Koblihy z Brna dorazily do Prahy. Ve Vršovicích si je dáte s krupicovou kaší či jako meruňkový knedlík

Po letech pop-upů otevřela Kobliha Brno trvalou pražskou pobočku. Denně se v ní usmaží na 200 sladkých bochánků a většinou se vyprodají.

kobliha-vrsovice
Foto: Kobliha Vršovice
Kobliha Vršovice láká na lahodné bochánky v nečekaných příchutích
0Zobrazit komentáře

Jsou sice lidé, kteří to nepřiznají, ale v Praze můžeme Brnu leccos závidět. Jedna položka z tohoto seznamu ale právě odpadla. V polovině srpna jsme se totiž dočkali vlastní pobočky Koblihy Brno, ze které se stala Kobliha Vršovice, a i v metropoli tak můžeme pravidelně sledovat, co všechno se dá s koblihami vymýšlet. A hlavně to ochutnávat. Nejen o lahodných koblihách se dočtete v novém vydání newsletteru Deli.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Za Koblihou Brno, která existuje už téměř deset let, stojí manželé Marek a Michal Richtarovi. První jmenovaný ještě předtím rozjížděl ostravské Cokafe a koblihy nejdřív smažil doma a prodával do spřátelených podniků, Michal se o něco později do sladkého byznysu už přiženil. V brněnské Pekařské ulici spolu ale v posledních letech tvořili vytuněné verze klasických koblih, jako třeba ty plněné malinovým rozvarem nebo nutellovým krémem, ale i netradiční verze jako meruňkový knedlík, borůvkový cheesecake nebo třeba ovocnou pavlovu.

„Vyrazit do Prahy byl logický krok, od začátku sem jezdíme na pop-upy a máme tu půlku rodiny,“ říká k expanzi Marek Richtar, který poslední týdny přebývá hlavně v Praze a novou pobočku spolu s její provozní Annou Kudrnovou zajíždí. Jeho muž se mezitím stará o domovské brněnské působiště.

A vršovické Koblize se zatím daří, naznačil to ostatně už první její den. „Otevření jsme plánovali asi týden dopředu, kdy jsme si konečně po dvou měsících stanovili jeho datum. Přes to všechno chystání jsem úplně zapomněl, že bychom měli asi udělat nějaký promo, aby lidi vůbec přišli,“ vypráví s úsměvem Richtar. Na poslední chvíli tak večer před zahájením provozu vyfotil Michala, jak sedí v nové pobočce na židli obklopený krabicemi, a připsal k tomu popisek: „Tak zítra ráno snad poprvé otevřeme.“

„Druhý den jsme oba vstávali ve dvě ráno, udělali koblihy a v 8:00 přišla první zákaznice, minutu na to druhá a další a další. Bylo to neskutečný. Otevřeli jsme v okurkové sezóně a lidi nás během dne vykoupili. A zákazníci od té doby chodí, chutná jim a vracejí se. Celé to stále prožíváme až surreálně, že se to fakt celé děje,“ neskrývá své nadšení a mimoděk také upozorňuje na další rys, který je vedle velké kreativity pro jeho a Michalovy koblihy typický, a sice že z velké části vznikají ručně.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Ve Vršovicích, kde je prodejna součástí prostorné výrobny, jich zatím denně připraví dvě stovky a některé dny je prý vyprodají už kolem druhé odpoledne, jindy pár koblih zbyde. „Na vlastně zkušební provoz, kdy se učíme fungovat v nové kuchyni a za novým barem, to považuju za velký úspěch,“ míní Marek Richtar.

Pražské menu aktuálně tvoří takzvaný All Stars výběr – deset základních variant (plus občasná jednodenní speciální nabídka), které se v Brně nejvíce osvědčily, případně jsou na ně Richtarovi nejvíc pyšní. Jde například o koblihu a la meruňkový knedlík, pistáciová koule, krtkův dort, krupicová kaše a borůvkový cheesecake nebo třeba verzi se švestkami a lotuskovými sušenkami. Nejprodávanější je prý zatím meruňkový knedlík neboli kobliha s meruňkovým rozvarem, zdobená máslovým krémem, strouhaným tvarohem a strouhankovou drobenkou.

„Tahle varianta je moje nejoblíbenější a všem ji doporučuju, tak možná se tak prodává i proto,“ vtipkuje Marek Richtar, „obecně ale platí, že dlouhodobě nejprodávanější jsou comfort food koblihy, které nás přenesou do dětství.“

Kobliha Vršovice v Rostovské ulici má zatím otevřeno pouze ve všední dny, brzy by ale mělo dojít i na víkendy. Místní výtvory si můžete objednat i prostřednictvím rozvozových služeb nebo si rezervovat vámi vybrané příchutě den předem a pak si je jen dojít vyzvednout. A časem dojde samozřejmě i v Praze na obměnu sortimentu.

Na jaké akce se můžete na podzim těšit?

  • Večeře v oblacích. Je to trochu adrenalinový zážitek, ale pokud vám nevadí velké výšky, můžete se od 4. do 14. září nechat v parku Mrázovka nechat zavěsit na jeřáb a vychutnat si menu od Petera Slačky.
  • Narozeniny Kin & K Bakery. Pobočka na Korunní bude mít už tři roky, 7. září se tak bude slavit – a to v kooperaci s Enotecou a Sugem!
  • Kulinářský zážitek roku. Průvodce Gault & Millau chystá na 19. října event ve Zlaté Praze, kde se vedle jejího šéfkuchaře Maroše Jambora předvedou i nejlepší český a slovenský šéfkuchař podle Gault & Millau, tedy Jan Knedla z Papilia a Daniel Tilinger z ECK.
  • Vinobraní v Troji. Slavností vína bude teď habaděj, kdo si ale pravidelně nenechává ujít ty na Vinici sv. Kláry v Troji, tak letos budou 13. až 14. září.
  • Víno ve Vile 63. A kdo nebude chtít do Troji, může 13. září vyrazit na druhý Wine Fest do Vily 63.

Další tipy na zajímavé události nebo podniky na vás čekají v aktuálním vydání newsletteru Deli, které najdete zde. Na stejném odkazu nebo v boxu výše se můžete přihlásit i k jeho odběru.

Rubriku Gastronomie podporujícatering_zdrave_squareforbinajzt_logo_black