Kuchařka Kamu si ze dne na den otevřela v Praze pop-up. Teď přemýšlí, že se s ním bude vracet
Kamu připravuje svoji kuchyni ve vile Kajetánka od druhého červencového týdne. Chutě jsou to pestré a barevné, jak je jejím zvykem.
Majitelé letenského Kolektoru rozjeli Blumery, v Jungmannově zase otevřela první pobočka německého řetězce, jenž se specializuje na sladké rolky. A skupina Together se rozhodla otevřít v Pardubicích restauraci Struhadlo, ve které se soustředí na strouhanku. Na pár měsíců (zatím) je ale v Česku také Kamu. Více tipů na zajímavé podniky a gastroakce najdete v našem pravidelném newsletteru Deli.
Kája bistro
Před pár lety se usadila v Kostarice, kde si pak otevřela také svou první restauraci Mycelium. Teď je ale Kamu neboli Kamila Rundusová v Česku, a dokonce tu má i vlastní pop-up Kája bistro na pražském Břevnově. V Kostarice je od května do září dešťové období, tak proč nestrávit léto v druhém domově. A třeba i to příští.
Kája bistro se z ničeho nic otevřelo v první půli července ve vile Kajetánka. Jde o někdejší pražskou usedlost, později klášter, který se v nedávné době zrekonstruoval a v jeho okolí vyrostl obytný soubor. Je to místo, kde se pořádají například svatby a různé eventy.
„Měla jsem různé nabídky jít dělat podnik do centra a na různá další místa. Když jsem ale přišla na Kajetánku, dýchlo to na mě podobně jako v Myceliu. Ostatně je to taky magické místo obklopené přírodou,“ líčí pro CzechCrunch Kamu s tím, že Česko už ji nějakou dobu volalo. Nyní si tak pohrává s myšlenkou, že by byla půl roku v Kostarice a půl roku tady. Je tak možné, že se už příští rok Kája bistro zase vrátí.
Prozatím servíruje velmi bohaté a barevné chutě, tak jak to má Kamu ve zvyku. Menu stojí na oblíbených jídlech z první zahraniční restaurace, k tomu ale přibyly také české lokální pochutiny. Na lístku tak můžete narazit na kapra, uzený jazyk nebo třeba na vepřové koleno. České chutě jsou to ale jen částečně. Kamu známá tuzemská jídla vzala a zkombinovala je s dalšími kuchyněmi – s asijskou i latinskoamerickou. Výsledkem jsou pokrmy, které jste zcela jistě nikdy před tím neměli.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsZajímavě postavený má Kája bistro také nápojový lístek. Vévodí mu moravská vína, mezi nimi i ta naturální, ostatně najdete tu celou jednu sekci s názvem Oranžová vína. Velkou měrou je pak na menu zastoupené také nealko, ať už limonády nebo nealkoholické míchané drinky. Základ stojí na sirupech, které si Kamu vyrábí sama z lokálního farmářského ovoce s různými infuzemi.
Pár hodin po otevření hlásilo bistro plno, na Instagramu se tak Kamu omlouvala, že nelze nikoho usadit bez předchozí rezervace. To je jeden z důvodů, proč se nyní rozhodla celý koncept trochu změnit. „Přišlo mi, že kvantita začíná přebíjet kvalitu, a to nechci. Není to cesta, kterou bych chtěla jít, protože si myslím, že mám co ukázat a jsem dobrý kuchař na to, abych jela na množství,“ vysvětluje.
Z bistra se tak od středy do pátku stane už v srpnu zážitková restaurace, o víkendu se pak provoz trochu změní, bude se třeba grilovat a atmosféru bude dotvářet dýdžej. V neděli se tu budou podávat brunche.
A proč se vlastně podnik jmenuje Kája bistro? O vile Kajetánka Kamu a její tým často mluvili jako o Kajce nebo o Káje. „Tak jsme si řekli, že uděláme malou Káju, takové její dítko. Nehledě na to, že mi přijde, že každý má s Kájou něco spojeného. Může to být Kája ze školky, Kája Gott nebo zdejší kolej,“ líčí.
A kam ještě vyrazit v červenci?
- Léto v Mandarinu. Restaurace Monastiq, která je součástí hotelu Mandarin Oriental, předvádí do konce léta české chutě v nevšedním podání.
- Vaříme! Hemingway Bar na nové adrese spouští i slibovanou kuchyni. Lahůdky inspirované Španělskem i Karibikem budou k dostání od 25. července.
- 3 břehy lávky. Burza #4, Baden Baden, Gazpacho Surf Bar a Přístav 18600 z okolí Štvanické lávky se 25. července spojí do další společné akce. Chybět nebude korzující kapela ani razítka na drink zdarma.
- Vršovice warm-up. Kobliha Brno pilně pracuje na své pražské pobočce – hotovo sice ještě není, 31. července ale i tak na pár hodin otevřou!
Další tipy na zajímavé události, ale i podniky na vás čekají v aktuálním vydání newsletteru Deli, které najdete zde. Na stejném odkazu nebo v boxu výše se můžete přihlásit i k jeho odběru.












