Nová Kašpárkova restaurace 420 otevírá už v prosinci. Zve na českou kuchyni plnou experimentů

Restaurace v Domě U Červené lišky otevírá své dveře 15. prosince. Chce dostat Čechy zpátky na Staroměstské náměstí.

420

Foto: Restaurace 420

Marek Komínek, Radek Kašpárek a Miroslav Nosek

0Zobrazit komentáře

Dlouho se o ní mluvilo, dlouho ji všichni milovníci vrcholové gastronomie vyhlíželi a nyní je čekání u konce. Restaurace spolumajitelů michelinského podniku Field Radka Kašpárka a Miroslava Noska se totiž vymanila ze spárů staveniště a jen krátce před vánočními svátky se otevírá prvním hostům. Její součástí je také pekárna, řeznictví a obchod, kousek Čtyřistadvacítky si tak můžete odnést i domů.

Restaurace 420 se nachází na místě, které bylo gastronomickým nadšencům dlouho zapovězené – přímo naproti staroměstskému orloji. Radek Kašpárek a Miroslav Nosek ale mají jasno. Chtějí dát Čechům důvod k tomu, aby se „Staromáku“ nevyhýbali obloukem, ale aby na něj zamířili za skvělým kulinářským zážitkem. Nebo třeba jen na nákup do gotického sklepa, ve kterém si v novém podniku pečou vlastní pečivo a připravují uzeniny.

O gastronomický koncept se tady Kašpárek stará společně s šéfkuchařem Markem Komínkem. A menu prezentuje to, co před časem Kašpárek řekl pro magazín Forbes: lehce přidrzlou českou kuchyni, ve které experimentují a zkoumají její hranice. V nové restauraci tak můžete vyzkoušet třeba hlívu v habrovém kouři, dušenou telecí hlavu nebo uzené rolované jehněčí hrudí či rakvičku bez šlehačky.

Kuchyň je tady otevřená a můžete do ní nahlédnout už zvenčí díky velkému oknu, které nabízí pohled na víření týmu kuchařů. Už jen na základě pojetí jednotlivých chodů podnik slibuje, že nepůjde o příliš formální záležitost, jako spíš o závan ze staročeské kuchyně v neotřelém a neškrobeném hávu. Vzhledem k tomu, že Kašpárek pravidelně obhajuje jednu z té trošky pražských michelinských hvězd, je však zřejmé, že půjde o gastronomický zážitek se vším všudy.

Ten tady podtrhuje i interiér, za nímž stojí architekt Václav Červenka, který se podílel i na podobě restaurace Field. Vychází z barokní opulence Domu U Červené lišky, kterou citlivě propojuje s moderními prvky. Prostor je díky podobě zaskleného atria nebývale vzdušný a dominuje mu socha Jana Nepomuckého z poloviny 18. století. Jestli si tak u ní chcete posedět, nezapomeňte si předem udělat rezervaci. Sice se sem vejde až 140 hostů, ale je jisté, že bude plno.