Naproti Štvanické lávce zakotvila nová Holka. Vyrazit za ní můžete na skvělé jídlo i tankové Dalešice
Po dvou týdnech je tady čerstvé vydání newsletteru Deli, ve kterém tentokrát našly místo především brunchové novinky a také jedna Holka v Karlíně.
Jaro nám nepřináší jen skrápění svěžími přeháňkami, ale i skrápění skvělými gastronomickými novinkami. Jednou z nich je restaurace Karlínská Holka, která otevřela přímo naproti karlínskému ústí Štvanické lávky. A jelikož jde o sesterský podnik oblíbených restaurací Nejen Bistro či Výčep, je zřejmé, že o dobré jídlo tady nouze nebude. Láká na českou kuchyni vycházející z přístupů kuchařky Marie B. Svobodové, kterou zde propojují s karlínským životním stylem. Více novinek přináší náš pravidelný newsletter Deli, k jehož odběru se můžete přihlásit na odkazu níže.
Karlínská strana nedávno otevřené lávky začíná rychle ožívat. V zimních měsících na protějším náměstí fungovalo již tradičně malé kluziště a v okolí se postupně zabydlují nové kavárny, restaurace i bary, třeba jako Revír. Přímo v jeho sousedství, v administrativní budově lemované cyklostezkou, se otevřela pod taktovkou gastronomického uskupení Kolektiv restaurace Karlínská Holka.
Kdo Kolektiv aspoň trochu zná, ví, že má pod sebou již velmi zajímavé počiny, jako je na valašské kuchyni postavená hospoda Výčep, ale i podnik zaměřený na obědy, večeře a nově i brunche Nejen Bistro či michelskou steakovou restauraci Dock House. „Holku jsme otevřeli s tím, že v ní budeme dělat tradiční česká jídla v moderním hávu. Zároveň chceme, aby reflektovala životní styl Karlína, a jelikož je interiér lehký a vzdušný, tak aby se také nebrala moc vážně,“ popisuje Petr Vladyka z Kolektivu.
Kuchyni zde šéfuje Vratislav Oehm, který po babičce zdědil dvě prastaré české kuchařky od Marie B. Svobodové, což je při jeho kulinářských experimentech velký zdroj inspirace. Jde mu ale především o to, aby byly použité suroviny na talíři dobře vidět a aby jídla nebyla moc překombinovaná. To je patrné i na menu, které je velmi prosté a každý jednotlivý chod staví na základní použité surovině.
„Samozřejmě chceme, aby menu vždy reflektovalo sezonu. Neznamená to ale, že se kompletně vymění jednou za čtvrt roku, ale spíš se bude průběžně přizpůsobovat danému období,“ doplňuje Vladyka. Důležitý je pro Karlínskou Holku také tandem se sousedním barem Revír – do něj se mohou hosté plynule přesunout po večeři. K té si ale v Holce mohou dopřát třeba pivo Dalešice, které tady čepují ze tří tanků. Vladyka podotýká, že jsou v Praze jediným podnikem, který tankové pivo proslavené filmem Postřižiny má.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsKromě jednoduchého menu je osvěžující i zdejší interiér, za kterým stojí studio Mar.s architects. Restaurace je velmi prostorná, otevřenou kuchyní je ale rozdělená do dvou částí. V teplých dnech se navíc na straně u řeky otevře zahrádka, tým Holky plánuje také pořádat různé venkovní akce na přilehlém náměstí. V minulých týdnech zde proběhla už zabijačka a vítání jara, v plánu je nyní pořádně oslavit pálení čarodějnic.
Kromě oběda a večeře můžete do Karlínské Holky vyrazit o víkendu i na brunch. A pokud chcete další brunchovou inspiraci, omrkněte nejčerstvější vydání newsletteru Deli.