Kouř a bubliny ze skla. Cenu pro prestižní barmanskou soutěž navrhl designér Jan Plecháč
25. května proběhne české finále soutěže Diageo Reserve World Class. Vítěz si odnese cenu, která ztělesňuje důležité prvky barmanského řemesla.
Největší a nejprestižnější barmanská soutěž na světě Diageo Reserve World Class od roku 2009 oceňuje talenty z barové scény. Velkého klání se pravidelně účastní i Česká republika, letošní ročník není výjimkou. Do českého finále, které proběhne 25. května, se probojovalo 12 barmanů a barmanek, vítěz bude mít možnost vyjet na světové finále do São Paulo. Navíc získá unikátní cenu, kterou již podruhé navrhl designér a současný kreativní šéf sklářské společnosti Moser Jan Plecháč.
Loni se Plecháč nechal při navrhování ceny inspirovat samotnou prací barmanů, kterou přirovnává k magii, letos zvolil stejný postup. V minulém ročníku ale zároveň vycházel z pomíjivosti, která jde s barovou mixologií ruku v ruce – koktejly jsou jen dočasné, zbývá na ně jen vzpomínka a chuť v ústech. Loňská cena tak byla celá z ledu a po několika hodinách roztála a vítězi zůstala „jen“ lžička, která se v ledě ukrývala.
„Tentokrát jsme to vzali z druhého konce a udělali jsme celý proces naruby. Z barmanů se během míchání drinků stávají naprostí mágové. Není to totiž jen o tom smíchat pár surovin dohromady, nyní je to úplná alchymie. Proto jsme v letošní ceně chtěli zhmotnit něco nehmotného. Být také trochu alchymisty,“ přibližuje letošní přístup k tvorbě Jan Plecháč.
A dodává: „Vycházeli jsme z kouře a bublin, což jsou dva prvky, které barmani ve své práci používají. Kouř i bubliny jsou prchavé prvky, které zmizí během pár vteřin. A právě tyhle efemerní prvky jsme chtěli v letošní ceně zhmotnit. Cena pro letošního vítěze znázorňuje moment, kdy se bubliny ztrácejí v éteru. Jsou zachycením jedinečného momentu, stejně jedinečným, jako je konečné vyhlášení vítěze.“
Semifinálovým úkolem celkem 45 přihlášených českých soutěžících bylo umíchat koktejl Highball na bázi Johnnie Walker Label v pražském baru Liquid Office. Podmínkou bylo použít domácí cordial, který musel splňovat požadavky na udržitelnost a neplýtvání surovinami. Do finále se dostala dvanáctka barmanů a barmanek, jak zkušených matadorů, tak nováčků.