McDonald’s odhalil novou restauraci, která má být vzorem jeho ekologické strategie. Veškerou energii si vyrábí sama
Walt Disney World Resort na Floridě je jednou z největších a také nejnavštěvovanějších rekreačních oblastí na světě. Celkem je tvořen čtyřmi tematickými parky, které ročně navštíví na 50 milionů návštěvníků toužících po bezbřehé zábavě. Mimo parků je v celém komplexu přítomna také řada hotelů, golfových hřišť a restaurací, mezi kterými samozřejmě nechybí ani ty nabízející rychlé občerstvení, a to s McDonald‘s v čele.
V době pandemie koronaviru však není v areálu ani noha, až na zaměstnance, kteří zajišťují chod parku v nouzovém režimu. Absenci návštěvníků proto využilo zastoupení McDonald’s k realizaci své vize o udržitelnější restauraci s legendárními zlatými oblouky.
Tyto oblouky po celém světě zdobí přes 38 tisíc restaurací, které za jediný den navštíví až 25 milionů zákazníků. To znamená skutečně velké množství vyprodukovaných hamburgerů, jahodových shaků a kelímků s kolou. A bohužel také velký objem vyprodukovaného odpadu a množství spotřebované energie.
Právě hluboká ekologická stopa se stala důvodem, proč se McDonald’s rozhodl reagovat na cíle Pařížské dohody. V roce 2018 proto oznámil strategii, pomocí které chce do roku 2030 snížit emise svých restaurací o 36 % oproti hodnotám z roku 2015. To se rovná objemu přibližně 150 milionů tun emisí, tedy asi 32 milionům vozů, které by za celý rok nevyjely na silnice, jak informoval magazín Fast Company.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch Jobs-
Společnost chce svých cílů dosáhnout prostřednictvím investic do projektů zaměřujících se na obnovitelnou energii. V minulém roce proto zakoupila větrné a solární elektrárny v Texasu, které generují energii odpovídající spotřebě 2,5 tisíce jejích restaurací.
Mimo tyto investice přichází McDonald’s také se změnami přímo v restauracích. Po nové a energeticky úsporné restauraci v Chicagu se přidává stánek ve Walt Disney World Resort coby další z pilotních projektů, na kterých chce McDonald’s prezentovat své udržitelné iniciativy.
Podle autorky návrhu nové podoby restaurace Carol Ross Barneyové je sice stále velice problematické dosáhnout absolutní uhlíkové neutrality u takovýchto budov, i přesto by jich mělo v budoucnu přibývat. Proto je nová restaurace pojatá zároveň jako laboratoř, ve které bude McDonald’s testovat své inovace, později aplikovatelné i na jiných místech.
Solární střecha, automatická okna a úsporné spotřebiče
Budova o rozloze 745 metrů čtverečních se může pochlubit systémem solárních kolektorů umístěných na střeše a také skleněnými panely se solární technologií. Získaná energie nebude ukládána do akumulátorů, ale odesílána rovnou do sítě. Její objem by měl odpovídat množství energie, kterou restaurace na svůj chod běžně spotřebuje.
Další vychytávkou je téměř nulové využívání klasických klimatizačních systémů. Díky architektonickému řešení je budova schopna využít pasivního ventilačního systému. Ten dokáže rozpoznat venkovní klima, které je na Floridě po většinu roku velice příjemné, a na základě teploty a vlhkosti otevírat či zavírat okna budovy. O ochlazování ze zároveň stará stěna osázená rostlinami, která zároveň sbírá dešťovou vodu, jež je dále využívána k závlaze okolní zeleně.
A v neposlední řadě se zde začne experimentovat i s novým inventářem v kuchyni. V zařízeních tohoto typu padne největší množství energie právě na chod spotřebičů využívaných při vaření. Proto McDonald’s nasazuje úspornější spotřebiče, které mohou spadnout do pohotovostního režimu v momentě, kdy nebude restaurace tolik vytížena.
