Stromy už sice odkvetly, to ale neznamená, že se nemůžeme vydat na romantickou procházku na Petřín. A se vší tou romantikou zamířit třeba do nové útulné restaurace, která otevřela v památkově chráněném barokním domě U Tří sekyrek. Novinky se ale objevily také na Vinohradech a na Letné, takže ať už se v Praze vydáte kamkoliv, máte co objevovat.
V pražském podhradí se dějí věci. Gastronomické věci! Marta Spurná, která na konci roku 2022 společně s Miroslavem Vykysalým otevřela malou restauraci Tāst ve Šporkově ulici, totiž přidává do lokality v blízkosti Pražského hradu další perlu. Nová restaurace se nachází v domě U Tří sekyrek v ulici Úvoz, která plynule navazuje na Nerudovu a je o poznání klidnější. A stejně jako sesterský podnik Tāst je spíše komorního rázu – posadí se tady jen 24 lidí.
„Obě dvě místa jsou kouzelná a lidé si je musí najít, což nám vyhovuje, protože k nám chodí hosté, kteří ví, do čeho jdou. Úvoz je na trochu frekventovanějším místě než Tāst, ale pořád to není Nerudova, takže lidí kolem chodí méně,“ popisuje Marta Spurná. Ta v sobě gastronomickou podnikatelku nezapře i z toho důvodu, že v pohostinství vyrůstala. Její rodiče totiž v devadesátých letech koupili hotel Embassy v Karlových Varech, do jehož provozu se také zapojila.
Foto: Martin Svoboda
V podniku hraje prim dřevo
„Hezkých lokalit, jako je ulice Úvoz, je skutečně málo. Nechtěla bych mít restauraci dole na Malostranském náměstí, i když je to byznysově super, protože se ani nemusíte moc snažit a lidé se vám tam hrnou. Ale já raději cílím na hosty, u nichž vím, že se budou vracet. Takže když se objevila možnost mít Úvoz, šli jsme do toho. Když je člověk v produktivním věku, musí něco tvořit. Moje rodina do toho ve Varech šla také po hlavě,“ dodává Spurná.
Pražané se tak mohou radovat, protože restaurací v okolí Pražského hradu, kde si lze dát skutečně skvělé jídlo, přibývá. Úvoz podle slov Marty Spurné na první pohled trochu klame tělem. Vzhledem k původnímu dřevěnému obložení totiž připomíná pivnici. Pivo tady sice hraje důležitou roli – dopřát si tady můžete ležák z pivovaru Kamenice –, ale stejně tak si tu užijete i sklenku vína z Česka, Itálie či Francie. A na vytrávení pak české pálenky.
Menu se tady nese v duchu moderní české gastronomie pod taktovkou Miroslava Vykysalého a Jana Wiechece, který v minulosti působil například ve vyhlášené brněnské restauraci Ateliér. Jídla jsou minimalistická, dobře čitelná, jasně v nich vyznívají suroviny, na kterých jsou postavená. Dvojice kulinářských profíků se navíc snaží českou kuchyni odhlečovat, takže se člověk ani po několikachodové večeři nemusí Nerudovou ulicí kutálet dolů.
„V Úvozu nemáme otevřenou kuchyni jako v Tāstu, ale Honza to plně vynahrazuje tím, že chodí mezi hosty a povídá si s nimi. Na menu jsou vždy čtyři, nejvýš pět předkrmů, pět hlavních jídel a dva dezerty. Mezi stálice pak patří řízek z vepřového pavoučka, což je maso, které se úplně rozpadá a je vážně skvělé. A také kachní stehno se zelím a kváskovými lívanci a pstruh,“ popisuje majitelka podniku.
Pražané tak mají nyní o důvod víc vydat se pod Pražský hrad. Stačí si jen proklestit cestu turisty v Nerudově ulici a ukrýt se v nové gastronomické oáze. Novinek ze světa skvělého jídla a pití je ale mnohem více. Najdete je v posledním vydání newsletteru Deli.
