Kafe ve Zlíně, čerstvá porce japonské inspirace z Brna a mazance, kam se podíváš

Kam na drink a dobré jídlo tentokrát?

gastro_1-1

Foto: Manya

Nové menu z brněnského podniku Manya

0Zobrazit komentáře

První polovina dubna nám přinesla gastro novinky z celého Česka. Zlín přivítal nový espresso bar, do Brna připlula čerstvá porce inspirace z Japonska a v Olomouci se bude hodovat bez výčitek, totiž po vegansku. No a v Praze, tam se bude pít. Víno. Ze Slovenska. A ti, kdo nestíhají velikonoční přípravy, ocení náš seznam podniků, které nabízejí pomocnou ruku v podobě mazanců tak báječných, že by nad nimi neohrnula nos ani vaše babička. Je tady další díl gastronomického newsletteru CC Deli.


Pikola

Na výběrové kávě od šumperských kávomilů si mohou od pátku 8. dubna pochutnávat i obyvatelé Zlína, kde v ulici Zarámí čp. 90 otevřel nový Pikola espresso bar. Na svůj oblíbený espresso nápoj sem můžete zavítat každý všední den, o víkendu k němu zakousnete i kus čerstvého koláče nebo skořicový motanec. A pokud si rádi dáte něco sladkého i ve všední den, vaše přání bude brzy splněno. Nabídka se navíc zanedlouho rozšíří nejen o další sladkosti a letní nápoje, ale také o workshopy přípravy kávy, veřejné cuppingy a další akce. Baťovo město tak svižně pokračuje v kávové obrodě.

pikola_1

Foto: Pikola

Káva ve zlínské Pikole

Long Story Short

V legendárním olomouckém podniku, který spojuje hostel se skvělou restaurací, kavárnou a pekárnou, budou mít v pátek 15. dubna vegani pré. Šéfkuchař Štěpán Danihel zde totiž se šéfkuchařkou z vege restaurace Koza zůstala celá Miluší Makó budou kouzlit s čistě rostlinnými ingrediencemi a vytvoří osmichodové veganské degustační menu. Všechna jídla se ponesou v jarním duchu, takže nebudou chybět suroviny jako řeřicha, medvědí česnek, kopřiva nebo pampeliška. Dopřát si budete moct i vinné párování, takže Velikonoce budou o poznání pestřejší.

lss_1

Foto: Long Story Short

Věneček ze sladké pekárny Long Story Short Café

Manya

Brněnská japonská hospoda (pro znalce japonské terminologie izakaja) minulý týden představila nové jarní menu. Rytmus části novinek udává citrusová chuť – odlehčuje třeba sandwich Katsu Sando, kde kromě krkovice smažené v nadýchané strouhance panko překvapí zelí s citrusem yuzu, ale také sushi misku Sake & Avo Donburi s opáleným lososem naloženým v citrusech s ponzu omáčkou, kaviárem a la-yu chili olejem. A když vás zaskočí chladné počasí, můžete si dát polévku Spicy Miso Udon s tlustými pšeničnými nudlemi a silným vývarem s pikantním mletým masem.

Winegeek

Neonem ozářené prostory obchodu s naturálním vínem na Heřmaňáku budou ve čtvrtek 14. dubna hostit velkolepou degustační party. Po třech letech sem z obce Strekov v Pohronské pahorkatině přijede Zsolt Sütö, vinař, kterému se naturální vína ze Slovenska podařilo prosadit ve světě. Potkat se s tímhle svérázným průkopníkem je pro milovníky chemií nespoutaných vín velká čest. Zsolt navíc přiveze kromě několika archivních záležitostí také perlivé novinky, o které si jarní dny vyloženě říkají.

winegeek_1

Foto: Winegeek

Lahve vína z Winegeeku

***

Sářin (mazaný) tip

Co si představíte, když se řeknou Velikonoce? Násilí na ženách ukryté pod rouškou rituálu v podobě šlehání pomlázkou? Hromadu vajíček natvrdo, se kterými už po pár dnech nechcete mít co dočinění? Já mám jasno – mazanec. Ten je nadýchaný, nevinný a nelze se jím přejíst. A na české gastro scéně naštěstí vzniká tolik dobrých kynutých počinů, že s pečením nemusím obtěžovat svou troubu.

V Praze si sladký bochník štěstí můžete pořídit třeba v kavárně Letec, cukrárně Myšák a v pekárnách Alf & Bet nebo Zrno zrnko. Brno pokrývá pekárna William Thomas Artisan Bakery, Ostravu zase kavárny CØKAFE a v Táboře Pekárna Lužnice.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání