Nejlepší restaurací světa je dánské Geranium. Degustační menu si tu vychutnáte za deset tisíc korun

Svět zná letošní padesátku nejlepších restaurací. Gastronomii vévodí Evropa, Asie a Jižní Amerika, ta Severní pokulhává.

Geranium

Foto: Geranium

Letošní nejlepší restaurace je dánský podnik Geranium

0Zobrazit komentáře

Žebříček The World’s 50 Best Restaurants, který od roku 2002 mapuje nejlepší restaurace na světě, představil vítěze pro rok 2022. Porota tvořená přeborníky v gurmánství ze všech koutů světa rozhodla, že letošní první místo patří kodaňské restauraci Geranium. Druhou příčku obsadil Central v peruánské Limě a třetí Disfrutar v Barceloně. Česko se bohužel i přes množství neotřelých kulinářských počinů na žebříček neprobojovalo.

Seznam padesáti nejlepších restaurací ukazuje, že Kodaň je nefalšovaná kulinářská metropole. Dánské hlavní město se totiž na žebříčku objevuje hned třikrát. Kromě vítězného Gerania se na něj zařadily také restaurace Alchemist a Jordnær. Pokud tak hledáte destinaci, do které to z Česka není daleko a kde bude o vrcholné gurmánské zážitky postaráno, Kodaň nemá, alespoň podle žebříčku, konkurenci.

Restaurace Geranium jako první v Dánsku získala v roce 2016 tři michelinské hvězdy. Její spolumajitelé, šéfkuchař Rasmus Kofoed a sommelier Søren Ledet, se v minulém roce rozhodli menu z velké většiny oprostit od masa a nyní se soustředí zejména na ingredience na rostlinné bázi. Na jídelním lístku však nechybí lokální ryby a mořské plody.

Kofoed vaří výhradně ze surovin z organických a biodynamických farem z Dánska a dalších skandinávských zemí. Na talíři pak se svým týmem vytváří kreace, ve kterých se potkává gastronomie s uměním. Současné degustační menu o 20 chodech nese název The Summer Universe a reflektuje to nejlepší, co nabízí letní úroda. Stojí v přepočtu necelých 10 tisíc korun a hosté si ho vychutnávají tři hodiny.

Geranium tým

Foto: Geranium

Šéfkuchař Rasmus Kofoed a jeho tým z vítězné restaurace Geranium

Pokud zatoužíte vyrazit do druhé oceněné restaurace, z Česka to budete mít trošku dál. Místo na žebříčku si totiž letos poprvé na takto vysoké příčce vysloužil podnik situovaný v Jižní Americe. Není se ale čemu divit. Restaurace Central v Limě, hlavním městě Peru, zosobňuje tamní kulturu a biodiverzitu na talíři. Za restaurací stojí manželé Pía León and Virgilio Martínez. Pía v roce 2021 získala ocenění Nejlepší kuchařka světa.

V Centralu při tvorbě menu vycházejí z peruánského ekosystému, velký důraz kladou ale také na udržitelnost. Recyklují, kompostují a všechny suroviny se snaží zužitkovat do posledního zrníčka. Hosté si navíc mohou prohlédnout zahradu, kde se nachází více než sto druhů rostlin.

Na třetím místě se skončila barcelonská restaurace Disfrutar, kde orchestr chutí každý den rozehrávají tři šéfkuchaři – Oriol Castro, Eduard Xatruch and Mateu Casañas. Kreativní trio neustále posouvá své kulinářské hranice. Využívají současné techniky, díky nimž vznikají chody, které jsou neotřelé nejen vizuálně, ale také chuťově.

central

Na druhém místě žebříčku se umístila peruánská restaurace Central

Temperament trojice šéfkuchařů se nezapře také v jejich hravém vynálezu v podobě jídelního stolu, ve kterém jsou umístěné rozličné šuplíčky ukrývající jednotlivé chody. Celá večeře je tak jedno velké překvapení. Degustační menu Classic a Festival zde vyjdou na bezmála 6 tisíc korun, pokud ale zatoužíte zažít zmíněný „živoucí stůl“, zaplatíte přibližně 24 tisíc korun.

Na žebříčku se objevují restaurace z Evropy, Asie a Jižní Ameriky. Severní Amerika porotu letos příliš nezaujala a zdá se, že kulinářsky to pulzuje jen v New Yorku. Třiatřicáté místo připadlo restauraci Atomix, která staví na korejské kuchyni, na čtyřicátém čtvrtém místě se umístila Le Bernardin s francouzským záběrem.

Gastronomické toulky po Španělsku a Itálii

Počtem výskytů svých restaurací žebříčku dominují Itálie a Španělsko. V obou případech totiž seznam, který nesmí chybět v záložkách žádného gurmána, obsadilo šest restaurací. Milovníci výjimečného jídla si tak mohou naplánovat kulinářské turné spojené s objevováním krás, kterých je v obou zemích požehnaně.

Z barcelonské restaurace Disfrutar se můžete vydat na sever k městu Bilbao, v jehož blízkosti se nachází hned trojice restaurací z žebříčku – Mugaritz v přístavním městě San Sebastian, Elkano ve vesnici Getaria a Asador Etxebarri ve vesnici Atxondo. Odtud můžete vyrazit do středu Španělska, jelikož v Madridu se nachází restaurace Diverxo, která letos obsadilo čtvrté místo. A když nebudete mít dost, poslední zastávkou může být podnik Quique Dacosta v přímořském letovisku Dénia.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

V Itálii lze naskočit na obdobnou vlnu. Na Apeninském poloostrově je ideální odstartovat hned po přejezdu hranic s Rakouskem v restauraci St. Hubertus v horském středisku San Cassiano. Další nejbližší zastávkou je pak restaurace Lido 84, která se nachází ve městě Gardone Riviera na břehu jezera Garda. Odtud můžete pokračovat přes Veronu do města Rubano a podniku Le Calandre.

Z Le Calandre je to trochu zajížďka směrem do severovýchodní části Itálie, kde se ve městě Alba, proslulém produkcí lanýžů, nachází restaurace Piazza Duomo. Z ní už pak cesta vede jen na jih. Restaurace Uliassi je situovaná mezi přístavem a pláží ve městě Senigallia ve střední Itálii, nejdál je to do Reale v malebném městečku Castel di Sangro.

Žebříček The World’s 50 Best Restaurants nabízí spoustu inspirace. Jeho kompletní znění najdete přímo na stránkách organizátora.

Lido 84

Foto: Lido 84

Z Itálie se na žebříčku umístilo šest podniků včetně Lida 84

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Hledáte osvěžení v letních vedrech? V Praze můžete zamířit do džungle nedaleko Václaváku

K nepříjemné vlně veder vám přinášíme o poznání příjemnější vlnu gastronomických novinek. Tentokrát se nese v osvěžujícím duchu.

Monkey Bar zahrada

Foto: Monkey Bar

Nový Monkey Bar láká kromě koktejlů na posezení v zahradě

0Zobrazit komentáře

Kam se schovat před právě probíhající vlnou veder? Ideálně v podnicích s příjemnými zahrádkami – jeden takový, vlastně spíš úplná džungle, před nedávnem otevřel v Praze kousek od Václavského náměstí. V Brně se můžete osvěžit pivem z nového pivovaru a v Hradci skvělým suši, které v současnosti láká už jen tím, že je na rozdíl od spousty jiných skvělých jídel studené. A to je to, co momentálně potřebujeme ze všeho nejvíc.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Monkey Bar

Jedním z čerstvých přírůstků na pražské barové scéně je součást hotelu Falkensteiner nedaleko Václaváku, rozhodně od něj ale nečekejte hotelový podnik bez osobnosti. Koncept totiž vzešel ze spolupráce s legendárním ginem Monkey 47 – odtud název baru – a už při prvním pohledu na koktejlové menu je jasné, že mixologii tady neberou na lehkou váhu.