Jen máloco si našinec spojuje s osvěžením tak jako orosený půllitr čerstvě načepovaného ležáku. Jenže než se zlatavý mok dostane na stůl před žíznivého hosta, má za sebou dlouhou cestu, během které se může ze skvělého piva stát nepříliš uspokojivý, někdy dokonce vadný nápoj. O to, aby se napříč Českem dostávalo k lidem pivo v té nejvyšší možné kvalitě, se stará Lucie Janečková. Ta sice původně mířila do světa žurnalistiky, nakonec se ale zhostila role hlavní výčepní v Lokálech. „Dodnes mě fascinuje, kolik věcí do sebe musí zapadnout, aby pivo chutnalo tak, jak má,“ říká.
Charismatické Lucii Janečkové na pivu velice záleží, stejně tak jí záleží na tom, aby si jej hosté vychutnali do posledního loku. „Já sama jsem spoustu let pila špatně ošetřené pivo a dávala za něj peníze. Sklenice byly plné bublinek, nápoj měl zvláštní říz, ošklivou pěnu… Pak jsem ale zjistila, že správně ošetřené pivo má chutnat a vypadat úplně jinak a přišlo mi zvláštní, že se tak k hostům nedostává v každé hospodě,“ říká, když se setkáváme v jednom z pražských Lokálů.
Než se ale Lucie Janečková pustila do zkoumání všech zákoutí pivního světa, mířila za žurnalistickou kariérou. A jelikož se se studiem na vysoké škole dala nejjednodušeji skloubit brigáda v gastronomii, hledala ji právě v tomto oboru. Na léto nastoupila do Lokálu Hamburk s tím, že po dvou měsících se bude pilně věnovat své cestě za investigativní novinařinou. Nakonec se ale brigáda prodloužila a po necelém roce Janečková dostala nabídku povýšit na výčepní.
Foto: Ambiente
Lucie vysvětluje, že kvalitu piva zásadně ovlivňuje čepování
„Zjistila jsem, že o pivu vůbec nic nevím a že je to skutečně náročná práce. Zároveň mi přišlo, že když jsme jako Česko v rámci spotřeby piva na prvních příčkách, měli bychom být nejlepší i v péči o něj. Takže jsem chtěla být u toho, jak se právě tato oblast bude měnit,“ vypráví dnes již zkušená výčepní. Poté, co se naučila pivo správně čepovat, se rozhodla, že se pustí do sanitací, díky čemuž se jí otevřely dveře v péči o pivo ve všech Lokálech na pozici létající výčepní.
Co všechno tedy hraje roli v kvalitě piva? Jednoduše: velká spousta věcí. Lucie Janečková ale vysvětluje, že žádný sládek nechce uvařit špatné pivo. Když tak oblíbený český nápoj opustí brány pivovaru, bývá ve stoprocentní kvalitě. Poté ale vstupuje do cesty mnoho proměnných, v nichž hraje roli zejména péče na straně podniku, kde skončí.
„Záleží už na tom, jak si hospodský pivo přebere, jestli má vychlazený prostor, kde pivo skladuje, jestli má všude naprosto čisto, a to nejen na výčepu a v tankovně, ale i na místě, které člověk nevidí – tedy v trubkách. Pravidelná sanitace je naprostý základ. V neposlední řadě hraje roli samozřejmě výčepní, který by se měl o pivo pečlivě postarat od umytí skla až po čepování, ale i kolegové na place, kteří pivo krásně a správně servírují, aby si ho hosté vychutnali a měli na něj chuť. To všechno do sebe musí zapadnout, pak je to pivo hrozně dobré,“ usmívá se Janečková.
Nejvíce o pivu prozradí pěna. Na první pohled lze podle ní poznat, kdy je pivo načepované do špatně umyté sklenice – pěna není krémová a pěkná na pohled, rychle padá a dělají se v ní velké bubliny, které deformují její povrch. Málokdo ví, že pivní sklenice by se měly omývat speciálním saponátem, protože i ten ovlivňuje kvalitu piva po načepování. Podle Janečkové je vůbec nejhorší, když se pivo dostane na stůl a po pěně není takřka ani stopa. Znepokojit by hosta měly i bublinky ulpívající na vnitřní straně sklenice.