Mimo udržitelnost si projekt vzal za cíl také vzdělávání hostů. Proto byla před restauraci umístěna kola na výrobu elektřiny, pomocí kterých lze rozsvítit zlaté oblouky. Dále jsou zde stolky s nejrůznějšími edukačními hrami zaměřenými na osvětu v oblasti udržitelnosti a mnoho dalších detailů, které zákazníkům přibližují ekologičtější přístup nejen ke stravování.
Je potřeba začít u skotu
Prvky, které se objevily v nové restauraci poblíž All-Star Resorts, by se časem měly šířit i do dalších restaurací. K modernizaci restaurací a investicím do ekologických projektů přidává McDonald’s ještě třetí cestu, jak své plány naplnit. Coby jeden z největších odběratelů hovězího masa na světě si uvědomuje svou roli v emisích produkovaných chovem skotu.
McDonald’s si sice krávy sám nechová, ani je neporáží, ale podle statistik z roku 2012 mělo být jen v jeho restauracích na území Spojených států zkonzumováno přes 454 tisíc tun hovězího, což odpovídá přibližně 5,5 milionu kusů dobytka, který byl pro jeho potřeby chován a následně poražen.
Proto McDonald’s se svými dodavateli testuje alternativní způsoby chovu krav. Patřit by mezi ně mělo například nasazování krmiv, která vedou ke snížení produkce metanu, či inovativní využívání kravského hnoje pro výrobu elektřiny. Může se to zdát jako maličkost, ale je nutné si uvědomit, že chov skotu se na globálním oteplování podílí nezanedbatelnou měrou, a to právě z důvodu značné produkce metanu, který patří mezi nejproblematičtější skleníkové plyny.
Související témata:McDonald’sPřejít do diskuze
Nahlásit komentář
Zdá se vám, že komentář je urážlivý, nebo sprostý? Dejte nám vědět.
Pokud chcete tento komentář nahlásit, přihlaste se.
Přihlásit seVyplňte své jméno
Chceme diskuze pod články otevřené a respektující, komentovat lze pouze pod jménem, ne anonymně.
Pokud chcete změnit vaše jméno a příjmení, přihlaste se.
Přihlásit se
Cookies
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu … Číst dále
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu. Informace o užívání našich stránek také dále sdílíme s našimi obchodními partnery z oblasti sociálních médií, reklamy a analytiky. Za tyto webové stránky a soubory cookies odpovídá CzechCrunch s.r.o. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Nastavit preferované cookies
Vždy, když navštěvujete jakoukoliv webovou stránku, stránka může ukládat nebo získávat informace z vašeho prohlížeče, zejména formou souborů cookies. Tyto informace se mohou týkat vás, vašich preferencí nebo vašeho zařízení a jsou užívány převážně k zajištění vámi očekávaného chodu stránek. Takto získané informace vás obvykle přímo neidentifikují, ale mohou vám zprostředkovat personalizovanější zkušenost při užívání našich stránek. Protože respektujeme vaše právo na soukromí, můžete zakázat některé druhy cookies, které nejsou k využívání našich stránek nezbytné. Pokud se však rozhodnete některé cookies zakázat, může mít tento krok vliv na vaši uživatelskou zkušenost stránek a námi nabízené služby. Aktivací níže uvedených souborů cookies vyjadřujete souhlas s tím, že vaše osobní údaje mohou být převedeny do třetích zemí. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Možnosti předvolby jednotlivých cookies
Nezbytné cookies zajišťují klíčové funkce webových stránek jako jsou zabezpečení, správa sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnících, takže není možné je vypnout. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění (tato skutečnost však může mít vliv na fungování stránek).
Nástroje třetích stran, které nám umožňují zlepšovat fungování webových stránek pomocí zasílání zpráv o tom, jaký způsobem stránky užíváte. Tyto cookies však shromažďují údaje způsobem, který nikoho přímo neidentifikuje. Pokud tyto cookies nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Funkční a preferenční cookies umožňují použití pokročilého webového obsahu a pokročilých funkcí a zároveň nám také umožňují ukládat vaše nastavení a preference.
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat personalizované nabídky, obsah, jakož i reklamní obsah, na základě vašich zájmů na našich webových stránkách, na stránkách třetích stran a na sociálních médiích. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená reklama.