Jitrnice, prejt a chleba se škvarky. V zimě můžete vyrazit na zabijačkové hody i ve velkoměstě

S novým rokem je tady první letošní gastronomický newsletter Deli, který vás jako již tradičně rozhodně nenechá o hladu.

zabijacka-nahled

Foto: Lokál

Na poctivé zabijačkové hody můžete vyrazit v Praze, v Brně či v Plzni

0Zobrazit komentáře

Vánoce a novoroční oslavy máme úspěšně za sebou, což nejspíš znamená, že smažené a bramborový salát nechceme nějakou dobu ani vidět. Pokud byste si ale přece jen rádi posvítili na pořádný nášup, radost vám udělá nadcházející plejáda zabijačkových hodů, kterými můžete odstartovat své gastronomické zážitky v roce 2024. Pořádají se v Lokálech v Praze, Brně i Plzni.

Zabijačky v Lokálech

Zabijačka je jednou z nejstarších dodnes dodržovaných tradic – první úředně ověřené listiny o jejím konání pocházejí z 10. století. Na vsích bylo dříve běžné, že probíhala v podstatě každý týden, jen se jí vždy zhostila jiná rodina. Právě zima pro ni byla ideální, jelikož v chladných měsících bylo možné velké množství masných výrobků dobře uchovat a postupně spotřebovávat.

A i když má málokdo zabijačku spojenou s velkoměsty, právě v nich se jí již tradičně zhostí hospody Lokál, a to v průběhu celého zimního období. Dopřát si budete moct jitrnice, tlačenku s octem a cibulí, zabijačkový guláš, ovar, prejt, čerstvě usmažené vepřové řízky nebo chleba se škvarky či sádlem.

zabijacka-1

Foto: Lokál

Lokály pořádají zabijačky během celého zimního období

V sobotu 13. ledna můžete na zabijačkové hody vyrazit na hody do Lokálu Hamburk a v Plzni do Lokálu Pod Divadlem, 27. ledna pak do Lokálu Nad Stromovkou. Brněnští se dočkají 10. února, kdy proběhne zabijačka v Lokálu U Caipla. V sobotu 3. února proběhnou v Praze hned dvě zabijačky: jedna v Lokálu v Dlouhé ulici a druhá v Korunní. A o týden později se bude hodovat U Zavadilů a opět také v Lokálu v Plzni.

Vůbec nejvelkolepější bude ale poslední zabijačka, která se koná 17. února 2024 v pražském Lokálu U Bílé kuželky. Ten má totiž jako jediný možnost udělat zabijačku se vším všudy přímo na místě, půjde tak o společenskou událost, kterou si na Malé Straně jen tak neužijete.

Pokud máte vydatných jídel přece jen stále až nad hlavu, podívejte se na poslední vydání newsletteru Deli, ve kterém najdete tipy na nové kavárny a také skvělou vinnou akci v Táboře.