Na pražském Andělu se otevřelo nové Manifesto. Láká na exotické kuchyně i hydroponickou farmu
Osiřelý areál bývalé vietnamské tržnice na pražském Smíchově dnes zažívá velkou proměnu. Oficiálně se na něm totiž otevírá další Manifesto, oblíbený gastronomický projekt, který v Česku vybudoval americký krajinářský architekt Martin Barry. Slavnostní spuštění nového Manifesta, lákajícího na širokou nabídku světové kuchyně, však nešlo zcela podle představ.
Jak už jsme vás informovali začátkem minulého měsíce, tým okolo Martina Barryho si na výstavbu nového Manifesta půjčil od investorů desítky milionů korun, aby do oblasti smíchovského Anděla přemístil tento koncept z původní adresy, která byla vedle Národního domu na Smíchově. Pořád tedy půjde o druhou pobočku Manifesta (po Florenci), nikoliv třetí, jak se může zdát.
I přesto, že bylo Manifesto v uplynulých měsících silně zkoušeno pandemickou situací, která gastronomickým podnikům prakticky nic moc nedovolovala, se konceptu líbivé industriální tržnice s nejrůznějšími pokrmy dařilo velmi dobře a novou pobočku chtělo pokřtít již 17. srpna. Kvůli administrativním patáliím ale bylo otevření oddáleno na 3. září.
Právě dnes od 17.00 se smíchovské Manifesto veřejnosti otevřelo a láká nejen na čtrnáct restaurací a dva bary, ale také na hydroponickou farmu v českém GreeenBoxu, kde se pěstují rostliny bez půdy v živném roztoku. „Na otevření se chystalo okolo jedenácti tisíc lidí a věříme, že část z nich bude mít chuť již tento víkend do Manifesta zavítat,“ říká tvůrce značky Martin Barry.
Spolu s tím iniciátoři ohlásili pořádaní tematických akcí, přičemž tou nejbližší je program pod názvem Sustainability Festival, který bude věnován udržitelným posunům životního stylu. I proto bude jedním z klíčových prvků právě hydroponická zahrada s bylinkami do koktejlů. V polovině září nebudou chybět ani různé koncerty nebo aktivity pro děti.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch Jobs„Manifesto Anděl je náš dosud nejambicióznější a nejudržitelnější projekt a několik splněných snů najednou. Mému týmu se povedlo přivést na jednu adresu dosud nejkvalitnější a nejrozmanitější výběr šéfkuchařů. V prostoru zařizujeme stálou kulturní scénu a máme po boku partnery, kteří podpoří náš festivalový program,“ dodává Barry.
Návštěvníkům, kterých Manifesto pojme až 500 k sezení, zpříjemní zážitek i řada udržitelných inovací. Jídlo bude servírováno na porcelán, což pozvedne kulinářský požitek a zároveň odbourá jednorázové nádobí. Kulturní stage pak obklopují zelené stěny od české firmy Liko-S, přičemž celý provoz je napojen na obnovitelnou energii od Nano Energies. To vše je zakomponováno do prostoru na principu reverzibilního designu, o který se postaral uznávaný architektonický ateliér Chybík+Krištof.