Italská tradice v Praze. Do nové pekárny vyrazte pro chléb, jehož historie sahá až k výbuchu Vesuvu

V Pompejích se díky sopečnému popelu zachovalo ledacos. Třeba bochník chleba. Podle jeho receptury nyní peče Ital Giacomo Candido v Praze.

V nové pražské pekárně je k dostání chléb, který má kořeny v roce 79 našeho letopočtu

0Zobrazit komentáře

Po dvou týdnech je tady další porce novinek z české gastronomické scény. Tentokrát potěší milovníky chleba klasického i toho tekutého, protože v Praze se objeví nová pekárna a zajímavosti se vyhrnuly jak z Vinohradského pivovaru, tak z toho plzeňského. Příští týden navíc v Praze propukne velkolepý gastronomický festival, jehož součástí bude také soutěž pro kulinářské profíky. Svět dobrého jídla a pití naštěstí nikdy nespí.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Pekárna Arte Bianca
Pekárny v Praze rostou jako houby po dešti. Potvrzuje to i další přírůstek na Praze 2 v Bělehradské ulici, který své dveře otevře na začátku května. Giacomo Candido, majitel a hlavní pekař Arte Bianca, pochází z italského města Gela, kde jeho prababička pekla chléb pro lidi z celého okolí v peci na dřevo. Giacomo se tak inspiroval a část této italské tradice přenesl do Prahy.

Ve své pekárně se bude zaměřovat na ruční výrobu chleba a pečiva ve stylu své domoviny. K dostání tady budou chleby ciabatta a focaccia, ale také pane di Pompei, který se podle legendy pekl už kolem roku 79 našeho letopočtu. Bochník, kterým je recept na pane di Pompei inspirovaný, byl totiž nalezen v troskách Pompejí, které zničil výbuch sopky Vesuv. Stále čekal v peci rozpadlého pekařství, zasypaný popelem.

chleb

Chléb podle receptury z počátku našeho letopočtu

Další novinky z české gastronomické scény najdete v posledním vydání newsletteru Deli. Přihlásit k jeho odběru se můžete zde.