Je libo espresso tonic s limoncellem? Víme o nejnovějších kavárnách, kde se v létě zaručeně osvěžíte

Pokud si v létě potrpíte na kavárny s příjemnou zahrádkou, budete mít radost. V Praze se otevřely hned tři nové a překvapivě to není na Vinohradech!

efsy-nahled

Foto: Alla Silanteva

Seifertova ulice přivítala novou stylovou kavárnu

0Zobrazit komentáře

Červenec se už rozeběhl, což znamená, že se velká část Čechů rozkutálela do všech koutů světa nebo alespoň pryč z velkoměsta směr chalupy a kempy. Pokud ale ve městě zůstáváte, jistě uvítáte příliv nových kaváren, kde se můžete věnovat bezstarostnému letnímu povalečství u skvělé, ideálně ledové kávy na příjemné zahrádce. V tom horku, které se jistě zase vrátí, se stejně nic jiného dělat nedá.

První kavárenskou novinku přivítal pražský Žižkov, konkrétně Seifertova ulice. Zde se vyloupl podnik Efsy, který nastavil laťku vysoko jak co do nabídky, tak do pojetí interiéru. Jde totiž o stylové místo plné pokojovek, které od půl osmé do šesti funguje jako kavárna a večer se mění na podnik, kde si můžete dát neotřelé koktejly, k tomu tapas a příležitostně si na zahrádce ve vnitrobloku poslechnout i živou hudbu.

K pestré náplni vybízí i členitost Efsy a ráz jeho prostor. Přední část je spíše rušnější, ideální pro schůzky či práci, zadní část připomíná jakousi jeskyni a svým pojetím evokuje realizace Gaudího. Skrze ni lze projít až na zahrádku obklopenou zelení. Za zdařilým interiérem stojí architektonické studio Kidz.

Fantazii tady meze nekladou, kromě klasických kávových nápojů, které připravují například ze zrn z ukrajinské pražírny Kolo Coffee, můžete vyzkoušet třeba mačču s jahodovým pyré nebo espresso s tonikem a citrusovým likérem limoncello. Večery pak lákají na pestrou nabídku hravých koktejlů, za nimiž stojí známý barman Sergei Tarabrin z podniku Tretter’s American Bar, k zakousnutí si můžete dát jamón plněný kozím sýrem, focacciu s chorizo máslem, burratu s rajčaty nebo vitello tonnato.

„Chtěli jsme vytvořit přátelské, uvolněné místo, kam přijdete ráno na kávu, celý den zde budete pracovat nebo studovat a večer zůstanete na skleničku vína nebo koktejl a něco dobrého k tomu. V plánu máme například různé tematické brunche, na terase je prostor i pro lekce jógy a jiné akce,“ přibližuje vedoucí podniku Iryna Mavrodii.

Nezahálí ale ani kavárenský řetězec The Miners podnikatelů Egora Kolpakova a Oldřicha Valty, což je dobrá zpráva, protože kvalitními podniky zahušťuje nejen Prahu, ale už také Brno. V Praze se nová kavárna pod písmenem M objevila na Miladě Horákové. A i v tomto případě se můžete ukrýt na zahrádce ve vnitrobloku, která na jedné z nejrozpálenějších letenských ulic působí vážně jako balzám. V Brně The Miners otevřeli podnik v samotném srdci města, konkrétně v Běhounské, kde plánují kromě rozličných nápojů nabízet i brunche.

A smutnit nemusí ani Holešovice, jelikož v novostavbě v Jankovcově ulici otevřela dlouho vyhlížená Typika. V Praze jde už o třetí podnik pod taktovkou této sítě, který se rozprostírá dokonce hned na dvou patrech. To vrchní je zatím uzavřené, otevře se v momentě, jakmile se kavárna trochu zajede a dorazí i chybějící vybavení do prostorné kuchyně.

Kávu a nápoje tady mají totiž doplnit i brunche a polední nabídka jídel – právě na pokrmy se v holešovické pobočce chtějí zaměřit v podstatně větší míře, než je tomu u předchozích dvou. Interiér podniku navíc rozšíří i venkovní posezení s řekou na dosah, což je vždycky velké plus.

Zajímají vás další novinky na české gastroscéně? Podívejte se na poslední vydání newsletteru Deli.