„Lidé si často myslí, že jde o bubliny oxidu uhličitého, tudíž je to říz piva. Bubliny se ale dělají tehdy, když není čistá pivní sklenice. Dá se říct, že to je prostě špína,“ vysvětluje Janečková. Kromě vizuální stránky je možné špatně ošetřené pivo poznat také po chuti. Není přitom nutné identifikovat, co přesně na nápoji nevyhovuje. Jakmile ale pivo do člověka „nepadá“ tak dobře jako jindy, nejspíš je s ním něco špatně. Může mít také nepříjemnou nakyslou chuť, což svědčí o špatném skladování nebo – opět – o zaneseném pivním vedení.
„V Česku jsou bohužel stále místa, kde si pivo dáte špatně ošetřené, ale není to vina lidí, kteří v daných podnicích pracují. Když k pípě postavíte brigádnici a řeknete jí jen základy, snaží se, ale neví, že má čepování jasně dané postupy, že by pivo mělo po skle téct pod nějakým úhlem a měla by začít pěnou a pak čepovat pivo, protože to je náš český styl,“ vysvětluje výčepní.
Foto: Ambiente
Pěna musí být krémová a nesmí se v ní dělat bubliny
Neplatí přitom, že když je půllitr zpola naplněný pěnou, výčepní hosty okrádá. Když totiž čepuje takzvaně na hladinku s krásnou hebkou pěnou, její podíl tvoří z velké části samotné pivo. Postupně si tak sedá, čímž dochází hladina nápoje. V závislosti na množství pěny se dá také ovlivnit přirozený říz piva – takzvaný čochtan, tedy pivo načepované bez pěny, je velmi řízné, oproti tomu mlíko je jen pivní pěna, kterou je člověk schopen vypít na jeden zátah. Pěna má také pro pivo i důležitou ochrannou funkci a udržuje ho čerstvější po delší dobu.
Češi navíc mají pěnu velice rádi a vyžadují, aby byla krémová a dobře pitelná. Na rozdíl třeba od Američanů, kteří si sice v posledních letech oblíbili český ležák pro jeho pitelnost, ale většinou jej čepují bez pěny. „V dubnu jsme se s týmem výčepních z Lokálů a Pultu zúčastnili Craft Brewers Conference v Las Vegas, jedné z největších pivních událostí na světě, kde jsme návštěvníkům vysvětlovali, proč je pěna důležitá a jak umět pivo správně ošetřit a načepovat, aby mělo říz a bohatou pěnu. Zkrátka jsme i zde šířili českou kulturu čepování,” dodává Janečková.
Čím studenější, tím lepší
Kromě pěny je ale alfou a omegou dobrého piva také teplota. Po otázce na teplotu, při které v Lokálech čepují pivo, se Janečková nejprve rozesměje – hospody jsou totiž známé tím, že zde pivo do půllitrů proudí při velmi nízké teplotě. „Plzeňský pivovar říká, že ideální teplota pro servírování jeho piva je mezi pěti a sedmi stupni. Při téhle teplotě vám pivo nejvíce chutná, naplno se uvolňuje jeho aroma a hořkost. V Lokálech ale pracujeme s faktem, že Češi nechodí na jedno pivo. ‚Jdu na jedno‘ je největší česká lež. S přibývajícími pivy se čas pití prodlužuje, já přitom potřebuji, aby vám to pivo chutnalo do posledního loku. Proto ho podáváme extra studené maximálně do tří a půl stupně Celsia,“ popisuje.
Takto nízká teplota u prvního nápoje, kdy host touží po oroseném, krásně studeném pivu, vlastně nevadí. Efekt se ale naplno projevuje s dalšími kousky, a to i v momentě, kdy pivo stojí na stole patnáct minut. Po takové době jej totiž host dopíjí v ideální teplotě a nehrozí, že poslední loky budou teplé a příliš hořké. Je to věda, která ale vychází především z hospodské zkušenosti.
