Na Lipno za koupáním a sladkým. Nová cukrárna Povidloň láká na moderně pojatou tradici
Dva týdny utekly jako voda a je tady další gastronomická inspirace, která se stále nese v letně výletním duchu.
Za jednou z gastronomických novinek můžete vyrazit třeba na Lipno, kde si díky nové cukrárně osladíte život, nebo do bistra v krásném zámeckém areálu v Rychnově nad Kněžnou. V Praze se budeme za pár dnů moci přenést do Itálie a vítáme také nový úkryt před ruchem velkoměsta v historickém jádru stověžaté metropole.
Povidloň
Jižní Čechy hlásí nový regionální přírůstek. V oblíbené letní lokalitě u lipenské přehrady otevřela v létě cukrárna Povidloň, jejíž název vychází z tradičního šumavského dezertu. Zdejší šéfcukrář Michal Mandys se šest let učil u pražského cukráře Skály a oblíbený zákusek z nadýchaného odpalovaného těsta s tvarohem a povidly povýšil na francouzský éclair.
Povidloň se ale zaměřuje také na zmrzlinu vlastní výroby, užít si zde můžete i klasiky jako punčové řezy, věnečky, kremrole nebo likérové špičky. O chutě je tak dokonale postaráno, oko potěší interiér z dílny ateliéru A8000, který hraje pastelovými tóny a pop-artovými ilustracemi od grafického a designového studia Bechyňský.
Družstvo
Ti, kdo znají a zbožňují popupy pořádané uskupením Družstvo, se konečně dočkali. Po delší odmlce je totiž v plánu další akce, která proběhne 22. srpna od 16 hodin na Jungmannově náměstí na střeše bývalé budovy pojišťovny Riunione Adriatica di Sicurtá. Za Družstvem stojí obvyklí podezřelí z českého vinného rybníčku, například Jan Čulík z táborského Thiru, Marko Jelič z Winegeeku nebo propagátorka naturálních vín Lucie Kohoutová.
Srpnovou akci se rozhodli pojmout jako vzpomínku na léto v Itálii. Poteče tak zejména šumivé frizzante, ale také lehká bílá vína, aromatické macerato a řádně vychlazené vino rosso. Družstvo slibuje ze střechy téměř jadranský rozhled, k tomu kvalitní občerstvení a soundtrack, který návštěvníky teleportuje na dovolenou.
Grounds L4
Na Mosteckou ulici se Pražák jen tak nevydá. Když se vám ale podaří uniknout z řeky valících se turistů do vedlejší Lázeňské, o pár kroků později se vám naskytne milé překvapení. V krásném vnitrobloku barokního paláce se totiž vyloupla nová kavárna pod vedením Reného Královiče – majitele pražírny Rusty Nails, která funguje v první kavárně Grounds v Karlíně.
„Věděli jsme, že je prostor v Lázeňské dlouho volný, takže jsme se dohodli s majitelem. A díky tomu, že na místě už předtím fungovala kavárna, vše bylo rychle hotové. Od rozhodnutí otevřít kavárnu v centru Prahy k jejímu otevření uplynula velmi krátká doba,“ říká Královič. Radost je to veliká, jelikož v lokalitě dlouho chyběl podnik s kvalitní výběrovou kávou.
Bistro Portuše
Rychnov nad Kněžnou láká na návštěvu zámku, který je jednou z největších a nejkrásnějších barokních staveb v Čechách. Prázdniny ještě neskončily, takže pokud se rozhodnete do Královéhradeckého kraje vyrazit na výlet, vězte, že v zámecké kavárně na druhém nádvoří otevřelo novou pobočku vyhlášené bistro Portuše.
„Zámecké prostředí si žádalo speciální menu. Pro naše hosty jsme si připravili nejen výtečné sladké i slané variace lívanců, ale i exkluzivní brunche. Výběr vín nám posvětili odborníci z vinárny Veltlín v Karlíně a pivo zase pochází z nedalekého pivovaru Clock,“ říká Pavlína Brandejsová, zakladatelka bistra Portuše.
Letní osvěžující tip
Barová legenda Jiří George Němec vytvořil pro japonskou střešní restauraci Miru, která se nachází v pražském hotelu Four Seasons, trojici koktejlů inspirovanou zemí vycházejícího slunce. „Všechny koktejly jsou připraveny s velkým respektem k chutím a jejich kombinacím s hlavními jídly. Jsou navrženy tak, aby dodržovaly moderní mixologické standardy, uznávaly krásu japonské kultury a podtrhly unikátní koncept a lokalitu restaurace Miru,“ říká Němec.
První koktejl Ki No Bi je na bázi stejnojmenného japonského ginu a doprovází ho bezinka a šťáva z kopru a okurky, dvojce s názvem Yuzu Biru dominuje oblíbený citrus juzu, jelikož je v nápoji zastoupen v podobě saké, čaje a toniku. Poslední drink Miru se nese na sladké notě – Němec v něm spojil švestku, gin, bílé kakao a zelený čaj matcha.