Levitující střecha. U Znojma vznikl vinařský komplex inspirovaný moravskou krajinou
V obci Havraníky vyrostl podle návrhu studia Jakub Cigler Architekti vinařský areál, jehož střecha kopíruje reliéf jihomoravské krajiny.
Nedaleko Znojma a jen kousek od hranic s Rakouskem se nachází nenápadná obec Havraníky, která se nyní díky novému architektonickému počinu zapíše na mapu vyhledávaných výletních míst v Česku. Vinařství Thaya zde totiž nechalo vybudovat rozsáhlý komplex, jehož součástí jsou kromě prostoru vyčleněného pro produkci vína také hotel a restaurace.
Podoba komplexu, který je rozdělen do tří základních objemů, vznikla pod taktovkou renomované kanceláře Jakub Cigler Architekti. Areál je rozdělen do dvou funkčních částí – jednou je pracovní dvůr vinařství, druhá je určena pro odpočinek a objevování krás vinařského řemesla. Obě rozděluje objekt bývalé sýpky z roku 1962, kterou se architekti rozhodli pojmout jako srdce vinařství.
„Sýpka se stává těžištěm celého vinařského komplexu. Obepínají ji jednotlivé objekty vinařství a je zde cítit inspirace moravskými vesnicemi v okolí. Z jedné strany je ohraničena výrobní halou s degustačními sklípky a ze strany druhé technologickou halou s apartmány a ubytováním,“ uvádí architekti. Celek Jakub Cigler připodobňuje k okolním moravským vesnicím, které má jeho členitost evokovat.
Signifikantním prvkem nového vinařského komplexu je střecha výrobní a technologické haly, která zvlněním vytváří dojem, jako by se nad prostorem vznášela. Celý areál tak odlehčuje, zároveň má připomínat vlny řeky Dyje, jakož i okolní kopcovitou krajinu. Střechu navíc tvoří tradiční keramická bobrovka (pálená střešní taška pozn. red.). Na střechu pak plynule navazuje uměle vytvořené návrší nad degustačními sklípky a apartmány.
„Jsme v jedinečném kraji, kde se vínu daří. Vloni jsme oslavili deset let našeho vinařství a jedním z našich cílů bylo vytvořit místo, kam budeme moci všechny zvát. Místo, kde je možné ochutnat naše vína, zažít skvělou gastronomii, odpočinout si ve stylovém hotelu a nabrat energii v zahradě, která celý komplex dotváří,“ dodává Josef Trávníček, majitel restaurace, vinařství a hotelu Thaya.
Právě ve zmíněném hotelu mohou hosté nabírat energii, jak dlouho jen budou chtít. A se sklenkou vína z produkce vinařství to půjde o poznání snáz. V části, která milovníkům Pána prstenů na první pohled připomene Hobitín, se nacházejí apartmány. Pojítko bude o to větší, až jejich střechy zcela zakryje travnatý porost, díky němuž ubytování přirozeně splyne s okolní krajinou. Ostatní pokoje se nacházejí v jedné z budov areálu.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsMajitelé vinařství Thaya se rozhodli vytvořit pro návštěvníky komplexní zážitek, a tak hosté kromě vinných degustací mohou vyzkoušet také jídlo v restauraci Apri. „Zaměřujeme se na lokální suroviny: zvěřinu z místních lesů, maso z českých chovů, lokální sladkovodní ryby. Vše ochucené bylinkami, které se pěstují přímo v areálu,“ přibližuje koncept restaurace její šéfkuchař Ondřej Lacina.
Znojemsko je tak o další zajímavou architektonickou realizaci spojenou s vínem a kvalitní gastronomií bohatší. Ve vinařském komplexu Thaya navíc během příštího roku přibude i vzrostlá zahrada a tenisové kurty. Hosté tak budou moci vinné degustace a ochutnávání menu v místní restauraci proložit také sportovní aktivitou.