno a další.
„Na jeden jediný večer vytvoříme úplně jiný svět v podobě unikátního koncentrovaného zážitku, který se už nikdy nebude opakovat – nanejvýš při druhém ročníku Nebálu,“ popisuje marketingová manažerka Lidí z Baru Veronika Kučerová.
SaSaZu
V holešovické restauraci Sasazu můžete až do 20. září zavítat prostřednictvím chuťových pohárků na Seychely. Pod taktovkou šéfkuchaře Andyho Tana zde totiž vzniklo speciální menu, které má za cíl představit tuto exotickou destinaci. Seychelská kuchyně je známa také jako kreolská a kombinuje to nejlepší z několika gastronomických velmocí.
V receptech se mísí francouzský styl s indickou vášní pro kořeněná jídla či africká zemitost. Na menu se tak blýská třeba uzený tuňák s palmovým srdíčkem, které chutná trochu jako artyčok a trochu jako chřest, grilovaný mořský vlk nebo seychelské chobotnicové curry se šafránovou rýží.
Jíme jih
Čtveřice vyhlášených jihočeských restaurací Thir, Sůl a Řepa, U Jiskrů a Klika Kitchen & Coffee založila spolek Jíme jih. Spojila je láska k řemeslu a poctivost při práci se surovinami, zároveň chtěli podpořit lokální farmáře a malovýrobce. Spolek je v gastronomickém světě známý pořádáním festivalů Naše chutě nebo Drive-in Food, letos chystá první akci v Českých Budějovicích.
Festival Jíme jih se uskuteční 24. září v krásných prostorách dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí a zaměřený bude na jihočeské sýry a jablečný cider. Výrobky od řemeslníků doplní street foodové speciality od členů spolku Jíme Jih a spřátelených podniků, jako je například pražírna kávy Kmen z Českých Budějovic.