Naturální vína a chuť Itálie se usadily v bývalém barber shopu. Na Vinohradech otevřela nová Enoteca
Nové vydání newsletteru Deli se tentokrát ponořilo do chutí Itálie, jejích naturálních vín a dobrého jídla.
Jaro klepe na dveře a je už taky konečně cítit ve vzduchu. A tak je tu nové vydání newsletteru Deli s tipy na to, kde začátek toho nejhezčího ročního období nejlépe zajíst a zapít. Tentokrát potěšíme milovníky italských bister a vín, stejně jako vášnivé konzumenty mexické kuchyně. Hromadu nápadů ale máme i pro ty, kdo by si rádi zašli na vytříbenou degustaci.
Enoteca JZP
První podnik otevřeli v Karlíně, který se z kdysi nevábné části Prahy dlouhodobě mění v lokalitu, kde se zabydluje gastro všemožných chutí a vůní, zejména těch netypických. Podobně to bylo i s Enotekou, která se kromě italských dobrot zaměřuje i na naturální vína. Nyní s ní její majitelé chtějí dobýt také Vinohrady.
Za Enotekou stojí dovozce vín Ondřej Marek, který má zkušenosti s naturálním vínem už ze svého Baru Natural, a také šéfkuchař Andrea Sirtori, který je majitelem karlínského nováčka, italské restaurace Sugo. Na Vinohradech si vyhlédli prostor na Jiřího z Poděbrad. „Původně to byl můj oblíbený barber shop. Když zavřeli, hned jsem věděl, že tohle je nové místo pro Enoteku,“ říká Sirtoti.
Stejný podnik jako v Karlíně ale nečekejte, jde totiž spíš o bistro, které má otevřeno od 11 do 22 hodin, o víkendu už od 9 s o hodinu pozdější zavíračkou. Menu je postavené na kvalitních surovinách, které jsou místní a sezónní, a jednoduchých jídlech. Je zároveň vytvořené tak, aby lidé jednotlivé pokrmy navzájem sdíleli.
Zajít sem můžete na brunch, oběd i večeři, je tu také široký výběr předkrmů. Sami majitelé pak doporučují ochutnat italsko-americké kuře s parmazánem a k tomu Negroni olives. „Naše myšlenka je jasná. Chceme konečně přinést do Prahy nový přístup k italskému stolování,“ líčí.
Jídlo doplňují naturální vína, která tu jsou zastoupená širokou měrou a jsou samozřejmě z Itálie. „Vína vybíráme přímo u vinařů. Spolupracujeme s těmi, kteří na vinici pracují s respektem k přírodě a s minimálním zásahem při práci ve sklepě,“ doplňuje Marek. Víno lze přitom koupit i s sebou domů.
Jednu věc mají ale karlínská a vinohradská Enoteca společné – majitelé si jejich interiér navrhli sami. Na Jiřího z Poděbrad podnik kombinuje moderní prvky spolu s vintage kousky, které se sháněli po celém Česku.
Tím ale naše tipy nekončí, další gastronomické novinky najdete v posledním vydání newsletteru Deli, k jehož odběru se můžete přihlásit na tomto odkazu nebo v boxu výše.