Na co dobrého vyrazit v předvánočním čase? Máme tipy na večeře i jarmarky spojené s jídlem

Po dvou týdnech je tady porce gastronomických novinek v podobě Deli newsletteru, která se tentokrát nese v duchu tipů na zvolnění tempa před svátky.

deli-nahled-trhy

Foto: Osada

V předvánočním čase můžete vyrazit na skvělou večeři i na trochu jiné trhy

0Zobrazit komentáře

Máme za sebou první adventní víkend, se kterým nám do Česka přišla pořádná sněhová nadílka. Pokud už nyní toužíte po vánočních zážitcích, třeba najdete inspiraci v tipech na pěkné akce v duchu oblíbených svátků. Na některých se navíc nejenom dobře najíte a napijete, ale můžete rovnou nakoupit dárky pod stromeček. Někde si ale prostě jen můžete nechat podstrojovat, což je v předvánočním shonu vítanější než kdy jindy.

Jestliže už začínáte panikařit, že nemáte ještě pořádnou vánoční nadílku, už dnes můžete vyrazit do holešovické Osady, kde si přichystali již tradiční vánoční trhy. Startují v poledne a končí v šest večer. Najdete tady spoustu dárků od dodavatelů Osady, jako je například výrobce fermentované březové mízy Euforia, pálenky z Landcraftu, keramika Bisqit nebo cidery a octy z Utopie. K tomu svařák do ruky a kupa cukroví.

Pokud to dnes nestíháte, tuto sobotu můžete vyrazit do Laichterova domu na Vinohradech, kde se bude konat od 10 hodin vánoční jarmark, o jehož kulinářský doprovod se postará parta ze Ze Mě projektu. Přichystají svoje vyhlášené burgery a navrch bude i svařák. Nakoupit tady budete moct designové kousky od značek Buffet, Haanke Jewelry, So.Slow, Hadaikum, Ferdinand a mnoho dalších.

deli-osada

Foto: Osada

V Osadě se chystá oblíbený vánoční trh

Jestliže se chcete přiučit něčemu novému a zároveň trochu zvolnit, vydejte se na kurz do jihočeské restaurace Sůl a Řepa. Uskuteční se 19. prosince a naučíte se během něj, jak připravit vánoční hodokvas bez masa. Ve vzdělávacím centru Um jsou pak ještě volná místa na kurzech Vánočka a loupáky jako z Esky nebo Vánočka, štola a marokánky s pekařkou Maškrtnicí. Rychle se ale plní, tak dlouho neváhejte.

Ti, co se už psychicky připravují na vánoční vyvařování, před nímž si raději nechají podstrojovat, mohou už tento pátek zažít krásnou večeři ve společnosti vinaře Jana Stávka v olomouckém podniku Long Story Short. Koupit tady můžete i těsta na vánoční cukroví, takže si tím ještě ušetříte hromadu práce.

V ostravské restauraci La Petite Conversation si kromě předvánočního menu a spousty vína užijete 12. prosince také koncert ostravského smíšeného sboru. Adventní radovánky ohlásili také z pražské Vily 63, kde na neděle 10. a 17. prosince chystají kromě kávy cukroví, vánočku a vaječňák, takže se tady můžete chvíli zastavit v příjemné zahradě uprostřed vířícího města.

deli-kruh

Foto: Kruh Studio

Vyrazit můžete na večeři do privátního Kruh Studia

A v případě, že chcete zažít něco skutečně speciálního, ulovte si místo v bytové restauraci Petra Bartoše v domě Langhans ve Vodičkově ulici. Kulinářský kreativec, který stojí za projektem Kruh Dining, si tady v nejvyšším patře na půl roku otevřel privátní restauraci, kde si můžete zarezervovat stůl na desetichodovou večeři. Hostina trvá tři až čtyři hodiny a lze ji rezervovat pro jednu osobu nebo několikačlennou skupinku do maximálně 10 osob, čtyři dny v týdnu.

Pakliže budete chtít spojit příjemný zážitek s dobrou věcí, vydejte se do nedávno otevřeného Bistra Karel v zahradách Trojského zámku. Vydat se sem můžete na Sousedské vánoční trhy, kde můžete podpořit také projekt Zlatá šiška – jedna šiška zaplatí jedné rodině samoživitelů vstup do ZOO a u Karla kávu, limonádu a dezert. Na zahradě si pak užijete plápolající oheň, venkovní bar s teplými nápoji a ugrilovat si tu můžete i špekáček.

Další tipy, které vás naopak přenesou do teplých italských krajin, protože se točí takřka jenom kolem pizzy, najdete v posledním vydání newsletteru Deli.