Nejprve Malá Strana, teď Hradčany. Podnikatelka přináší pod Pražský hrad skvělou gastronomii pro místní

Gastronomický newsletter Deli je opět tady a tentokrát vás naláká k Pražskému hradu. I tam můžete vyrazit na skvělé jídlo, když víte, kam se vydat.

uvoz-nahled

Foto: Martin Svoboda

Marta Spurná otevřela v Praze již druhý podnik

0Zobrazit komentáře

Stromy už sice odkvetly, to ale neznamená, že se nemůžeme vydat na romantickou procházku na Petřín. A se vší tou romantikou zamířit třeba do nové útulné restaurace, která otevřela v památkově chráněném barokním domě U Tří sekyrek. Novinky se ale objevily také na Vinohradech a na Letné, takže ať už se v Praze vydáte kamkoliv, máte co objevovat.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

V pražském podhradí se dějí věci. Gastronomické věci! Marta Spurná, která na konci roku 2022 společně s Miroslavem Vykysalým otevřela malou restauraci Tāst ve Šporkově ulici, totiž přidává do lokality v blízkosti Pražského hradu další perlu. Nová restaurace se nachází v domě U Tří sekyrek v ulici Úvoz, která plynule navazuje na Nerudovu a je o poznání klidnější. A stejně jako sesterský podnik Tāst je spíše komorního rázu – posadí se tady jen 24 lidí.

„Obě dvě místa jsou kouzelná a lidé si je musí najít, což nám vyhovuje, protože k nám chodí hosté, kteří ví, do čeho jdou. Úvoz je na trochu frekventovanějším místě než Tāst, ale pořád to není Nerudova, takže lidí kolem chodí méně,“ popisuje Marta Spurná. Ta v sobě gastronomickou podnikatelku nezapře i z toho důvodu, že v pohostinství vyrůstala. Její rodiče totiž v devadesátých letech koupili hotel Embassy v Karlových Varech, do jehož provozu se také zapojila.

uvoz-5

Foto: Martin Svoboda

V podniku hraje prim dřevo

„Hezkých lokalit, jako je ulice Úvoz, je skutečně málo. Nechtěla bych mít restauraci dole na Malostranském náměstí, i když je to byznysově super, protože se ani nemusíte moc snažit a lidé se vám tam hrnou. Ale já raději cílím na hosty, u nichž vím, že se budou vracet. Takže když se objevila možnost mít Úvoz, šli jsme do toho. Když je člověk v produktivním věku, musí něco tvořit. Moje rodina do toho ve Varech šla také po hlavě,“ dodává Spurná.

Pražané se tak mohou radovat, protože restaurací v okolí Pražského hradu, kde si lze dát skutečně skvělé jídlo, přibývá. Úvoz podle slov Marty Spurné na první pohled trochu klame tělem. Vzhledem k původnímu dřevěnému obložení totiž připomíná pivnici. Pivo tady sice hraje důležitou roli – dopřát si tady můžete ležák z pivovaru Kamenice –, ale stejně tak si tu užijete i sklenku vína z Česka, Itálie či Francie. A na vytrávení pak české pálenky.

Menu se tady nese v duchu moderní české gastronomie pod taktovkou Miroslava Vykysalého a Jana Wiechece, který v minulosti působil například ve vyhlášené brněnské restauraci Ateliér. Jídla jsou minimalistická, dobře čitelná, jasně v nich vyznívají suroviny, na kterých jsou postavená. Dvojice kulinářských profíků se navíc snaží českou kuchyni odhlečovat, takže se člověk ani po několikachodové večeři nemusí Nerudovou ulicí kutálet dolů.

„V Úvozu nemáme otevřenou kuchyni jako v Tāstu, ale Honza to plně vynahrazuje tím, že chodí mezi hosty a povídá si s nimi. Na menu jsou vždy čtyři, nejvýš pět předkrmů, pět hlavních jídel a dva dezerty. Mezi stálice pak patří řízek z vepřového pavoučka, což je maso, které se úplně rozpadá a je vážně skvělé. A také kachní stehno se zelím a kváskovými lívanci a pstruh,“ popisuje majitelka podniku.

Pražané tak mají nyní o důvod víc vydat se pod Pražský hrad. Stačí si jen proklestit cestu turisty v Nerudově ulici a ukrýt se v nové gastronomické oáze. Novinek ze světa skvělého jídla a pití je ale mnohem více. Najdete je v posledním vydání newsletteru Deli.