Za stávající nabídkou stojí Benedikt Houda, který se inspiroval asijskými ingrediencemi. Třeba takový drink Mango Sticky Rice tady dostanete v misce na sake, Cilantro Margarita se zase skvěle hodí do vln veder, která se teď valí Českem. Opičí bar ale není jen bar – zajít si sem můžete také na snídani, oběd nebo večeři, která je pojatá formou tapas.

„Ke koktejlům jsme raději zvolili více drobných jídel, i když máme i bohaté tropické saláty s tuňákem či kuřecím masem a mangem. Hravým doplňkem je popcorn ochucený našimi domácími bylinnými oleji,“ popisuje šéfkuchař Nenad Jovanović.

Monkey Bar

Foto: Monkey Bar

V Monkey Baru se s koktejlovým menu skutečně vyřádili

Pivovar Poupě

Věděli jste, že Brno mělo vlastní městský pivovar? Na začátku 19. století v něm zlatavý mok vařil sládek František Ondřej Poupě, jenže pivovar zanikl a celý areál se proměnil. Na Poupětův odkaz dnes navazuje Marek Tichý, který se rozhodl po 150 letech v centru jihomoravské metropole rozpálit varny a spustil provoz pivovaru s restaurací Poupě.

„Sládek Poupě byl vizionář a je dodnes uznávanou osobností v oboru. Obnovení pivovaru s jeho jménem je výjimečná příležitost, při které navazujeme na jeho práci. Je to do určité míry i závazek, dát našemu pivu jeho jméno,“ říká Tichý, který před více než 20 lety koupil a oživil i Dalešický pivovar. V Poupěti budou vařit svrchně kvašená piva a další speciály. Tichý chce totiž experimentovat a vytvořit jakousi pivní laboratoř.

Poupě

Foto: Pivovar Poupě

Součástí pivovaru Poupě je také restaurace s venkovním posezením

Sushi bar Chich Food’s

Kvalitního suši je v České republice jako šafránu. O to víc působí jako zjevení nový suši bar v Hradci Králové, který otevřeli manželé Thu a Dũng Hằngovi. Ti v Hradci již dva roky provozují vietnamskou restauraci Chich food a nyní se rozhodli, že úroveň asijské kuchyně univerzitního města povýší o úroveň výš.

„S manželem jsme oba podnikavci, takže když nám u nás chyběla typická vietnamská restaurace, otevřeli jsme si vlastní. A podobný scénář se opakoval i v případě suši – výběr tady byl malý a zákazníci se nás na tento pokrm často ptali,“ popisuje Thu Hằng. Manžel tak odjel na školení do Německa a do Prahy a výsledkem je suši bar, z jehož prezentace syrových ryb oči přecházejí. Všechny druhy zdejšího suši lze ochutnat na akcích all you can eat. Vězte, že i když tenhle koncept nemá zrovna dobrou pověst, v hradeckém podání stojí vážně za to.

Chich sushi

Foto: Chich Food’s

Nový suši bar pozvedá gastronomii v Hradci Králové

***

Letní bublinový tip

Dnes se raději nebudeme koukat, jak vysoko se vyšplhá rtuť teploměru. Místo toho půjdeme někam, kde je příjemný chládek a kde podávají něco studeného. Zmrzlinu. Koktejly. Orosený půllitr piva. Víno, které je ideální pít krásně vychlazené. Jedno takové čerstvě představili v pražské vinárně Lot of Wine, jejíž portfolio tvoří především vína z organického vinařství Domaine de Bonaguil. Je jím šumivé Bulles de Bonaguil, které vzniklo tradiční šampaňskou metodou, ale trochu netradičním spojením odrůd Chardonnay a Gamay.

„Používáme Gamay místo Pinot Noir, které vínu dává skoro nerozeznatelnou chuť od šampaňského, přestože jsme v jihozápadní Francii místo Champagne,“ popisují majitelé vinařství. Sud plný ledu, láhev vína a posezení za tlustými zdmi starého domu u Týnského chrámu jsou zárukou, že vedra přežijeme.

Domaine de Bonaguil šumivé víno

Foto: Domaine de Bonaguil

Šumivé víno Bulles de Bonaguil vzniklo tradiční šampaňskou metodou

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání