Mají potravinové alergie, tak rozjeli kavárnu, kde si pochutnají nejen bezlepkáři. A dohlíží na ně múzy

V Múza Café si dáte výběrovou kávu a mají tu i spoustu bezlepkových, dairy-free nebo veganských dobrot. Co dalšího se na pražské gastroscéně děje?

muza-1
Foto: Múza Café
Na Vinohradech se rozjela nová kavárna Múza Café
0Zobrazit komentáře

Podzim je tady, to ale rozhodně neznamená, že byste měli jíst jen švestky a dýně! V Praze se nově můžete vydat třeba do kavárny, jejíž majitelé chtějí, abyste si to u nich užili, i když máte třeba nějaké dietní omezení. Ve velkém se teď taky půjde vrhnout na mušle nebo vyzkoušet další lahodné čínské bistro a na scénu se vrací i restaurace V Zátiší, která bude lákat na jídla, jež by vás vůbec nenapadla. To a spoustu dalších novinek přináší aktuální vydání našeho gastronomického newsletteru Deli, jehož ukázku si můžete pročíst níže.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Múza Café

Ve vinohradské Mánesově ulici se vyloupla kavárna Múza Café. Stojí za ní Ulrika Kopřivová a její parťák Dominik, kteří o sobě říkají, že se jejich cesty protnuly na správném místě a ve správný čas – on před časem dokončil rekonstrukci prostoru u Riegerových sadů a hledal, co s ním, ona se zase chtěla vyjádřit skrze jídlo a radost z tvorby.

A jelikož se oba potýkají s potravinovými alergiemi – Dominik na lepek a Ulrika s histaminovou intolerancí –, rozhodli se stvořit místo, kde si dáte nejen dobrou kávu, ale i lahodný dezert nebo bohatý brunch, a to i v případě, že se s nějakým omezením potýkáte.

„Zákusky jsou především bezlepkové a dairy-free, máme mnoho i veganských. S klasickou lepkovou moukou v syrovém stavu se u nás nesetkáte, s lepkem jsou pouze tartaletky, tiramisu a některé obložené chleby,“ říká Ulrika Kopřivová. Na menu tu jsou třeba i banánové vafle, špenátové lívance nebo ovesná kaše a místní limonády a drinky nesou jména antických múz, které celý prostor, jak už je jejich zvykem, inspirovaly.

Akce, které by vám neměly uniknout

  • Oktoberfest v tržnici. V Holešovicích právě běží pražská variace na nejslavnější pivní festival světa. Pražský Oktoberfest potrvá do soboty 20. září.
  • Mušle, kam se podíváš. Druhá půlka září bude v Praze ve znamení mušlí. V sobotu 20. září začíná Czech Mussel Week, do kterého je zapojená kopa restaurací. Od 12. do 28. září jsou pak mušlové hody každé odpoledne v restauracích La Gare i Les Moules, od 18. do 24. září slaví speciální mušlový týden v Bruxxu.
  • Víno & rtěnka. Pokud se chcete u skleničky i trochu dovzdělat a navnímat, jak o tomhle moku smýšlejí ženy, zamiřte 24. září do Almy na druhý večer z cyklu She Pours, tentokrát s Kristýnou Moravcovou z festivalu Red Lips. (Anebo o dva dny později, 26. září, dorazte na narozeniny Almy)
  • Víno místo brunche. V Seifert’s brunch mají skvělé sendviče a taky kontakty na české vinaře. Na skleničku naturálního vína můžete dorazit na pop-up v sobotu 27. září.

Více tipů na nové podniky i zajímavé události a místa vám každých čtrnáct dní rádi pošleme rovnou do mailu, stačí se přihlásit k odběru našeho newsletteru Deli, kde nejen pražskou gastroscénu pravidelně monitorujeme. Zaregistrovat se můžete v boxu výše nebo na tomto odkazu.