Na cimbálku v secesních kulisách. V Obecním domě otevřela pivnice, která se vrací k tradicím
V pivnici Obecního domu po dvouleté pauze pípami opět začala proudit plzeň. Historicky cenný prostor se tak může zaplnit ruchem.
Plzeňská pivnice v pražském Obecním domě, která původně nesla název Lidová restaurace, má atmosféru jako málokterá hospoda. Klenutý strop doprovází barevné keramické obložení a znaky českých a moravských měst, denní světlo sem prosakuje skrze původní vitráže s motivy klasů a chmele. Pivnice zavřela své dveře v první vlně pandemie, nyní se však její prostory konečně pravidelně zaplňují hospodským halasením.
Plzeňská pivnice Obecního domu se nachází v suterénu jedné z nejznámějších secesních staveb v Praze. Přesto má díky klenutému stropu charakter sklepního prostoru. To je ale jediný rys, který pivnice sdílí s šenky skrytými v podzemí před zraky kolemjdoucích. Interiér s množstvím původních prvků totiž působí skutečně velkolepě.
Spodní část stěn pokrývá dřevěné taflování zdobené florálními motivy v secesním duchu, ve vyšší úrovni se objevuje keramické obložení v jasně modrém odstínu. Při vchodu hosty vítají Šohaj a Dívka od moravského výtvarníka Jakuba Obrovského. Prostor důmyslně člení boxy, které zároveň vytvářejí přívětivou lidovou atmosféru.
„Od roku 1997 provozujeme Kavárnu v Obecním domě. Ostatní gastronomické koncepty jsme tu převzali v červnu roku 2020. Kvůli probíhající pandemii jsme pivnici nechali uzavřenou a rozhodli jsme se ji otevřít s návratem klientely právě letos v dubnu,“ říká říká Martin Pánek z gastronomické skupiny Vyšehrad 2000.
Skupina se v současné době stará o kompletní gastronomické služby v Obecním domě – restauraci, kavárnu, Tretter’s American bar, vinárnu a také zajišťuje catering. Pivnice nevyžadovala žádnou rekonstrukci, bylo potřeba jen doplnit nutný inventář a zlepšit ozvučení. Provozovatelé zde totiž plánují pořádat i tradiční hospodské zábavy.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch Jobs„Chystáme večerní vystoupení s harmonikou – to proběhlo už při otevírání pivnice –, ale také vystoupení cimbálky a jiné hudební doprovody, které k takto krásné a velké pivnici patří a dodají jí atmosféru,“ doplňuje Pánek.
Skupině Vyšehrad se tak daří navázat na historii Lidové restaurace. Kromě pečlivě ošetřené plzně se zde zaměřují na česká jídla – jinou nabídku zde ostatně ani nelze čekat. A i když jde o klasiky, jako je třeba vepřové koleno, svíčková na smetaně nebo staropražský hovězí guláš, není hospoda, kde by si je host mohl vychutnat v tak autentické prvorepublikové atmosféře.