Mají potravinové alergie, tak rozjeli kavárnu, kde si pochutnají nejen bezlepkáři. A dohlíží na ně múzy
V Múza Café si dáte výběrovou kávu a mají tu i spoustu bezlepkových, dairy-free nebo veganských dobrot. Co dalšího se na pražské gastroscéně děje?
Podzim je tady, to ale rozhodně neznamená, že byste měli jíst jen švestky a dýně! V Praze se nově můžete vydat třeba do kavárny, jejíž majitelé chtějí, abyste si to u nich užili, i když máte třeba nějaké dietní omezení. Ve velkém se teď taky půjde vrhnout na mušle nebo vyzkoušet další lahodné čínské bistro a na scénu se vrací i restaurace V Zátiší, která bude lákat na jídla, jež by vás vůbec nenapadla. To a spoustu dalších novinek přináší aktuální vydání našeho gastronomického newsletteru Deli, jehož ukázku si můžete pročíst níže.
Múza Café
Ve vinohradské Mánesově ulici se vyloupla kavárna Múza Café. Stojí za ní Ulrika Kopřivová a její parťák Dominik, kteří o sobě říkají, že se jejich cesty protnuly na správném místě a ve správný čas – on před časem dokončil rekonstrukci prostoru u Riegerových sadů a hledal, co s ním, ona se zase chtěla vyjádřit skrze jídlo a radost z tvorby.
A jelikož se oba potýkají s potravinovými alergiemi – Dominik na lepek a Ulrika s histaminovou intolerancí –, rozhodli se stvořit místo, kde si dáte nejen dobrou kávu, ale i lahodný dezert nebo bohatý brunch, a to i v případě, že se s nějakým omezením potýkáte.
„Zákusky jsou především bezlepkové a dairy-free, máme mnoho i veganských. S klasickou lepkovou moukou v syrovém stavu se u nás nesetkáte, s lepkem jsou pouze tartaletky, tiramisu a některé obložené chleby,“ říká Ulrika Kopřivová. Na menu tu jsou třeba i banánové vafle, špenátové lívance nebo ovesná kaše a místní limonády a drinky nesou jména antických múz, které celý prostor, jak už je jejich zvykem, inspirovaly.
Akce, které by vám neměly uniknout
- Oktoberfest v tržnici. V Holešovicích právě běží pražská variace na nejslavnější pivní festival světa. Pražský Oktoberfest potrvá do soboty 20. září.
- Mušle, kam se podíváš. Druhá půlka září bude v Praze ve znamení mušlí. V sobotu 20. září začíná Czech Mussel Week, do kterého je zapojená kopa restaurací. Od 12. do 28. září jsou pak mušlové hody každé odpoledne v restauracích La Gare i Les Moules, od 18. do 24. září slaví speciální mušlový týden v Bruxxu.
- Víno & rtěnka. Pokud se chcete u skleničky i trochu dovzdělat a navnímat, jak o tomhle moku smýšlejí ženy, zamiřte 24. září do Almy na druhý večer z cyklu She Pours, tentokrát s Kristýnou Moravcovou z festivalu Red Lips. (Anebo o dva dny později, 26. září, dorazte na narozeniny Almy)
- Víno místo brunche. V Seifert’s brunch mají skvělé sendviče a taky kontakty na české vinaře. Na skleničku naturálního vína můžete dorazit na pop-up v sobotu 27. září.
Více tipů na nové podniky i zajímavé události a místa vám každých čtrnáct dní rádi pošleme rovnou do mailu, stačí se přihlásit k odběru našeho newsletteru Deli, kde nejen pražskou gastroscénu pravidelně monitorujeme. Zaregistrovat se můžete v boxu výše nebo na tomto odkazu.











