Kuchař, který zpopularizoval přípravu jídla na ohni, vydal novou kuchařku. Oslavuje domácí vaření
Když Marek Pavala nevaří venku na ohni, vaří doma pro svou ženu a dceru. A všechny své kulinářské tipy a triky nyní sdílí v nové kuchařce.
Marek Pavala se do světa gastronomie ponořil díky své účasti v prvním ročníku soutěže MasterChef a od té doby už z něj nevyskočil. Působil v několika vyhlášených pražských restauracích, šéfoval kuchyni italské školy vaření Laboratorio a český kulinářský rybníček výrazně zpestřil tak trochu jiným kempem zvaným Fuego, v němž připravuje zážitkové pohoštění v přírodě na otevřeném ohni. Nyní kuchař, který si rád hraje s plameny, vydal novou kuchařku. A jde proti proudu, který si před lety vytyčil. Zaměřuje se v ní totiž na vaření v klidném prostředí domova.
Jde o druhou kuchařku, která čerpá ze studnice Pavalových receptů a postupů. První vyšla po třech letech kempování a vaření v české přírodě a vychází právě z principu, který stál u zrodu projektu Camp Fuego: dostat milovníky dobrého jídla blíž k přírodě, ideálně také k ohni a dokázat, že i v podmínkách, kde by to jeden nečekal, lze uvařit pokrmy na úrovni fine diningové restaurace.
Nová kuchařka je tak kontrastem té první, jelikož se zaměřuje ryze na domácí vaření. To ostatně prozrazuje i její název Make Home Cooking Great Again. „Došlo mi, že můj první počin, Fuego, byl velký risk. Protože vydat sice krásnou, ale drahou a velice specificky zaměřenou kuchařku o vaření na ohni, vůbec nemuselo dopadnout dobře. Takže oslovit širší veřejnost a zbytek lidí, kteří mě znají, ale vaření na ohni mají na párku, se tak logicky nabízelo,“ přibližuje Pavala genezi své nové knihy.
A přidává ještě jeden důvod. „Domnívám se taky, že se poměrně solidně stravuji a doma to fakt neflákám. Vařím jen z kvalitních surovin, nad jídlem přemýšlím, vždy se snažím o co nejlepší výsledek, vytvářím, inovuji recepty… Jednoduše jsem tak tenhle model chtěl předat dál. Stravování doma je totiž často jedna velká bída a vařit dobře není zase takový problém.“
Nová kuchařka, která vás naučí, jak z domácího vyvařování udělat zážitek i bez otevřeného ohně, je vhodná spíše pro začátečníky a mírně pokročilé kulinářské nadšence. „Stále je to kuchařka o vaření doma, nesnažím se v ní tak machrovat nějakými složitými vyfikundacemi, které by pak stejně nikdo nedělal,“ líčí svým typickým slovníkem.
Kromě více než stovky receptů kuchařka ukrývá také tipy a rady na to, jak si správně vybavit spižírnu a jaké náčiní si pro oslňující domácí vyvařování pořídit. Jelikož Pavala díky kurzům dostává od lidí přímou zpětnou vazbu a informace o tom, co jim při vaření dělá největší problém, ví, že lidé často váhají, co mají koupit, jaká pánev je ta správná, kde pořídit dobrý ocet nebo worchestrovou omáčku.