Foto: Ambiente
Takzvané mlíko má malý říz a lze ho vypít na „jeden zátah“
S tou souvisí i správné názvosloví, na které je povinnost se pivní expertky zeptat: je velký prohřešek říkat, že se pivo točí? „Záleží na úhlu pohledu. Já k tomu přistupuji jako k řemeslu, jsem výčepní, mám výčep, pracuji s nějakou formou čepu, takže říkám, že pivo čepuji. Slovíčko točit ale také není úplně špatně. Zlidovělo nám během vývoje, protože ve starých hostincích bylo za výčepními ohromné kolo a s tím se muselo zatočit, aby se do sudu nahnal vzduch a mohlo se na pípě čepovat,“ poodkrývá Janečková zajímavé historické okénko.
Když tedy hosté přišli do hospody, na hospodského po příchodu volali třeba „Roztoč mi!“ nebo „Natoč mi!“. Spojení „točené pivo“ má tak svůj důvod a Janečková dodává, že někdo může říkat také to, že pivo „pípuje“, protože pracuje s pípou, nebo „kohoutkuje“, jelikož má otočný kohout. Ať už je ale názvosloví jakékoliv, posláním pivních expertů je především dostat pivo ze sudu přes čep do skla co nejrychleji a tak, aby při cestě prošlo co nejmenším teplotním šokem.
„Úroveň kvality piva se ale zlepšuje, z toho mám velkou radost. Dnes existuje v Česku daleko více hospod, kde si dáte dobře ošetřené pivo, kde se nemusíte bát, co vám přistane na stole. Neříkám, že je to všude, ale za posledních patnáct let vidím ohromný pokrok. Naším dlouhodobým cílem je, aby se tohle podařilo na celém území Česka. Pomáhají v tom i samotní hosté. Zvykli si totiž na nějaký standard, který začínají vyžadovat čím dál častěji. A to je skvělý tlak na hospody,“ uzavírá Lucie Janečková.
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu … Číst dále
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu. Informace o užívání našich stránek také dále sdílíme s našimi obchodními partnery z oblasti sociálních médií, reklamy a analytiky. Za tyto webové stránky a soubory cookies odpovídá CzechCrunch s.r.o. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Nastavit preferované cookies
Vždy, když navštěvujete jakoukoliv webovou stránku, stránka může ukládat nebo získávat informace z vašeho prohlížeče, zejména formou souborů cookies. Tyto informace se mohou týkat vás, vašich preferencí nebo vašeho zařízení a jsou užívány převážně k zajištění vámi očekávaného chodu stránek. Takto získané informace vás obvykle přímo neidentifikují, ale mohou vám zprostředkovat personalizovanější zkušenost při užívání našich stránek. Protože respektujeme vaše právo na soukromí, můžete zakázat některé druhy cookies, které nejsou k využívání našich stránek nezbytné. Pokud se však rozhodnete některé cookies zakázat, může mít tento krok vliv na vaši uživatelskou zkušenost stránek a námi nabízené služby. Aktivací níže uvedených souborů cookies vyjadřujete souhlas s tím, že vaše osobní údaje mohou být převedeny do třetích zemí. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Možnosti předvolby jednotlivých cookies
Naprosto nezbytné cookies
Nezbytné cookies zajišťují klíčové funkce webových stránek jako jsou zabezpečení, správa sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnících, takže není možné je vypnout. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění (tato skutečnost však může mít vliv na fungování stránek).
Pokročilé analytické funkce
Nástroje třetích stran, které nám umožňují zlepšovat fungování webových stránek pomocí zasílání zpráv o tom, jaký způsobem stránky užíváte. Tyto cookies však shromažďují údaje způsobem, který nikoho přímo neidentifikuje. Pokud tyto cookies nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Funkce a preference
Funkční a preferenční cookies umožňují použití pokročilého webového obsahu a pokročilých funkcí a zároveň nám také umožňují ukládat vaše nastavení a preference.
Cílené soubory cookies
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat personalizované nabídky, obsah, jakož i reklamní obsah, na základě vašich zájmů na našich webových stránkách, na stránkách třetích stran a na sociálních médiích. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená reklama.